Čo majú spoločné káva a vodka?

Zaujímavosti

Kávu si zvykneme vychutnávať teplú a ráno bez nej si nevieme predstaviť. Naopak, vodka nám chutí najviac vychladená a vo večerných hodinách. Majú káva a vodka vôbec niečo spoločné? Prekvapivo áno, obe tento rok oslavujú svoj medzinárodný deň 4. októbra.

Od klasických vodiek k ochuteným

O tom, v ktorej krajine vznikla vodka sa vedú dlhodobé rozpravy. Isté však je, že vodka si získala popularitu po celom svete a dnes patrí medzi najobľúbenejšie destiláty. Dokonca, od roku 2009 má svoj medzinárodný deň, ktorý prepája všetkých jej fanúšikov.

Vodka sa vyrába z obilia, jačmeňa alebo aj zemiakov. Jej jemnosť a kvalita závisia od opakovania výrobného postupu. V tomto smere je výborným príkladom Nicolaus Extra Jemná Vodka, ktorá je až 5x prevzdušnená a vyniká skutočne jemnou chuťou.


Vodka skvelo chutí čistá, ale výborná je aj s príchuťou. Preto vznikla kategória ochutených vodiek, ktorá ponúka široké spektrum klasických i netradičných príchutí. Obľube sa tešia hlavne vodky s príchuťou broskyňa, brusnica a aj nová čokoládová.

Čo káva, to iná chuť

Podobne ako dejiny vodky, aj dejiny kávy sú zahalené rúškom tajomstva. Nikto nevie s istotou povedať, ktorá krajina sa považuje za kolísku kávy. Čo však vieme, že káva si našla cestu do Európy v 17. storočí a odvtedy sa začala formovať kaviarenská kultúra v našich končinách.


Od 17. storočia sa spôsoby konzumácie kávy a jej prípravy prirodzene zmenili. Vychutnávame si ju ako espresso, filter, moka, latte a na mnoho ďalších spôsobov. Každý z nich si vyžaduje inú prípravu a hrúbku mletia. Rovnako každá káva je špecifická. Dôraz dávame na chuťový profil, intenzitu, aciditu, kávové zrno či spôsob praženia. Ak patríte medzi kávových experimentátorov, práve medzinárodný deň kávy by mohol byť ideálny na objavovanie. Z našej ponuky vám odporúčame vyskúšať značku Smit&Dorlas, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie a najobľúbenejšie v Európe.

Oslávte oba dni naraz

Ak si chcete pripiť na deň kávy aj na deň vodky zároveň, máme pre vás výborný tip. Pripravte si miešaný drink, ktorý obsahuje oba spomínané nápoje a navyše si na ňom aj perfektne pochutíte. Jeho príprava vám zaberie sotva pár minút.


Čo potrebujete?

4 cl Nicolaus Vodka Aluxury

2 cl marakujový sirup

6 cl cold brew káva

2 cl smotana

Ako na to?

Do shakera postupne pridajte všetky suroviny a dôkladne pretrepte. Následne servírujte do pohára typu double old fashioned glass. Ak si potrpíte na detailoch, neváhajte drink ozdobiť marakujou alebo pomarančovou kôrou. Nech sa páči, drink, s ktorým si pripijete na vodku aj na kávu máte hotový!


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu