Ako predísť novoročnej opici – a čo robiť, ak ste sa jej ani tento rok nevyhli?

Tipy

Pri oslavách Nového roka nie je vždy jednoduché neprehnať to s alkoholom. Prinášame vám preto niekoľko zásad, ktoré vám môžu pomôcť vyhnúť sa nepríjemnej novoročnej opici, ale aj niekoľko tipov, čo robiť, ak by to náhodou nevyšlo.  

Nepríjemné stavy po tom, čo ste to predošlý deň na párty prehnali s alkoholom, pozná väčšina dospelých. Zriedkavé nie je ani následné hľadanie receptov na to, ako tieto bolesti hlavy či žalúdka zmierniť. Najúčinnejším riešením je určite prevencia, teda zodpovedné pitie s mierou bez opíjania sa „do nemoty“. Predísť tomu vám pomôže aj dôkladná príprava pred párty. 

Nesmie chýbať jedlo ani pohár vody 

Ak sa chystáte na silvestrovskú (alebo hocijakú inú) párty s alkoholom, je dobré sa na to pripraviť už vopred. Jedným zo základných pravidiel je nepiť na prázdny žalúdok. Vedie to totiž k absorpcii alkoholu priamo do krvného obehu, čo povedie k rýchlejšiemu opitiu, ale môže viesť aj k vážnejším zdravotným problémom so srdcom či trávením. Vo všeobecnosti sa odporúča konzumácia mastnejších jedál či jedál bohatých na sacharidy, dobrú službu však spraví akékoľvek tuhé jedlo. Okrem jedla je pred párty dôležitý aj dobrý spánok, unavený organizmus si s dávkou alkoholu dokáže poradiť oveľa horšie ako odpočinutý.

 

Počas párty následne nezabúdajte na pravidelné pitie vody. Keďže alkohol odvodňuje, naopak, dostatočné množstvo tekutín pomáha organizmu zrýchliť odbúravanie alkoholu. V ideálnom prípade sa  odporúča doprať si pohár vody po každom poháriku alkoholu. Alkohol v tele odbúrava aj minerály a vitamíny, ktoré je preto vhodné doplniť či už po párty, ale aj pred ňou. Dopriať si môžete vitamíny B a C, sodík, draslík a horčík.  

Vsaďte na kvalitný alkohol

Kvalitný alkohol vás nepoteší len svojou chuťou, ale aj tým, ako sa po ňom budete cítiť na druhý deň. Určite preto pri výbere alkoholu na silvestrovskú párty nešetrite a doprajte si niečo kvalitnejšie. Vo všeobecnosti platí, že ak sa chystáte konzumovať alkohol vo väčšej miere, odporúča sa radšej zvoliť priesvitný alkohol (vodka, gin či kvalitné destiláty) ako tmavý alkohol. Whisky, koňak či tequila obsahujú väčšie množstvo tzv. kongenérov, látok, ktoré vznikajú počas fermentácie alkoholu, a ktoré opicu zintenzívňujú. Kongenéry sa ničia destiláciou, preto ich najmenej obsahujú práve vodky – dobre preto urobíte, ak si zvolíte takú, ktorá je niekoľkonásobne destilovaná, ako napríklad Russian Standard.  

Pokiaľ môžete, vyhnite sa miešaniu viacerých druhov alkoholu. Štrngnutie si pohárikom šumivého vína o polnoci ešte nemusí znamenať nič zlé, ak však budete pravidelne striedať viacero druhov alkoholu, na druhý deň to veľmi pravdepodobne oľutujete. Zvykne sa hovoriť, že ak už miešate, mali by ste postupovať od ľahších drinkov a silnejším a nikdy nie je opačne, štúdie však ukázali, že to vôbec neplatí. Rovnako vedci z Univerzity v Cambridgi vyvrátili mýtus, že by pitie piva pred konzumáciou vína zmiernilo následnú opicu. Jediné, čo pri miešaní viacerých druhov alkoholu platí je, že by ste to mali robiť naozaj s mierou.


Čo zaberá na opicu?

Ani pri dodržaní vyššie spomenutých tipov nie je na 100 % zaručené, že sa vám opici na druhý deň podarí vyhnúť. Niet sa čo čudovať, organizmus má po prijatí väčšieho množstvo alkoholu veľa práce: telo je dehydrované, žalúdok môže byť prekyslený, pečeň je vyťažená odbúravaním alkoholu, čo sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy, žalúdka i svalov, zvracaním či hnačkami.  

Najdôležitejšie, čo vtedy potrebujete urobiť je doplniť dehydrovanému organizmu dostatok tekutín. Ideálna je voda, vhodné sú však aj čaje – bylinkový, mätový č zázvorový s dávkou citrónu a lyžičkou medu vám pomôžu doplniť aj cukor a vitamín C. Pokiaľ ide o jedlo, apetít na druhý deň po párty je u každého iný, odporúča sa však vyhnúť kyslým jedlám a nápojom. Naopak, odporúča sa napríklad konzumácia vajíčok, ktoré obsahujú taurín a dokážu vás dať rýchlejšie dohromady.  

S trávením môžu pomôcť aj šumivé nápoje a tablety ako Vyprošťovák či Bystrinka. Názory na kávu sa rôznia, faktom však je, že obsahuje kofeín, ktorý pomôže k vytriezveniu. Určite to však s množstvom nepreháňajte, jedna úplne postačí. Ak je to vo vašich silách, prechádzka na čerstvom vzduchu určite neuškodí.  

Napraviť tento stav ďalšou dávkou alkoholu môže byť risk, niektorí ľudia však nedajú dopustiť na pivo, ktoré doplní vitamín B, pomáha pri trávení a dokáže neutralizovať prekyslený žalúdok. No a napokon, azda najznámejším „hangover“ drinkom je Bloody Mary, ktorý je populárny už od 20. rokov minulého storočia a najviac ho spopularizoval bohém Ernest Hemingway. Pokiaľ by ste to chceli otestovať na vlastnej koži, budete potrebovať vodku, paradajkový džús, worcesterskú omáčku, pár kvapiek tabasca a stopkový zeler.



Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu