Na pohároch záleží! Naučíme vás, ako vybrať správny pohár pre každý druh alkoholu

Tipy

Správny pohár nezaručí len to, že váš nápoj lepšie vyzerá, ale ovplyvní aj jeho chuť. Poháre na jednotlivé druhy alkoholu sú totiž navrhované tak, aby čo najviac zvýraznili chuť či vôňu nápoja.  

Tvar pohára dokáže podtrhnúť chuť nápoja či správne vytiahnuť jeho arómu, ale vďaka svojej estetike aj povýšiť pitie kvalitného alkoholu na skutočný zážitok pre všetky zmysly - nielen pri jedle totiž platí, že si ho vychutnávame aj očami. Neexperimentujte preto s farebnými pohármi, voľte radšej klasické číre sklo bez aplikácií, ktoré neskreslí farbu nápoja. 

Pokiaľ doma nemáte vhodný pohár na každý druh alkoholu, siahnite po takom, ktorý mu je tvarom najbližšie – zvoľte pritom radšej väčšie rozmery, aby ste predišli nepríjemnému vyliatiu nápoja napríklad pri štrnganí. 

Ako by teda mali vyzerať poháre na jednotlivé druhy alkoholu? 

Poháre na víno 

Vedeli ste, že existuje až 18 rôznych typov pohárov na víno? Niet sa čudovať, existuje predsa toľko rôznych druhov a odrôd vína so špecifickou chuťou, ktorú podčiarkne práve správny tvar pohára. Samozrejme, mať v domácich podmienkach 18 rôznych setov na víno je nereálne, postačí, ak si zapamätáte niekoľko základných špecifík vínových pohárov. (Alebo sa skrátka spoľahnete na filozofiu značky Slovenské vinice a svoje víno si vypijete tak, ako vám najviac chutí). 

Poháre na červené víno sú typické väčším objemom, súdkovitým tvarom a väčším obvodom. Červené víno sa tak po naliatí do pohára správne prevzdušní a väčší pohár zároveň umožní krúžiť pohárom na rozvinutie jeho arómy, ku ktorej si vďaka väčšiemu obvodu môžete ľahko privoňať. Poháre na biele víno sú menšie užšie a hore zúžené, ich tvar sa nazýva aj tulipán. Dôležitá je dlhšia stopka, ktorá pomáha tomu, aby víno vydržalo čo najdlhšie chladené. Ružové víno sa pije z pohárov zvonovitého tvaru, ktoré pomáhajú zvýrazniť chuť rosé. Samostatnou kapitolou sú dezertné vína, pre ktoré sú určené užšie poháre s menším objemom na vysokej stopke.  


Biele víno sa podáva v pohári tulipánového tvaru. (Foto: unsplash.com / Matthieu Joannon

Poháre na šampanské 

Šampanské sa najčastejšie podáva vo vysokom úzkom pohári nazývanom flauta, kde dokonale vyniknú jeho bublinky. Keďže šampanské býva častým welcome-drinkom na spoločenských udalostiach, je to zároveň aj praktická voľba: na jeden podnos sa takýchto pohárov zmestí viac ako napr. vínových.  

Poháre na whisky 

Patríte k fajnšmekrom, ktorí si radi vychutnajú kvalitnú whisky? Potom určite viete, že ideálny whisky pohár má tulipánový tvar s oblým dnom a zúženým otvorom, ktorý najlepšie uvoľní chute a arómu nápoja. Ak nepatríte k puristom a svoju whisky si radšej vychutnáte s niekoľkými kockami ľadu, prípadne s ďalšími ingredienciami vo forme miešaných drinkov, môžete siahnuť aj po klasickom okrúhlom pohári s hrubším dnom, tzv. tumbler alebo old fashion. Niektoré značky majú svoje špecifické whisky poháre, ktoré si môžete zakúpiť spolu s fľašou – ako napríklad v prípade darčekového balenia whisky Glen Moray


Whisky s ľadom si môžete vychutnať z pohára old fashioned. (Foto: Pexels.com / Prem Pal Singh) 

Poháre na koňak a brandy 

Aj v prípade brandy a koňaku platí, že pre úplný pôžitok je najlepšie vychutnať si ho tak, aby okrem chuti vynikla aj jeho vôňa – teda v pohári so zúženým hrdlom. Môže ísť o pohár bez stopky, no častejšie sa stretnete s pohárom na krátkej stopke (nazývaný snifter alebo balloon glass). Na rozdiel od vína sa však koňakový pohár nedrží za stopku, ale za spodnú guľatú časť. Jemné zahriatie nápoja od ruky je v tomto prípade vítané a v spojení s užším hrdlom bude mať na svedomí práve spomínané podčiarknutie arómy. Milovníkov brandy určite potešíte darčekovým balením obľúbeného päť rokov zrejúceho Soberana, ktoré dostanete aj s obrandovaným pohárom.  

Poháre na rum

Poháre na rum nemajú jeden predpísaný tvar, mnoho výrobcov rumu prichádza s vlastným typom. Môžu byť so stopkou alebo bez nej, špecifický je však ich tulipánový tvar, vďaka ktorému si ho môžete naozaj vychutnať. Rum by sa určite nemal piť z klasických poldecákov - pri kvalitných značkách ako Santiago de Cuba či Bumbu by to bol priam hriech!  

Poháre na tequilu 

Zvyknete piť tequilu z klasických poldecákov spolu so soľou a citrónom? To vás možno prekvapí, že pre maximálny zážitok z jej chuti ju treba podávať úplne inak – v užších pohároch na vysokej stopke, a piť ju nie „na ex“, ale po malých dúškoch.  

Poháre na destiláty 

Hoci destiláty sa tradične podávajú v klasických malých súdkovitých shotoch s hrubším dnom, pokiaľ ich servírujete ako digestív, odporúča sa podávať ich v malom pohári na stopke. Vodka sa síce často servíruje na ľade a vo väčších pohároch, kvalitnú vodku si však najlepšie vychutnáte, ak bude servírovaná pri teplote 6-10 stupňov v pohári na stopke. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu