Kedy a ako podávať dezertné vína?

Pri výbere vína si väčšina z nás automaticky pomyslí na suché či polosuché víno a ďalej sa rozhoduje medzi bielym, ružovým či červeným. Samostatnou kapitolou sú však sladké dezertné vína, ktoré – ako to už ich názov naznačuje – si ľudia radi vychutnávajú k dezertom či inému jedlu. Viete, podľa čoho takéto víno vybrať a ako ho podávať? 

Dezertné vína sú typické pre južné vinohradnícke oblasti s dostatkom slnečného žiarenia, čo vínu dodáva ich charakteristickú sladkú chuť. Okrem výrazne sladkej chuti (obsahujú často až 14-20 % cukru) sú dezertné vína typické aj vyšším obsahom alkoholu, čo je výsledok procesu fortifikácie.  

Fortifikácia, alebo aj posilňovanie vína, je proces, ktorý je známy už niekoľko storočí, počas ktorých ľudia hľadali spôsoby, ako vína posilniť. Dôvody boli jednoduché: keď Európania začali prepravovať vína loďami zo Stredomoria so severnej a strednej Európy či do zámoria, dlhé prevozy a nevyhovujúce teploty sa na ich kvalite často podpísali. Hľadali teda spôsob, ako zabrániť procesu kvasenia, teda ich „konzervovať“, čo sa im podarilo následným pridávaním destilátov (takto vznikajú tzv. aromatizované vína), ale aj vínneho muštu či bylinných zmesí (týmto spôsobom vznikajú tzv. likérové vína). Spolu sa tiež nazývajú aj alkoholizované vína.  


V našich podmienkach sa dezertné vína najčastejšie vyrábajú z prírodných vín pridaním čerstvého liehu. Optimálny obsah alkoholu a cukru sa v nich ustáli pri uskladnení.  

Sherry alebo portské?  

Medzi najznámejšie druhy fortifikovaných dezertných vín patria portské a sherry. Práve portské je často synonymom dezertných vín vo všeobecnosti, v skutočnosti však ide len o jeden typ fortifikovaných vín pochádzajúcich z portugalského regiónu Duoro (v okolí Porta). Na to, aby sa víno mohlo nazývať portským, musí spĺňať prísne podmienky týkajúce sa jeho pôvodu aj výroby. Ide o ťažké, sladké víno s bohatou chuťou, zväčša ide o červené víno.  



Aj sherry má svoj pôvod na Pyrenejskom polostrove, jeho domovom je mesto Jerez v španielskej Andalúzii. Práve v tejto oblasti rastie biele hrozno, ktoré tvorí základ tohto silného vína - aj tu platí, že pod názvom sherry možno predávať len vína z miestnych odrôd Palomino, Pedro Ximénez a Moscatel fino. Neskôr dozrieva systémom solera, ktorý spočíva v uskladnení fliaš na sebe v pyramídovom tvare, kedy sa spolu skladujú vína s rôznymi stupňami dozretosti, pričom tie sa mladšie dopĺňajú staršími ročníkmi. V každej solere sa tak stretávajú vína z viacerých ročníkov, čo vytvára jej jedinečnú chuť.  

V porovnaní s inými druhmi dezertných vín možno sherry považovať za ľahké víno, zvyčajne neobsahuje viac ako 11-12 % alkoholu. Vďaka fortifikácii až po procese fermentácie má ľahkú a suchú chuť, podáva sa ako aperitív pred jedlom, medzi jedlami i po jedle s dezertom. Nemusí ísť teda o vyslovene sladké víno, ako v prípade portského, značka Tio Pepe napríklad ponúka suché sherry vína s elegantnou arómou a chuťou.  Sherry sa vyrába ako biele, ale aj červené víno.  

Ako sa podáva dezertné víno?  

Sladké dezertné vína sa nalievajú do menších pohárov na stopke v tvare tulipánu, ktoré sa nazývajú „copita“.  


Dezertné vína možno podávať ako aperitív či digestív, pri kombinácii s dezertom sa odporúča podávať silnejšie víno so sladšou chuťou, ktorá bude ešte výraznejšia ako sladkosť dezertu. Spomínané suché sherry Tio Pepe sa, naopak, skvele hodia aj k ľahším jedlám, rybám či ázijskej kuchyni. Obľúbené sú aj koktaily s použitím sherry.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu