Čo bolo skôr - gin alebo tonik?

Zaujímavosti

Tonik má medzi nealkoholickými nápojmi špeciálne miesto. Podobne ako gin pôvodne vznikol kvôli jeho zdravotným účinkom, jeho nezameniteľná chuť ho však predurčuje na spojenie s ginom a využitie v miešaných drinkoch.

Tonik (alebo tonic) si kvôli jeho chuti nezameníte so žiadnym iným nealkoholickým drinkom. Je výrazne horký, čo má na svedomí látka chinín, ktorá sa v toniku nachádza. Jej použitie v nápoji nie je náhodne – pôvodne totiž tonik vznikol ako liek s profylaktickými účinkami, ktoré pôsobili proti malárií, ktorá bola (a stále je) rozšírená v tropických oblastiach Afriky a Južnej Ázie.

Nápoj s chinínom sa začal vyrábať v Indii, ktorá bola v tom čase britskou kolóniou. Pil sa tam pri príznakoch malárie (ktoré síce úplne nevyliečil, ale dokázal ich tlmiť), aj ako jej prevencia. Samozrejme, jeho chuť bola v tom čase iná. Vyrábal sa z vody sýtenej oxidom uhličitým s veľkým množstvom chinínu.


Tonik dnes

O tom, kto a kedy ako prvý vymyslel tonik a jeho medicínske použitie, sa nezachovali žiadne priame dôkazy. Prvý patent na výrobu „tonic water“ dostal v roku 1858 Erasmus Bond z Londýna, čo môžeme považovať za začiatok éry toniku ako ho poznáme dnes – a ktorý sa od nápoja proti malárii líši.

Bublinkový a chinínový základ síce ostal, no dnešný tonik chutí inak ako kedysi. Prirodzene, keďže už sa nevyužíva ako liečivo, ale ako nápoj, ktorý si možno naozaj vychutnať, v drinkoch, ale aj samostatne. Množstvo chinínu v tonikoch je dnes minimálne o polovicu nižšie – limitované na cca 85 mg/l (v jednotlivých krajinách sa toto množstvo môže mierne líšiť), jeho chuť je menej horká a môže byť aj príjemne dochutená – toniky sú dnes v ponuke aj v mnohých zaujímavých príchutiach.


Apropo, liečivo. Neskoršie výskumy ukázali, že chinín vo veľkých množstvách telu neprospieva, naopak, môže mať niekoľko vedľajších účinkov, preto je jeho množstvo v nápojoch limitované. Pri vychutnávaní si pohára toniku ich, samozrejme, nijaké vedľajšie účinky nepocítite, neodporúča sa však piť deťom a tehotným ženám.

Gin a tonik = perfektná dvojka

Nielen tonik, ale aj gin pôvodne vznikol na medicínske účely – nápoj z byliniek slúžil na zahriatie organizmu. Jeho pôvod siaha do 16. storočia do Holandska, no rýchlo sa rozšíril aj do ďalších častí Európy, vrátane Británie. A práve spomínaní Briti v Indii si ho začali miešať s chinínovým liekom proti malárii a objavili nevídané spojenie chuti, ktoré im pomohlo zjemniť nepríjemne horkú chuť predchodcu toniku. Potom už stačilo len trochu vodu, cukru a prvý koktail Gin & Tonic bol na svete. Mimochodom, často býva označovaný aj ako prvý miešaný drink vôbec!

Svoju popularitu nestratil ani po tom, čo sa tonik prestal považovať za liek. Práve naopak, vylepšovaním receptúr a chutí tonikov obľúbenosť Gin&Tonicu len rástla a svoju obľúbenosť si drží dodnes. Neexistuje hádam bar, kde by ste dnes nemohli vychutnať jeho vyváženú horkú chuť. A jednoducho si ho môžete namiešať aj sami. Jeho výhodou je, že Gin&Tonic si nepotrpí na žiadne komplikované receptúry. Nechajte sa inšpirovať našich starším článkom a pripravte si dokonalý Gin&Tonic aj doma.


Gin teda vznikol pravdepodobne skôr ako tonik, no len spolu tvoria dokonalú dvojku!

Vychutnajte si ho v drinkoch aj samostatne

Tonik skvelo dopĺňa gin, ale aj iné druhy alkoholu, napríklad bittery. Ochutnať sa ho však oplatí aj samostatne. Za vyskúšanie určite stoja toniky od anglickej značky Franklin&Sons, ktorá vo svojom sortimente tonikových vôd  prináša vyváženosť chutí, len vďaka 100 % prírodným zložkám bez konzervačných látok a umelých sladidiel. Ochutnajte ich tradičný Indický tonik alebo nevšednejšie ochutené nápoje ako Rozmarínový tonik s čiernymi olivami, Grepový tonik s bergamotom alebo Rebarborový tonik s ibištekom.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu