Vyvraciame mýty o pive. Verili ste niektorým aj vy?

Zaujímavosti

Pivo je jeden z najznámejších nápojov na svete, no stále o ňom kolujú mnoho mýtov alebo minimálne nepresných informácií. Pozreli sme sa na to, čo je pravdy na niektorých z nich.  

Z piva rastie pivný pupok

Určite ste už počuli, že z piva rastie pivný pupok. V skutočnosti však platí to, čo pri každom jedle a drinku: „pupok“ rastie z nadbytku prijímaných kalórií, teda v prípade, že máte vyšší kalorický príjem ako výdaj. Malé pivo obsahuje približne 106 kcal (závisí od konkrétneho typu piva), čo samo o sebe nepredstavuje problém. Pravdou však je, že horké chmeľové látky obsiahnuté v pive podporujú trávenie a zvyšujú apetít. Ak teda tých pív vypijete hneď niekoľko, k tomu si doprajete poriadnu porciu jedla a nebudete športovať, nejaké kilo sa na vás časom určite nalepí. Pokiaľ si dávate pozor na svoju váhu, odporúčame aj náš starší článok, kde sme sa zamerali na to, ktoré drinky obsahujú najviac a ktoré najmenej kalórií.


TIP: Ak ako milovníci piva hľadáte niečo s menším množstvom kalórii, môžete siahnuť po menej kalorickom variante. Nealkoholické pivoPaulaner Weissbier napríklad v celej fľaši obsahuje menej ako 100 kcal a predsa si zachováva rovnako bohatú pšeničnú chuť.

Na Slovensku sa nevyrábajú dobré remeselné pivá

Slováci pivo milujú a hoci si stále najradšej vychutnávajú klasické svetlé dvanástky a desiatky, čoraz viac ľudí vyhľadáva aj zaujímavé pivné špeciály od remeselných pivovarov. Obľúbené sú najmä vrchne kvasené pivá typu IPA, z ktorých sú mnohé oceňované aj na svetovej úrovni. Rožňavský pivovar Kaltenecker pivné špeciály ponúka už od roku 1997, kedy sa rozhodol vybrať sa opačnou cestou ako vtedajšie veľké pivovary. Svoje pivné špeciály varia zo 100 % sladu a bez stabilizátorov. Nespoliehajú sa len na osvedčené recepty, ale radi stále prichádzajú s niečím novým, aj preto svoju ponuku pravidelne aktualizujú a minimálne 4-krát do roka prinášajú sezónne špeciály. Ak si teda chcete vychutnať slovenské pivo s nevšednou chuťou, odporúčame napríklad tmavý ležiak Kaltenecker Brokát Dark s harmonickou chuťou kávy a horkej čokolády alebo môžete vyskúšať výsledok ich spolupráce s tradičným výrobcom tokajských vín Tokaj Macik Winery, Kaltenecker Tokaj IPA.

Tmavé pivá sú silnejšie ako svetlé

Tomuto mýtu síce verí mnoho ľudí, v skutočnosti však nejde o žiadne pravidlo. Farba piva totiž neprezrádza, koľko pivo obsahuje alkoholu, ale súvisí so spôsobom jeho výroby, pridanými látkami a niekedy aj kvalitou. Najmä v prípade pivných špeciálov platí, že môžu pokojne obsahovať menej alkoholu ako ich „svetlé“ náprotivky.

IPA sa vyrába v Indii a APA v Amerike

Skratky IPA a APA sú u nás čoraz známejšie, nie každý však vie, akým spôsobom Indian Pale Ale súvisí s Indiou a American Pale Ale s Amerikou. IPA sa totiž v Indii nevyrába, ani tam tak úplne nevznikla. Pôvodne bola vyrobená pre indický trh, kde ju dopravovali na lodiach z Anglicka, pretože neobsahovala toľko konzervantov a mala vyšší obsah chmeľu a alkoholu. Vďaka svojej originálnej chuti sa IPA stala veľmi obľúbenou a dnes sa pivné IPA špeciály vyrábajú kdekoľvek, dokonca aj na Slovensku. APA alebo American Pale Ale má svoj pôvod tiež v Anglicku. Na jej prípravu sa používa americká odroda chmeľu, ktorá spolu s kvasnicami vytvára jej menej horkú, sladkastú chuť. Aj APA sa dnes vyrába vo všetkých kútoch sveta, vrátane Slovenska.

O rozdieloch medzi jednotlivými druhmi pivným špeciálov si môžete prečítať aj v samostatnom článku.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu