Všetko o káve - spoznajte svoj obľúbený nápoj ešte lepšie

Zaujímavosti

Ani vy si nedokážete predstaviť deň bez kávy? Či už si ju radšej vychutnávate v kaviarni alebo pokoji domova, veríme, že jej pitie dokáže byť príjemným rituálom, ktorý znamená viac ako len doplnenie kofeínu. Pripravili sme si pre vás preto niekoľko zaujímavostí, ktoré vám pomôžu spoznať svet kávy trošku hlbšie.

Z neznámej plodiny po najobľúbenejší nápoj

Ak ste sa pri dúšku lahodnej kávy niekedy zamýšľali nad tým, kto tento božský nápoj objavil, odpoveď vás možno prekvapí. Nešlo o žiadnych alchymistov či fajnšmekrov, ale obyčajné pasúce sa kozy. Traduje sa totiž, že účinky plodov kávovníka si začal všímať niekedy okolo roku 850 etiópsky pastier kôz, ktorý spozoroval, že jeho zvieratá prejavili mimoriadny príliv nabudenia a energie vždy po tom, čo skonzumovali práve bobule z tohto kra. O svoj objav sa podelil s miestnymi mníchmi, ktorí sa rozhodli vyskúšať to. Podľa legendy však horkou chuťou kávových plodov neboli vôbec ohúrení, a tak ich zahodili do ohňa. Po čase ich však prekvapila príjemná vôňa, ktorá sa z ohňa šírila, a tak sa pokračovali v experimentoch, až z upražených plodov kávy uvarili nápoj, ktorý možno považovať za prvú kávu


Tajomstvo prípravy tohto nápoja si mnísi nenechali len pre seba, a tak sa káva, pripravovaná čoraz sofistikovanejšie, dostala do sveta. Spočiatku zaznamenala veľký úspech v Perzii, kde ju nazývali aj islamským vínom, odkiaľ sa dostala do arabských krajín. Európania ju vďaka benátskym kupcom objavili na začiatku 17. storočia. Dnes je káva obľúbená po celom svete, o čom svedčí aj fakt, že je druhou najviac obchodovanou komoditou na svete (po rope) a zároveň druhým celosvetovo najviac konzumovaným nápojom (po vode). 

Kde sa káva pestuje?

Na to, aby sa kávovníku darilo a jeho plody získali tie správne vlastnosti, sú potrebné špeciálne podmienky: správne zloženie pôdy, dostatok slnečného žiarenia, ideálna vlhkosť a stabilné teploty. Tieto klimatické podmienky nájdeme predovšetkým na územiach medzi Obratníkom Raka a Obratníkom Kozorožca, predovšetkým v krajinách Južnej a Strednej Ameriky ako Brazília, Kolumbia, Peru, Mexiko či Nikaragua; Afriky, ako Etiópia alebo Keňa; či juhovýchodnej Ázie, predovšetkým Vietnam, Indonézia a India.

Jedinečné podmienky, kde sa káva pestuje, sa odrazia aj v jej chuti, preto je pôvod kávy pre mnohých kávových fajnšmekrov, ktorí v nej dokážu rozlišovať drobné odtienky chutí, zásadnou informáciou pri jej výbere. 

Arabika, robusta alebo kombinácia? 

Určite ste sa stretli s pojmami arabika a robusta. Ide o dva najznámejšie a najviac využívané druhy kávy, ktoré majú svoje špecifiká. 


Arabika sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, od 600 m n. m., ideálne však až nad 1250 m n. m., na plantážach s vulkanickou pôdou najmä v Brazílii, Kolumbii, Etiópii či Gautemale. Jej zrná spoznáte podľa podlhovastého, plochého tvaru, stredová ryha je výrazná, stočená do tvaru “S”. Aróma arabiky je intenzívna a chuť ovocná, skôr sladšia.  

Robuste sa, naopak, darí skôr v nižších nadmorských výškach (0 - cca 900 m n. m.), predovšetkým na plantážach vo Vietname a juhovýchodnej Ázii, ale aj v Brazílii či Ugande. Jej zrná sú pravidelnejšieho tvaru s rovnou ryhou v strede. Chuť robusty je horká, skôr zemitá a oproti arabike obsahuje dvojnásobné množstvo kofeínu

Mnoho ľudí označuje robustu ako menej kvalitnú,  skutočnosti má však každá odroda svoje špecifiká - a zároveň každému ulahodí niečo iné. Okrem 100 % arabiky či robusty sú preto často vyhľadávané aj ich zmesi, kde sa tieto dve odrody skvele dopĺňajú a vyvažujú. V našej ponuke od značky Smit & Dorlas si môžete vyskúšať napríklad zmes 90 % arabiky Espresso Intenso či Lungo Passionato so 70 % arabiky. Navyše, dnes už poznáme množstvo druhov a spôsobov prípravy kávy, a tak si to pravé pre seba môže vybrať naozaj každý. 

Každému podľa chutí

Tak ako pri víne či inom alkohole, aj pri káve sa v Drinkexperte zhodujeme na tom, že najlepšia je tá, ktorá človeku najviac chutí - pokojne aj bezkofeínová či mletá


To isté platí pri samotnej príprave kávy: každý si najlepšie vychutná inak. Pre ľahšie zorientovanie sa v spôsoboch prípravy kávy však pre vás máme jednoduchú pomôcku, ktorá vám okrem iného uľahčí objednávanie kávy v kaviarni:

Espresso (pozor, nie preso!) je malá čierna káva, ktorá obsahuje len kávu (cca 7 g) a vodu (cca 30 ml). Pri správnej príprave by ste na okraji šálky mali vidieť zlatistú penu. 

Ristretto sa pripravuje z bežnej dávky kávy, ale oproti espressu z polovičnej dávky vody.

Naopak, lungo (mnohí ho nesprávne nazývajú aj veľké preso) vzniká z bežnej dávky kávy, ale väčšieho množstva vody. Nejde teda o silnejšiu kávu s vyšším obsahom kofeínu, naopak, oproti espressu je káva “slabšia”. 

Skutočný dvojnásobok espressa je doppio, čo je v podstate dvojité espresso. 

Obľúbené cappuccino je káva z espressa, horúceho mlieka a hladkej jemnej peny bez bubliniek. 

Podobne chutí Caffé Latte, ktoré však obsahuje väčšie množstvo mlieka a mliečnej peny. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu