Čím si štrngnúť pri vianočnej večeri? Nechajte sa inšpirovať zvykmi z rôznych krajín

Aký druh alkoholu nesmie na Vianoce chýbať na sviatočnom stole? Nuž, to záleží na tom, v ktorej krajine sa chystáte tráviť sviatky. 

Rozdielne zvyky naprieč rôznymi krajinami sa prejavujú aj v jedle a alkohole, ktorý sa podáva počas vianočných osláv.   

Briti si prajú zdravie s horúcim ciderom 

Vo Veľkej Británii sa na Vianoce i Nový Rok tradične pripíjalo nápojom s názvom Wassail, čo je názov pochádzajúci z anglosaského slov "waes hael", teda „na zdravie“. V minulosti šlo o horúci korenený nápoj s vysokým obsahom alkoholu, ktorého základom bolo pivo, jablčný mušt či jablkový džús, presná receptúra bola špecifická v každom regióne. Tradične sa v obciach roznášal vo veľkej drevenej miske ozdobenej brečtanovými listami a jasnými červenými stuhami. Dnes ho Briti poznajú a pijú v podobe horúceho jablkového cideru dochuteného korením.  

Na sviatočnom stole však nesmie chýbať ani rum, brandy či iný tmavý alkohol. Ich tradičný vianočný puding (ktorý sa viac podobá koláču ako tomu, čo si pod pudingom predstavíme u nás) sa totiž pred podávaním zohreje, a to tak, že sa zapáli naberačka rumu, brandy alebo whisky, ktorá sa následne naleje na puding. Mimochodom, alkohol nájdete aj v samotnom pudingu. Jeho základom je totiž sušené ovocie, najmä hrozienka, namočené v alkohole zmiešanom s vajíčkom, masťou a korením.  


V Taliansku a Francúzsku nesmie chýbať šumivé víno  

Horúcim nápojom Vianoce vítajú aj Taliani. Ide o drink, ktorý nazývajú  bombardino a ľahko si ho doma dokážete pripraviť aj vy. Stačí zmiešať vaječný likér s rumom alebo s brandy, zohriať to a ako sladká bodka putuje na vrch pohára šľahačka.  

Okrem toho však na talianskom sviatočnom stole nesmie chýbať víno a bublinky. Príjemná chuť suchého talianskeho Prosecca na podčiarkne chuť jedla, Prosecco je však aj súčasťou drinku, ktorým si v mnohých regiónoch Taliani na Vianoce tradične pripíjajú. Ide o Bellini, ktorého základom je biele suché prosecco a broskyňové pyré (v pomere 2:1).  

Podobne ako Taliani sú na tom aj Francúzi. Tí nedajú dopustiť na champagne, ktoré je skvelým prípitkom na Vianoce, Nový rok, ale i kedykoľvek inokedy. Nevychutnávajú si ho však len samotné, ale aj ako súčasť miešaných drinkov. Na Vianoce sa typicky podáva koktail známy ako Kir Royale, ktorého základom je šumivé víno (nemusí ísť len o Champagne, ale aj o iné kvalitnejšie šumivé víno) a likér z čiernych ríbezlí v pomer 3:1.  


Vianoce na ľade – v pohári 

Iný kraj – iný mrav rozhodne platí, ak si porovnáme naše vianočné zvyky s tými, ktoré sú typické pre Južnú a Strednú Ameriku. Na rozdiel od našich končín, kde sú Vianoce spojené s horúcimi nápojmi, ktoré zahrajú v mrazivom počasí na vianočných trhoch, pri výrazne vyšších teplotách sú v tých tropickejších krajinách na Vianoce často populárne drinky, ktoré príjemne schladia. V Portoriku sa na Vianoce pije napríklad Coquito, kokosový likér so škoricou, rumom Bacardí a ľadom. V Čile je zas najobľúbenejším vianočným nápojom Cola de Mono: chladený drink z kávy, mlieka, ich typického anízového likéru aguardiente alebo brandy, klinčekov a škorice. V Mexiku majú síce v obľube teplý vianočný punč, jeho základom je však, ako inak, tequila.  

Aký alkohol zvoliť na Štedrú večeru u nás? 

Na Slovensku Štedrú večeru zvyčajne otvárame prípitkom – buď v podobe šumivého vína, obľúbené sú však aj aperitívy v podobe niečoho tvrdšieho. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, doprajte si na Vianoce niečo výnimočné a siahnite po kvalitných ovocných destilátoch – napríklad pravé ovocné destiláty z Várda Distillery Exclusive Edition alebo obľúbené slovenské destiláty Domovina. Pri výbere vhodného aperitívu či digestívu sa môžete nechať inšpirovať aj naším starším článkom.  


Keďže vo väčšine slovenských domácností sa na Štedrý večer podáva ryba, najvhodnejšie ju doplníte vínom. K rybám sa hodia predovšetkým biele či ružové vína, siahnuť môžete aj po šumivých. Pozor pri červenom víne, ak obsahuje väčšie množstvo triesloviny, v kombinácii s rybou môže vytvoriť v ústach nepríjemnú pachuť, čo pri štedrej večeri nechcete riskovať. 

Párovanie konkrétneho druhu vína záleží aj od prípravy ryby. K tradičným vyprážaným rybám sa hodia biele vína s vyšším obsahom kyselín. K „mäsitejším“ druhom rýb, ako napr. losos alebo tuniak sú vhodné šumivé vína, bohaté biele, ale aj ružové vína. Naopak, k rybám s jemnejším mäsom, ako napríklad filety z morského vlka či tresky sa najlepšie hodia svieže biele vína. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu