Ako sa oslavuje Veľká noc vo svete?

Veľkej noci sa vo väčšine krajín hovorí aj sviatky jari, pokiaľ však ide o jej slávenie a zvyky, tie sa v rozličných končinách sveta rôznia. Pozrime sa na tie najzaujímavejšie prevedenia.

U nás na Slovensku sa slávenie Veľkej noci nezaobíde bez hojne naloženého sviatočného stola, kde nemôžu chýbať údeniny, vajíčka a syry, ale aj kvalitné destiláty. V mnohých oblastiach sa ešte stále praktizujú typické rituály ako šibačka a oblievačka a následne obdarovávanie maľovanými kraslicami a pohárikom slivovice či borovičky. Prečítajte si viac aj v našom článku, kde o slovenských ľudových zvykoch hovorí aj majster ľudových remesiel Ján Petruška.

Veľká noc má však v rôznych častiach sveta rozličné podoby. Hľadanie veľkonočných vajíčok najmä v anglicky hovoriacich krajinách je už pomerne známe a postupne sa dostáva aj do našich končín, niektoré európske krajiny však majú aj vlastné zvyky, ktoré u nás nemajú obdobu.


Odháňanie diabla alkoholom na Sicílii

Oslava veľkonočných sviatkov sa na Sicílii spája s procesiami, ktoré sa nazývajú „Abballu de daivuli“. Miestni vychádzajú do ulíc oblečení v červených róbach s desivými masky zo zinku reprezentujúcimi diabla. Tí, ktorí sú oblečení za diablov naháňajú ostatných a chytajú tak „nové duše“, ktoré si chcú odniesť do pekla. Jediným spôsobom, ako tomu vyhnúť ukradnutiu duše, je kúpiť diablovi drink ešte pred večerom. V niektorých častiach alkohol predávajú priamo diabli. Popoludní prichádza Panna Mária a zmŕtvychvstalý Kristus a spolu s anjelmi odoženú diablov.

Španieli oslavujú v uliciach

Oslavovať Veľkú noc do ulíc vychádzajú aj Španieli. Ich oslavy sa začínajú Kvetnou nedeľou a vrcholia vo Veľkonočný pondelok. Počas týchto dní sa v centrách miest konajú hromadné procesie, teda sprievody, ktorých sa zúčastňujú kajúcnici s vysokými kužeľovitými čiapkami, chlapci s vysokými sviečkami a najmä bohato zdobené nosidlá s Kristom či inými postavami v životnej veľkosti. V španielskom mestečku Verges sa zas na Zelený štvrtok koná tradičný "tanec mŕtvych", kedy sa obyvatelia prezlečú do kostýmov smrtiek a vychádzajú do ulíc, kde sa zúčastnia slávnostnej procesie pochodu. Tento rituál sa začína o polnoci a končí približne o tretej hodine rannej. Krčmy, vinárne i reštaurácie sú vtedy plné ľudí, kde sa schádzajú s priateľmi či známymi.


Nóri trávia Veľkú noc s krimi

Pokojnejšie oslavy Veľkej noci praktizujú Nóri, milovníci detektívok a kriminálok. Tento návyk povýšili na tradíciu zvanú Paaskekrim, čiže Veľkonočný zločin. Tento zvyk pochádza z roku 1923, kedy chcel istý vydavateľ zvýšiť predaj svojej novej kriminálky, a tak v novinách na pokračovanie uverejňoval reklamu, ktorá však nápadne pripomínala skutočné správy. Čitatelia si neboli istí, či ide o skutočné správy alebo reklamu, a tak predveľkonočné obdobie strávili špekuláciami o tom, čo sa naozaj stalo a kto to spravil. Táto tradícia sa ujala a dodnes v období veľkej noci hromadne čítajú krimi príbehy a v kruhu rodiny sa snažia uhádnuť, ktorá postava je vrahom. Svoj program tomu prispôsobujú aj televízie a týždeň pred Veľkou nocou začínajú v krajine vychádzať špeciálne komiksy s vražednými príbehmi, ale rozuzlenie sa zvedavci dozvedia až na Veľkonočný pondelok.

Na Korfu sa upratuje

Veľkonočné upratovanie berú Gréci žijúci na ostrove Korfu naozaj zvláštne. Na Bielu nedeľu zo svojich okien vyhadzujú riad a rozbíjajú ho o chodníky, čo má symbolizovať vítanie jari tým, že sa zbavujú starých vecí. V týchto dňoch je teda na Korfu bezpečnejšie z domu nevychádzať a prípitok si vychutnať pekne v domácom kruhu.


Francúzi si pripomínajú Napoleona

Špeciálne oslavy Veľkej noci majú vo francúzskom meste Haux. Na Veľkonočný pondelok tu hlavnú úlohu nezohrávajú čokoládové vajíčka, ale rovno omeleta. Gigantickú omeletu z 4500 vajíčok každoročne pripravujú na hlavnom námestí – pohostiť tak dokážu až 1000 ľudí. Robí sa to na počesť Napoleona, ktorému údajne pri návšteve mesta vajíčka veľmi zachutili, a tak tam na ďalší deň objednal veľkú omeletu pre celú svoju armádu.

Dáni si doprajú vysokoalkoholické pivo

Dánske pivo Påskeøl, ktoré je známe ako jedno z prvých sezónnych pív na svete, sa tradične pije na Veľkú noc a má vyšší obsah alkoholu ako priemerné pivo. Pre mnohých Dánov ide o typický veľkonočný symbol – pripíjajú si ním na oslavu príchodu jari a na hodiny strávené s rodinou.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu