Viete, aké sú rozdiely medzi borovičkou a ginom?

Zaujímavosti

Stalo sa vám už niekedy, že ste si pomýlili borovičku s ginom? Nie je to nič neobvyklé, borovička a gin toho majú naozaj mnoho spoločného: vyrábajú sa z borievky, majú podobnú vôňa aj chuť. Borovička však nie je len slovenskou verziou ginu, rozdiely nájdeme pri ich spracovaní i v príchutiach.

Korenistá chuť a  aróma ginu 

Hoci gin má svoj pôvod v Holandsku, kde pôvodne vznikol na medicínske účely, dnes si ho spájame predovšetkým s Anglickom, kam sa dostal začiatkom 19. storočia a zožal veľký úspech. Tu dostal názov aj dodnes najznámejší a najkvalitnejší typ ginu, tzv. London dry, ktorý sa však aj napriek pomenovaniu nemusí vyrábať len v Londýne – dôkazom je aj náš slovenský gin BOREC Original.  Základnými ingredienciami na výrobu ginu je obilný destilát, borievka a viacero byliniek a zmesí korenín, ktoré odlišujú jednotlivé značky a druhy ginu a dodávajú im typickú arómu, chuť, ale aj vzhľad. Často používanými sú napr. koriander, kardamón, citrónová kôra, ale aj škorica či sladké drievko. Spomínaný BOREC Original dokonca využíva naše lokálne čučoriedky, rakytník a chmeľ. Existuje viacero druhov a spôsobov výroby ginu, najčastejšie však vzniká dvojitou destiláciou, kedy sa v prvej fáze destiluje samotný lieh a v druhej borievka s ďalším korením a bylinkami. Niektoré značky, napríklad MOM, využívajú dokonca až štvornásobnú destiláciu.  

Borovička - slovenské borievkové dedičstvo 

Borovička je rýdzo slovenský výrobok a vďaka ochrannej známke EÚ sa inde ako na Slovensku vyrábať ani nesmie. Od ginu sa odlišuje najmä spôsobom prípravy: borovička vzniká fermentáciou aromatických borievok, ktoré sa až následne destilujú. Pri príprave borovičky sa tiež nepoužívajú bylinky a korenie typické pre gin. Jej chuť a aróma pochádza len z borievok. Existujú aj ochutené verzie borovičky (napr. Borovička Borec Citrus alebo DOMOVINA Borovička s horcom), v tomto prípade sa však aróma pridáva až následne do už destilovanej borievkovej zmesi.  To, že borovičku tvorí len čistá chuť borievok bez ďalších prísad, však neznamená, že každá borovička chutí rovnako! Aj tu sa rozdiely rodia v detailoch, ako napríklad pri borovičke DOMOVINA, ktorá namiesto tradičných čiernych borievok používa zriedkavejšie a menej sladké červené. Borovička Borec zas využíva dvojitú destiláciu a hotový destilát vždy premieša s predchádzajúcimi ročníkmi.  


Ako odlíšiť borovičku a gin?  

Hoci na prvý pohľad rozdiel medzi klasickou borovičkou možno nespozorujete, keď sa zameriate na chuť a arómu, určite rozoznáte rozdiely. Vo vôni i chuti kvalitného ginu môžete cítiť závan pridaných korenín, sviežou arómou borievok je zas typickejšia borovička.    

Zdalo by sa, že výzorom sa gin a borovička veľmi nelíšia, mnoho výrobcov ginu však experimentuje aj v tomto smere, a tak si gin vychutnáte aj vo viacerých zaujímavých farebných prevedeniach. Určite ste už napríklad zaregistrovali ružový gin. Ružový odtieň prémiového MOM Love je výsledkom ôsmich exotických bylín, extraktu z červených bobúľ, jahôd a malín, Gibson's Pink Gin za svoju farbu vďačí jahodám a lupienkom ruží. Jedinečnou modrou farbou zas očarí aj beztak exkluzívne vyzerajúci gin The London N° 1.  

Miešané drinky z ginu a borovičky  

Kým gin je najčastejšie súčasťou miešaných nápojov, z ktorých najznámejší je dnes už legendárny Gin & Tonic, borovička sa zvyčajne pije čistá, servírovaná v shotoch a „na ex“, prípadne s ľadom.  

Nemusí to však byť pravidlom. Aj kvalitná borovička sa dnes používa na prípravu rôznych drinkov. Skúste napríklad na miesto ginu použiť borovičku DOMOVINA, pridať tonic Franklin & Sons natural light, prihoďte rozmarínové vetvičky a borievky a vychutnajte si originálny drink známy ako Detvan!


Originálne drinky s použitím ginu alebo borovičky si pre vás pripravil aj brand ambassador spoločnosti St. Nicolaus, Tomáš Gyén. Malinový gin fizz alebo pomarančovú grepovičku si bez problémov namiešate aj doma.  

Malinový gin fizz 

Potrebujete:  

Do vysokého pohára nalejte gin, pridajte niekoľko kúskov sušených (prípadne mrazených alebo čerstvých) jahôd, pohár doplňte ľadom a celé prelejte limonádou. Premiešajte a dozdobte niekoľkými kúskami čierneho korenia. 

Pomarančová grepovička 

Potrebujete: 

  • 50 ml borovička BOREC 
  • 150 ml Franklin&Sons, Pomaranč&Grapefruit limonáda  
  • sušený alebo čerstvý grapefruitový plátok  
  • vetvička rozmarínu 

 

Do vysokého pohára nalejte borovičku, pridajte vetvičku rozmarínu, pohár doplňte ľadom a celé to prelejte limonádou. Na záver to premiešajte veľkou lyžicou.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu