Biely vs. tmavý rum - podľa čoho vyberať, ktorý má intenzívnejšiu chuť a ktorý použiť pri príprave drinkov?

Tipy

Rum patrí bezpochyby medzi najznámejšie a najobľúbenejšie druhy alkoholu nielen u nás, ale po celom svete. Viete, podľa čoho vybrať ten správny a čo sa o rume môžete dozvedieť z jeho etikety?  

To, že rum má svoj pôvod v Karibiku, nie je žiadnou novinkou. Vedeli ste však, že jeho rodiskom – pokiaľ vychádzame zo zachovaných dokumentov – nie je Kuba, ktorá sa nám s týmto nápojom akosi prirodzene najviac spája? Ostrovný štátik Barbados už v roku 1651 vyrábal alkoholický nápoj z cukrovej trstiny, ktorý označovali ako pekelný alkohol – Kill Divil. Niektorí historici sa odvolávajú na to, že pôvodná receptúra sa na Barbados dostala dokonca z Brazílie, kde sa o výrobe nápoja z cukrovej trstiny píše už v roku 1620.  

O pôvode teda možno prinajmenšom špekulovať, faktom však ostáva, že dodnes sa viac ako 80 % svetovej produkcie rumu vyrába práve v Karibiku - napr. rumy Santiago de Cuba vznikajú na Kube, Bumbu na Barbadose a Professore v Paname.  

Každý z výrobcov si svoju presnú receptúru prísne stráži, v zásade však platí, že pravý rum musí byť vyrobený z cukrovej trstiny - z ktorej sa môže, ale nemusí vyrobiť sirup alebo kryštálový cukor -, na čo nadväzuje proces fermentácie a destilácie. Následne prichádza zrenie, teda to, čo robí rozdiely medzi bielym a tmavým rumom

Vyzretý alebo nevyzretý rum? 

Číra tekutina, ktorá je výsledkom fermentácie a destilácie, je totiž práve biely rum. Ten už nepotrebuje, a zvyčajne ani ďalej nedozrieva v sudoch, ale je pripravený priamo na fľaškovanie. Väčšina ľudí biely rum nekonzumuje priamo, ale zato sa omnoho častejšie používa na prípravu chutných miešaných drinkov - klasiky ako mojito či Piňa Colada sa bez kvalitného bieleho rumu nezaobídu!  


Dozrievaním vzniká tmavý alebo hnedý rum. Spoznáte ho nielen podľa farby, ale aj chuti - cítiť v nich môžete stopy ovocia, karamelu, citrusov či korenia. Vzhľad, chuť i vôňu rumu majú na svedomí sudy (najčastejšie po koňaku alebo cherry), v ktorých niekoľko rokov dozrieva. Zvyčajne platí, že čím dlhšie rum v sude dozrieva, tým je kvalitnejší a jeho chuť výraznejšia. Na chuti a akosti sa podpíše napríklad aj kvalita sudov alebo následné zmiešavanie, ktorým sa výrobcovia snažia docieliť ešte zaujímavejšiu súhru chutí a vôní.  

Ako vybrať tmavý rum? 

Nehovoríme, že pri výbere bielych rumov na kvalite nezáleží. Nekvalitný rum veru dokáže pokaziť chuť miešaného drinku a nezachránia to ani ostatné ingrediencie - aj preto odporúčame siahnuť po overených značkách, napríklad Santiago de Cuba s jemnými odtienkami ovocných vôní, alebo sladký biely rum Negrita White s čistým a suchým záverom, ktorý patrí medzi 7 najpredávanejších rumov na svete.  

Cena kvalitných tmavých rumov je však o niečo vyššia a keďže sa väčšinou konzumujú samostatne, vyššie bývajú aj chuťové nároky - a v prípade, že rum vyberáte ako darček pre skutočného fajnšmekra, určite si na ňom chcete dať záležať. Ako si z kategórie tmavých rumov vybrať správne? Napovedať vám môže ich názov - okrem údajov o dobre dozrievania v sudoch (Anejo, YO alebo X.O.) totiž môže zahŕňať aj slovíčka solera, reserva či barrel proof, ktoré priamo súvisia so spôsob dozrievania. 

Ako čítať etiketu rumu? 

Solera označuje proces alebo systém dozrievania, kedy sú sudy poukladané v radoch na sebe, od tých najstarších až po najnovšie. Tie najstaršie - umiestnené na zemi, z čoho vychádza aj španielsky názov solera - slúžia na fľaškovanie, a tak sa pri odobratí automaticky dopĺňajú zo sudov umiestnených nad ním. Vzniká tak blend, ktorý je vyváženou kombináciou mladších i starších rumov, pričom z pochopiteľných dôvodov sa na etikete neuvádza jeho vek. (Rovnakým spôsobom to funguje napríklad pri brandy s označením solera.) 

Rumy s označením reserve alebo reserva sú tiež blendy, ktoré sú však namiešané iba z vyzretých rumov. Výrobcovia výrazom reserva podčiarkujú, že ide o rumy najvyššej kvality s výslednou výraznou chuťou. Napríklad rum Diplomático Reserva Exclusiva je zmes rumov, ktoré sú vyrobené výhradne na kotlíkových destilačných zariadeniach a zrejú v priemere 12 rokov.  

Barrel proof alebo single cask zas označuje rumy, ktoré nevznikli miešaním, ale pochádzajú len z jedného sudu. Obsah alkoholu v nich ostáva rovnaký, ako bol pri vyzretí.  


Výrazy Anejo alebo YO (či Y) spolu s číselným údajom označujú, koľko rokov daný rum dozrieval. Čím je toto číslo vyššie, tým výraznejšie môžete cítiť jednotlivé zložky. Santiago de Cuba Extra Aňejo 20 Aňos vás napríklad prekvapí sladkou, priam medovou chuťou a arómou pripomínajúcou sladkú tortovú polevu, dvadsaťročný Dictador vám zas ponúkne pikantnú chuť s tónmi cukru, medu, ovocia, korenia a cigaretových listov a príjemnú vôňu duba a višne. Výraz X.O. pri rume označuje, že žiadna z jeho zložiek nie je mladšia ako 6 rokov. V našej ponuke určite neprehliadnite obľúbený rum BUMBU XO dozrievajúci až 18 rokov v sudoch po bourbone, ktorý vďaka efektnej fľaši zaujme naozaj všetky zmysly a je mimoriadne vhodný aj ako darček.  

Rumový likér 

Tmavé či biele rumy zrejme pozná väčšina z vás, čo by ste však povedali na rumový likér? Krémový likér Bumbu Cream spája jedinečnú chuť rumu Bumbu s našľahanou smotanou a korenistých ingrediencií ako chai, kokos či škorica. Vychutnať si ho možno chladený či s ľadom, ale taktiež sa výborne hodí na prípravu kokteilov. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu