Slivovica nie je slivka. Aký je rozdiel medzi ovocnými liehovinami a pravými destilátmi?

Zaujímavosti

Slivovica či slivka? Ak ste si mysleli, že slivka je len slangovým názvom toho istého nápoja, tento článok vám pomôže ujasniť si rozdiely medzi ovocnými liehovinami a destilátmi, tak, že si ich už nikdy viac nepomýlite.

Poznáte rozdiel medzi ovocnými liehovinami a ovocnými destilátmi? Líšia sa názvoslovím, cenou, spôsobom výroby, a napokon aj chuťou a arómou. V zásade ich spája len to, že ide o nápoje z ovocia, ktoré spadajú do kategórie tvrdého alkoholu – teda nápoj s obsahom alkoholu minimálne 22,5 % (na Slovensku sa najčastejšie stretávame s tvrdým alkoholom s obsahom alkoholu nad 38 %).  

Lacnejšie liehoviny  

Liehoviny sú najrozšírenejšou skupinou "tvrdého" alkoholu. Jednoducho ich rozlíšite podľa názvu, ktorý nemá príponu „-ica“ aj podľa nižšej ceny. U nás nájdete napríklad ovocné liehoviny od značiek KLASIK, Jubilejná či PARTY.  

Liehoviny sa vyrábajú dvoma spôsobmi. O tzv. „studenom spôsobe“ hovoríme v prípade, že výsledný alkohol vzniká zmiešavaním liehu s rôznymi prísadami, farbivami, sladidlami alebo arómami, ktoré vytvoria typickú ovocnú chuť a arómu. Vtedy môže naozaj platiť aj to, že liehovina „okolo ovocia ani nešla“. Existujú však i liehoviny, ktoré vznikajú zmiešaním liehu s kvalitným ovocným destilátom, čo vytvára výraznejšiu ovocnú chuť. Takýmto spôsobom vzniká napríklad 40% Slovenská slivka či Slovenská hruška. Liehoviny tiež môžu vznikať aj kvasením sacharidových surovín, pri čom vzniká etanol, ktorý následne čaká destilácia.  

Medzi najobľúbenejšie liehoviny patria tie ovocné: slivka, hruška, čerešňa či marhuľa. V zásade však platí, že liehoviny možno vypáliť z čohokoľvek, dôkazom čoho sú aj na Slovensku obľúbené druhy ako KLASIK Turčianske hradby, Martignac či Napoleon, ktoré sa vyrábajú z hrozna.  

Pravé ovocné destiláty s chuťou poctivého ovocia 

Destiláty (alebo pálenky) teda, logicky, spoznáte podľa názvu s príponou „-ica“, najzásadnejší rozdiel však spočíva v tom, že na ich výrobu musí byť použité skutočné ovocie. Čím kvalitnejšie, tým lepšie, odrazí sa to na výslednej chuti. Pri príprave pravých ovocných destilátov sa tiež nepoužíva žiaden pridaný cukor, vďaka čomu sa o nich hovorí, že nespôsobujú druhodňový bolehlav (aj napriek tomu ich však treba konzumovať s rozumom).  

Pri výrobe destilátov je dôležitým krokom už výber samotného ovocia. Plody musia byť zrelé, no nie nahnilé, bez kôstok, zelených častí, stopiek či strapcov. Kvasením ovocia vzniká lieh, ktorý sa následne sa z neho následne oddeľuje a odoberajú sa aromatické látky. Do vzniknutého liehu sa už nepridávajú žiadne prídavné látky. Potom prichádza dôležitý proces destilácie, ktorá musí byť pomalá a dostatočne dlhá, aby sa do nej nedostal nebezpečný metylalkohol. Poslednou zložkou tohto procesu je voda, tiež však nie hocijaká – použiť možno len kvalitnú vodu s optimálnym množstvom minerálov.  


Všetky tieto procesy majú jednotliví výrobcovia vyšperkované do najmenších detailov, vďaka čomu vznikajú kvalitné pravé ovocné destiláty s nezameniteľnými chuťami a arómou. Vyskúšajte napríklad destiláty od značky Domovina, ktoré ponúkajú slivovicu, marhuľovicu či hruškovicu zo sladkých plodov slovenských sadov.  

Destiláty ako vhodný prípitok i darček 

Zdá sa, že porovnanie destilátov a liehovín má jasného víťaza, veríme však, že každý druh alkoholu si nájde svojho konzumenta. Ak sa však rozhodnete niekoho obdarovať fľašou alebo hľadáte vhodný aperitív na oslavu, kvalitné ovocné destiláty budú správnou voľbou.  

Prečítajte si viac o tom, ako vybrať alkohol ako narodeninový darček 


Odporúčame napríklad značku St. Nicolaus Exclusive, ktorá ponúka pravé ovocné destiláty, ktoré potešia aj tých najnáročnejších fajnšmekrov. Kvalitné ovocné malinovice, marhuľovice či dulovice  vznikajú zo špeciálne vybratých plodov pestovaných v povodí riek Tisza a Szamos, čo sa podpíše na ich lahodnej chuti.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu