Ako spoznať kvalitný alkohol? Poradíme vám, na čo sa zamerať pri jeho výbere

Tipy

Kvalitný alkohol v rozumnej miere vás nielen ušetrí nepríjemných pocitov na druhý deň, ale ukáže vám aj to, že vychutnávanie si alkoholu môže byť naozaj zážitkom. Už len nájsť ten správny druh. Ukážeme vám, ako sa dá v širokej ponuke značiek a druhov alkoholu zorientovať a spoznať skutočnú kvalitu.

O kvalite rozhodujú detaily

Kvalitu najlepšie spoznáte podľa chuti, čo vám však pri prvotnom výbere kvalitného druhu alkoholu nepomôže. Sústreďte sa preto na použité ingrediencie, ktoré nájdete na etikete či na webstránke značky. Starostlivo vybrané kvalitné suroviny na výslednej chuti naozaj pocítite, najmä ak sa s tým výrobca pohrá a experimentuje s detailmi. V borovičke DOMOVINA napríklad nájdete namiesto tradičných červených borievok zriedkavejšie čierne, vďaka čomu je chuťovo výraznejšia, aromatickejšia a sladšia aj bez pridaného cukru.

Výrobcovia kvalitných druhov alkoholu vedia, že zážitok nekončí len pri chuti, ale dotvárajú ho aj ďalšie detaily, ktoré zapôsobia aj na ostatné zmysly. Značky kvalitného alkoholu preto spoznáte aj podľa toho, že si dajú záležať napríklad na dizajne fľaše, ktorá sa už na prvý pohľad vyníma medzi ostatnými v barovej skrinke, alebo v ponuke v obchode. Dobre vyzerajúca fľaša kvalitného alkoholu sa mimoriadne hodí aj ako darček.


Poznáte prémiový gin The London N° 1? Okrem svojej chuti zaujme aj netradičnou modrou farbou či fľašou v modernom minimalistickom prevedení.

Vsaďte na tradíciu i expertov

Hovorí sa, že kvalitu preverí čas a v prípade alkoholu to platí tiež. Roky rovnaká charakteristická chuť, overené výrobné postupy, no zároveň neustála snaha o zlepšovanie v každom ohľade, to je niečo, čomu nedokáže konkurovať každá novovznikajúca značka.

Okrem tradície a obľúbenosti u širokej verejnosti vedia kvalitu konkrétneho druhu alkoholu najlepšie zhodnotiť experti. Ocenenia v prestížnych súťažiach sú rozhodne ďalším ukazovateľom, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v sortimente kvalitného alkoholu. V kategórii škótskej whisky je to napríklad Glen Moray, ktorá sa pravidelne umiestňuje na popredných miestach v medzinárodných súťažiach.

Je vyššia cena zárukou kvality?

Kvalitné suroviny, špecifické výrobné procesy či inovácie v podobe atraktívneho dizajnu fľaše sa, samozrejme, podpíšu na vyššej cene produktu. Nie vždy však cena alkoholu automaticky odráža jeho kvalitu, a to ani v prípade nižšej ceny. Napríklad obľúbené vína značky Slovenské Vinice majú veľmi férovú cenu, napriek tomu, že pochádzajú z kvalitných odrôd výlučne od slovenských vinárov a chuťovo sa vyrovnajú svojim o kategóriu drahším konkurentom. Ich Veltlínske Zelené z kolekcie FOLK si dokonca nedávno odnieslo zlatú medailu z prestížnej medzinárodnej vinárskej súťaži Concours Mondial de Bruxelles.


Kvalitná whisky zreje v sudoch aj niekoľko desiatok rokov.

Cena však môže byť indikátorom kvality, pokiaľ sa chystáte zakúpiť si alkohol z exkluzívnej kolekcie. Ide zväčša o zberateľské kúsky, ktorých cena sa pohybuje aj v stovkách eur – a ich hodnota je ešte vyššia! Najmä v prípade, ak ide o špeciálne kolekcie, v rámci ktorých bolo vyrobených len niekoľko fliaš alebo alkohol, najmä whisky, ktorá pre svoju výslednú chuť zreje niekoľko desiatok rokov. Taká 25-ročná Glen Moray Reserve dozrievala v sudoch po Bourbone a neskôr po portskom, čo sa podpísalo na jej výnimočnej aróme, chuti i farbe, ktoré ocenia všetci fajnšmekri.

Nechajte si poradiť od odborníkov

Nikto z nás nie je odborníkom vo všetkom a nechať si poradiť nie je žiadna hanba - najmä ak hľadáte skutočnú kvalitu. Pri výbere sa preto neváhajte obrátiť na expertov, ktorí sa kvalitnému alkoholu venujú profesionálne. V prípade, že máte akékoľvek otázky, alebo sa neviete rozhodnúť pri výbere, kontaktujte nás na info@drinkexpert.sk.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu