Alkohol a čokoláda - ako vytvoriť dokonalú kombináciu chutí?

Domáci barman

Nie je ničím netradičným párovať alkohol k jedlu, čo však alkohol a čokoláda?

Čo si budeme klamať, kvalitný alkohol je zážitkom sám o sebe, a to isté platí aj o čokoláde. Uvažovali ste však niekedy nad tým, že by ste tieto dva zážitky skombinovali? Veď tak, ako párujeme víno s jedlom, môžeme párovať čokoládu k alkoholu. Koniec-koncov, podávanie alkoholu sa väčšinou spája so zobkaním niečoho drobného. Na rozdiel od slaných čipsov či orieškov, čokoláda poteší všetkých (milovníkov sladkých chutí). Kvalitná čokoláda dokáže skutočne podčiarknuť chuť mnohých druhov alkoholu, či už ide o víno, koňak alebo whisky. To vám potvrdia nielen milovníci čokolády, ale aj mnohí experti. Ako a s čím ju teda párovať tak, aby vynikla jeho chuť? My v Drinkexperte ako vždy tvrdíme, že tá najideálnejšia kombinácia je tá, ktorá najviac chutí vám. Radi zajedáte pivo čokoládovo-orieškovou tyčinkou? Na zdravie a dobrú chuť! Párovanie čokolády a alkoholu však má aj nejaké formálne pravidlá, poďme si ich teda predstaviť.

Čokoláda a tmavý alkohol 

Vo všeobecnosti sa čokoláda skvele hodí k tmavému alkoholu s výraznejšou chuťou. Hodí sa napríklad k whisky, s ktorou môžu navzájom zvýrazňovať svoje jemné skryté chute alebo naopak, zmierňovať ich drsnosť. Na kombináciu s whisky je ideálna tmavá horká čokoláda, ak by ste chceli ísť do úplných detailov, k single maltwhisky sa najlepšie hodí čokoláda z kávových bôbov pochádzajúcich z jedného regiónu. To jej dodáva silnú čistú chuť, ktorá bude skvele korešpondovať s výraznou chuťou single malt whisky.

Rovnako dobre funguje čokoláda v kombinácii s koňakom či brandy. Aj v tomto prípade najlepšie vynikne kombinácia s horkou tmavou čokoládou, ktorá podčiarkne silu silnú chuť a arómu brandy.  

  

Karibské oblasti sú nielen rodiskom rumu, ale aj kakaa, preto kombinácia rumu a čokolády nemôže sklamať. Najlepšou voľbou k rumu je tmavá čokoláda s vyšším percentom kakaa,  zaujímavým spestrením je však bude aj čokoláda s príchuťou karamelu.

Čokoláda je tiež skvelou pomôckou pri degustácii. Ak budete skúšať viacero druhov koňaku či whisky, kúsok horkej čokolády neutralizuje chuť vo vašich ústach, aby ste mohli bez akýchkoľvek predošlých vplyvov vnímať všetky odtienky chutí. Podobný efekt má aj pohár čistej vody, ale povedzme si, čokoláda je omnoho príjemnejším neutralizátorom.

Čokoláda a víno 

Víno a čokoláda znie ako ideálna kombinácia v každej podobe. Ak by ste však chceli k ich párovaniu radu expertov, najneutrálnejšie sú aj v tomto prípade tmavé čokolády s vysokým percentom kakaa. K proseccu sa tiež hodí karamelová čokoláda, k ružovým vínam zas čokoláda s ovocnou príchuťou. Pri výraznejších vínach vytvorí dobrý kontrast tmavá čokoláda s chilli.

Samostatnou kategóriou sú sladké dezertné vína, ktoré sa už podľa názvu priam pýtajú k dezertom. Tie zvládnu aj sladšie krémovejšie chute čokolády, vo všeobecnosti však platí, že dezertné víno by malo byť sladšie ako samotný dezert. 

 

Čokoláda s tequilou – prekvapivá kombinácia  

Možno vás to prekvapí, ale tequilu môžete rovnako dobre ako s citrónom či pomarančom kombinovať aj s čokoládou – hoci si na ich kombináciu budete musieť pravdepodobne nájsť inú techniku ako pri citrusových plodoch. 

Každopádne, agáve, z ktorého sa tequila vyrába, dobre ladí s krémovou textúrou čokolády. Vyskúšať môžetečokoládu s ovocnou príchuťou alebo mätovú čokoládu, aby ste zvýraznili jasnú trávovú chuť tequily. Naopak, čokoláda so škoricou alebo chilli zvýrazní jej ostrosť.

Spojenie čokolády a vodky 

Viete si predstaviť vodku so sladkým dotykom čokolády? Nemusíme ostávať pri predstavách, Nicolausvodka totiž práve túto kombináciu priniesla vo forme svojej horúcej novinky. Spojenie najobľúbenejšej slovenskej extra jemnej vodky s čokoládovou arómou osladí každú párty. Vychutnať si ju môžete samostatne, s ľadom alebo v rámci miešaných drinkov. Ochutnajte napríklad jahodovo-čokoládové Martini alebo Chocolate Vodka & Tonic v receptoch od nášho barmana Tomáša Gyéna.  

 

Jahodovo-čokoládové Martini  

Potrebovať budete:  

5 cl Nicolaus Chocolate vodka  

2 cl kakaového alebo iného čokoládového likéru  

1,5 cl jahodového pyré Giffard

Všetko spolu zmiešajte v šejkeri a servírujte v pohári typu coupette glass / martini glass.  Na ozdobenie použite čokoládovú crustu alebo kakaový prach na miske.    

 

Chocolate Vodka & Tonic  

Potrebovať budete:  

5 cl Nicolaus Chocolate vodka  

10 cl Indian tonic Franklin & Sons  

pomarančový plátok

Vodku s tonikom zmiešajte v pohári typu long drink glass, ako garnish použite kúsky čokolády alebo pomarančovú kôru.  

 

 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu