6 zaujímavosti o vodke, o ktorých ste možno netušili

Zaujímavosti

Vodka patrí k najznámejším a najobľúbenejším druhom alkoholu na svete a tento rok oslávi svoje 157. narodeniny. Niektoré fakty ste však o nej možno netušili.

1. Deň vzniku vodky je 31.január

O tom, ako nápoj, ktorý dnes poznáme vodku presne vznikol, koluje mnoho legiend – azda najznámejšia hovorí, že šlo o dielo istého ruského mnícha menom Isodore, ktorý ju nazýval „chlebové víno“. Nápoj z pšenice, jačmeňa či raže sa stal v Rusku populárnym už za vlády cára Petra I. a má v Rusku už vyše 500-ročnú tradíciu. Ruské vodky dodnes patria k tým najkvalitnejším, spomenúť stačí Russian Standard.

Za skutočný zrod vodky sa však považuje 31. január 1865, kedy známy chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev obhájil svoju dizertačnú prácu "O spájaní liehu s vodou", v ktorej tvrdil, že vymyslel ideálny recept na výrobu vodky. Ideálna vodka by podľa neho mala obsahovať 38 percent alkoholu, čo neskôr úrady kvôli dani zaokrúhlili na 40.

2. Vodka ako trest?

V historickom Rusku ešte ostaneme. Spomínaný Cár Peter I. počas svojej vlády (1682-1725) zaviedol pojem "trestný pohárik", ako pokutu pre každého, kto neprišiel načas. A nešlo o žiaden maličký pohárik, ale pohár s objemom 1,5 litra naplnený vodkou, ktorý musel každý previnilec vypiť na ex. V tomto období mala vodka „len“ 20%, no určite dostatočne vytrestala každého oneskorenca.

Dnes je fľaša dobrej vodky, naopak, skvelým darčekom. Naším tipom sú napríklad špeciálne edície vodky Russian Standard: Malachite, Lyubavin, Hermitage alebo Jewellery s farebnými grafickými fľašami odkazujúcimi na ruskú históriu.

3. Nevydrží večne

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že fľaša vodky bez príchutí vydrží otvorená akokoľvek dlho a nemôže sa pokaziť. V skutočnosti sa však odporúča skonzumovať ju do 12 mesiacov od otvorenia. Pokiaľ ju necháte otvorenú príliš dlho, riskujete, že môže zmeniť chuť alebo bude jednoducho slabšia.

Ešte väčší pozor na dátum spotreby si dávajte pri ochutených a miešaných vodkách – Nicolaus MIX Screwdriver je mix vodky s pomarančovým džúsom, ktorý by ste mali ideálne spotrebovať na jedno otvorenie. Pri praktickom 0,2 litrovom balení ideálnom na párty by to však nemal byť problém.

4. Špecifická chuť vodky vzniká aj filtráciou

Filtrácia je záverečným procesom pri výrobe vodky, ktorý slúži primárne na to, aby vodku zbavil prípadných nečistôt. Ide však aj o proces, ktorý dokáže dotvoriť špecifickú chuť vodky, ktorú môžete po dopití cítiť na podnebí – môže byť ľahšia a sviežejšia, alebo naopak, ťažšia, priam krémovejšia. Najčastejšie sa na filtráciu využíva aktívne uhlie, mnoho výrobcov však na filtráciu používa aj iné minerály, experimentujú s množstvom filtrov či počtov opakovaní procesu filtrácie.

Chuť Extra jemnej Nicolaus vodky je napríklad výsledkom filtrácie cez 24 unikátnych filtrov z aktívneho striebra. Najnovšie však môžete vyskúšať aj limitovanú edíciu Zafír, ktorá vnikla filtráciou cez dvojicu vzácnych minerálov: zafírové kryštály a šungit, ktorý patrí k najstarším minerálom nachádzajúcim sa v najhlbších vrstvách zemskej kôry. Tento jedinečný výrobný proces je podčiarknutý aj vzhľadom fľaše.

5. Ochutené vodky nie sú menej kvalitné

Pravda je taká, že mnohé ochutené vodky skutočne pôvodne vznikli za účelom zlepšenia, resp. „prekrytia“ chuti. Pri dnešných výrobných procesoch uverených značiek nie je potrebné jej chuť nijako maskovať, ochutené vodky však stále vznikajú ako odpoveď na dopyt po tradičných i nevšedných príchutiach.

Medzi najpopulárnejšie patria najmä tradičné príchute ako brusnica, broskyňa či čierna ríbezľa, v portfóliu značky St. Nicolaus tiež nájdete aj exotické šťavnaté príchute ako melón či ananás a kokos, alebo naopak, Herbal edíciu podčiarknutú bylinkami zo slovenskej prírody. Pokiaľ však ide o netradičné chute, vedeli ste, že vo svete vznikla aj vodka s príchuťou slaniny, popcornu, lososa či škorpióna?

6. Vodka sa dá využiť na mnoho ďalších vecí

Vodka má svoje miesto na každej dobrej párty, dá sa piť samostatne a je aj skvelou súčasťou horúcich aj studených miešaných drinkov, čo je, úprimne, jej najlepšie využitie. Vedeli ste však, že vodka má aj mnoho nečakaných spôsobov využitia? Ide o prírodnú dezinfekciu, možno ju využiť ako repelent proti hmyzu či v kombinácii s esenciálnymi olejmi ako vodu po holení. Využite jej však nájdete aj v domácnosti: pomôže vám odstrániť zvyšky lepidla po nálepkách či etiketách, poslúži na čistenie a kvapka vodky vo váze s vodou udrží kvety dlhšie svieže. Mať doma fľašu vodky sa skrátka vždy oplatí!  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu