Fandíte našim hokejistom?

Majstrovská sveta v ľadovom hokeji každoročne spoja celý národ. Pozreli sme sa na niekoľko zaujímavostí o tomto podujatí a pripájame tiež niekoľko tipov na drinky, ktoré by pri oslave hokejových úspechoch nemali chýbať.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa každoročne konajú na prelome apríla a mája a spájajú partie priateľov a známych pri spoločnom sledovaní zápasov a fandení „našim“, čo, samozrejme, často býva aj poriadnym dôvodom na oslavu.  

Trocha z histórie 

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sú najvýznamnejším ročným hokejovým turnajom na svete. Ide o medzinárodný hokejový turnaj reprezentačných mužstiev, ktorý organizuje Medzinárodná hokejová federácia. Prvé majstrovstvá sveta v hokeji sa konali v roku 1920 v rámci Letných olympijských hier v Antverpách. Neskôr sa stali súčasťou zimných olympijských hier (v rokoch 1924-1968), od roku 1930 sa konali každoročne – teda až na výnimky (počas druhej svetovej vojny a začiatku pandémie koronavírusu v roku 2020).


Zmenami prešiel aj herný systém turnaja, v súčasnosti sa však Majstrovstiev zúčastňuje je 16 účastníkov elitnej skupiny, ktorí sú rozdelení do dvoch skupín po 8 družstvách. V rámci skupiny sa stretne každý s každým, postupujúce štvorice tímov s najvyšším počtom bodov postupujú do štvrťfinále, tam medzi sebou hrajú o postup do semifinále a následne bojujú o medailové pozície.

Slovenské hokejové úspechy

Mimochodom, keď je reč o medailách, najviac ich na konte majú Kanaďania, ktorí sú hrdými držiteľmi 51 cenných kovov. Slováci v ére samostatnosti zatiaľ získali 4 medaily – jedno zlato, dvakrát striebro a jeden bronz.

Najväčšiu radosť zažívali fanúšikovia v roku 2002, kedy sa slovenským hokejistom podarilo získať na Majstrovstvách sveta konajúcich sa v švédskom Göteborgu zlato. Hádam všetci máme dodnes v živej pamäti víťazný gól Petra Bondru 100 sekúnd pred koncom finálového zápasu, ale aj bujaré oslavy hokejistov počas víťazného turné či naše vlastné domáce jasanie pri obrazovkách či na námestiach miest.

Veľkým úspechom slovenského hokejového tímu boli aj ďalšie umiestnenia: zo striebra sme sa mohli tešiť v roku 2000 na MS v Petrohrade a v roku 2012 na MS no Fínsku a Švédsku, bronzovými medailami nás slovenskí hokejisti potešili v roku 2003 na šampionáte vo Fínsku. 


Fandíme Slovensku po slovensky

Keď už spomíname oslavy, sledovanie hokejových zápasov sa nezaobíde bez povzbudzovania „tých našich“. Kým niektorí volia sledovanie zápasov so svojimi blízkymi z pohodlia obývačky, možno s dobrým pivom v ruke, niektorí fanúšikovia si napínavé hokejové momenty najradšej užijú v kruhu priateľov v obľúbenom podniku. Nech už patríte k jednej alebo druhej skupine, my v Drinkexperte odporúčame pri povzbudzovaní Slovákov siahnuť po našich slovenských nápojoch.

Úspechy na ľade sa hodí podčiarknuť dobrým ľadovo vychladeným drinkom. Najobľúbenejšia slovenská vodka Nicolaus Extra Jemná bude pri oslavách v kruhu priateľov vítaným spoločníkom. Sledovanie našich borcov na ľade podčiarkne aj slovenská borovička Borec. Perfektne schladí emócie pri napätých zápasoch a veríme, že pomôže aj užiť si chuť víťazstva.


Ak sa u vás sledovanie hokeja tradične spája s pivom, skúste siahnuť po niečom špeciálnom, slovenskom, ako sú napríklad pivné špeciály z dielne slovenského pivovaru Kaltenecker a vychutnajte si ich remeselné pivá IPA či ALE.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu