Šumivé víno nie je len šampanské či Prosecco. Počas letných večerov vás osvieži aj Cava

Zaujímavosti

Šumivé vína sú čoraz populárnejšie - a to najmä počas teplých letných dní, kedy si ich ľudia vychutnávajú ako ľahké a osviežujúce drinky. Väčšina ľudí už dobre pozná Prosecco, no viete aj, čo je to Cava - a najmä, prečo by ste jej mali dať šancu?  

So stúpajúcimi letnými teplotami stúpa aj popularita chladených, často práve šumivých nápojov, pričom sú čoraz vyhľadávanejšie práve šumivé vína. Hoci donedávna sa nám šumivé nápoje spájali skôr s oslavami a špeciálnymi príležitosťami, na ktorých nemohla chýbať fľaša šampanského, dnes sa čoraz viac do popredia dostáva Prosecco alebo Cava - a na ich vychutnávanie nepotrebujete ani žiadnu špeciálnu príležitosť, práve naopak, ich bublinky a príjemná chuť dokážu dodať punc výnimočnosti aj všedným dňom.  

Ako sa víno stane šumivým? 

Na začiatok trochu teórie: ako šumivé víno vzniká? Existuje niekoľko spôsobov, najznámejšou je tzv. tradičná metóda, pri ktorej dochádza k dvojnásobnému zušľachteniu hrozna, vďaka čomu tam prebieha dvojité kvasenie: k základnému cuvée sa pridáva tirážny likér, ktorý vo fermentačnej nádobe docieli ďalšie kvasenie, ktorého sprievodným javom sú vzniknuté bublinky. Víno potom dozrieva vo fľašiach, ktoré sa špeciálne polohujú. Tento proces trvá minimálne 9 mesiacov, ale pokojne aj dva-tri roky, čo sa síce odrazí na kvalite a chuti vína, ale pravdepodobne aj na jeho cene. Takýmto spôsobom vzniká najznámejší druh šumivého vína - Champagne, ale aj španielska Cava či niektoré slovenské sekty.  


O niečo rýchlejším procesom je tzv. Charmantova metóda, pri ktorej víno fermentuje v uzavretej tlakovej nádobe a už sýtené sa fľaškuje. Tieto šumivé vína sú vo všeobecnosti ovocnejšie a sviežejšie. Takto vzniká napríklad talianske Prosecco.  

Šampanské, Prosecco, Cava - ako ich rozoznať? 

Spomenuli sme už Champagne, Prosecco i Cavu. Vo všetkých troch prípadoch ide o šumivé vína, ktoré sa vyrábajú v rôznych európskych regiónoch. Asi všetci vieme, že nie každé šampanské je Champagne - to dostalo názov podľa rovnomenného francúzskeho regiónu, kde sa tento nápoj vyrába z lokálnych odrôd hrozna (a aj to len troch druhov: Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay). Región Champagne je tiež rodiskom šumivého vína a spomínaná tradičnej metódy jeho výroby. 


A keďže na iné ako francúzske šumivé vína sa názov Champagne používať nemôže, španielske šumivé vína môžeme dnes poznať pod názvom Cava, talianske ako Prosecco, v našich končinách označujeme šumivé vína ako sekty... alebo ich všetky hovorovo nazývame šampanské.  

Šumivé vína z rôznych oblastí sa však nelíšia len názvom, ale aj jemnými odtienkami chutí. Každé z nich vzniká z lokálneho hrozna, ktorého chuť sa líši región od regiónu v závislosti od teploty, nadmorskej výšky či pôdy.  

Cava - šumivé víno z Katalánska 

Kým v posledných rokoch u nás nabralo na popularite talianske Prosecco, nemenej pozornosti by sme mali venovať aj španielskej Cave. Tento šumivý nápoj, ktorý vzniká najmä v oblasti Katalánska, uzrel svetlo sveta prvý raz v roku 1851, pričom inšpiráciou na jeho vytvorenie bola práve chuť Champagne. Tak ako jej francúzsky vzor, vzniká tzv. tradičnou metódou, a na svoj výsledný efekt potrebuje dostatočne dlhý čas dozrievať vo fľaši.  

Cava môže byť biela alebo ružová, a okrem príjemných dlhotrvajúcich bubliniek si vás získa sviežou ovocnou chuťou. Nevtieravá chuť Cavy sa dobre kombinuje s rôznymi jedlami či dezertami, môže sa z nej stať súčasť koktailov, ale vychutnáte si ju aj samostatne. Najlepšie chutí ľadovo vychladená.  


Každoročne sa vyrobí 216 miliónov fliaš Cavy, vďaka čomu sa Španielsko - hneď po Francúzsku - radí na druhé miesto v celkovej svetovej produkcii šumivých vín. Toto číslo stále rastie, a navyše, viac ako polovica z nich je pritom určená na export, vďaka čomu si Cava získava stále väčšiu obľubu aj mimo Pyrenejského polostrova.  

My odporúčame značku Vilarnau, remeselné vinárstvo priamo v srdci “cava regiónu” neďaleko Barcelony, ktoré je ovenčené mnohými vinárskymi oceneniami. Pri výrobe Cavy sa sústredia na každý detail, a okrem chuti svojich dbajú aj na trvalú udržateľnosť a snahu o minimálny negatívny dopad na životné prostredie. Ponuka ich Cavy ulahodí hádam každému: pre tých, ktorý obľubujú šumivé vína s minimom cukru je tu Vilarnau Cava Brut Nature Vintage Reserva so špecifickou arómou pripomínajúcou vôňu chleba, polosuché Vilarnau Cava Demi Sec zas poteší jemnou sladosťou, Vilarnau Cava Brut Reserva Rose zas ulahodí milovníkom ružových vín. A ak hľadáte tip na darček, siahnite po Vilarnau Cava Brut Reserva Trencadís Edition, ktorá okrem chuti zaujme obalom inšpirovaným tradičnou katalánskou mozaikou. 


Zažite niečo víNové

Máte chuť na pohár vychladených bubliniek? V tom prípade vám odporúčame pozrieť sa na našu ponuku šumivých vín, ktorým dominuje najmä značka španielskej cavy, Vilarnau.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu