Bittery oceníte na svahu, aj po rodinnom obede

Tipy

Horké bylinné likéry príjemne zahrejú, dokážu pomôcť s trávením po výdatnejšom jedle a sú aj skvelou súčasťou miešaných drinkov. Aj preto nechýbajú hádam v žiadnej domácnosti.

Bitter je spoločné pomenovanie pre druh horkých (z nemeckého bitter=horký) alkoholických nápojov, ktorých základ tvorí niekoľko druhov bylín, semien, koreňov, kôry, dreva či korenia. Presné zloženie aromatickej časti si však väčšina výrobcov bitterov prísne stráži. Výber byliek sa následne niekoľko dní maceruje v liehu, čo umožní splynutie a prepojenie jednotlivých chutí.

V prípade obľúbenej Demänovky sa čerstvý macerát mieša so starším a takto ostáva odležať a zrieť po dobu troch mesiacov, čím je zaručená kvalita a stabilita chutí každej fľaše Demänovky. Následne sa k macerátu pridáva krištáľovo čistá voda prameniaca pod Tatrami a nápoj ostáva stáť ďalšie 3 mesiace, kým sa spoja všetky chute do dokonalej harmónie. Až potom nasleduje plnenie do fliaš.

Pomáhajú na trávenie

Bylinný základ bittery pozitívne pôsobí na žalúdok, preto sa kedysi používali skôr ako liečivo a zaobstarať sa dali predovšetkým v lekárni. Dnes sa už síce na liečenie nepoužívajú, pravdou však je, že bylinný základ pomáha zmierniť zažívacie problémy a má uvoľňujúci účinok, preto sa dnes bylinné likéry často, najmä na oslavách, podávajú ako digestívy po výdatnom jedle. (Prečítajte si viac o aperitívoch a digestívoch v našom predchádzajúcom článku.)


Dnes sa ich účinok na trávenie snúbi s príjemne jemnou chuťou, a tak pohárik bitteru splní dve úlohy v jednom. Samozrejme platí, že pokiaľ Demänovku či horký Fernet idete užiť práve kvôli tráveniu, mali by ste ostať pri jednom-dvoch pohárikoch denne.

Bylinná chuť, ktorá spája rodinu

Bylinné likéry sú tiež obľúbeným druhom alkoholu, ktorý je u nás hádam povinnou výbavou každej domácnosti. Populárne boli najmä v minulosti, no veľkej obľube sa tešia aj dnes. A to nielen u staršej generácie, popularitu si u mladých ľudí získala Demänovka, Becherovka či Jägermeister, ktoré sú skvelou súčasťou miešaných drinkov, no vychutnať si ich možno aj samostatne. Ľudia obľubujú ich príjemne horkú chuť a stabilnú, akurátnu silu.

Bittery sú skrátka populárne u všetkých generácií a vďaka tomu sú ideálnym drinkom na príjemne strávené spoločné chvíle v kruhu úzkej či širokej rodiny. Vidieť to môžete aj v najnovšej kampani Demänovky, ktorej hlavnými tvárami sa stali spevák Adam Ďurica s jeho otcom, a ktorá oslavuje výnimočné rodinné priateľstvá, kedy sa z rodiča a dieťaťa v dospelosti stávajú najlepší priatelia – a Demänovka je často súčasťou ich priateľského rituálu.


Na svah aj do miešaných drinkov

Bylinné likéry sú zvlášť obľúbené počas zimných mesiacov, kedy pohárik horkého likéru príjemne zahreje počas lyžovačky, turistiky či iných outdoorových aktivít, keď teplota klesne pod bod mrazu. Vychutnať si ich tam môžete v horskej chate či aprés-ski bare, ale určite padne vhod aj vziať si ich so sebou v príručnej ploskačke.

Na svahu, ale aj doma si okrem klasických bitterov môžete vychutnať aj ich ochutené verzie. V prípade Demänovky je to napríklad jemnejšia Demänovka s medom, ktorá má príjemne sladkú medovú chuť, ale aj brusnicová Demänovka Cranberry, ktorá je obohatená o sviežu chuť brusníc použitím brusnicového koncentrátu. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu