Čím si štrngnúť na Veľkú noc?

Tipy

S čím sa vám spája Veľká noc? Okrem veľkonočných tradícií je to dozaista dobré jedlo a pitie. Veľká noc je predsa sviatkom hojnosti, s čím sa prirodzene spája i kvalitný alkohol. Poradíme vám, čím potešiť šibačov alebo ako si v rodinnom kruhu spríjemniť sviatky jari.  

Možno povedať, že slávenie Veľkej noci so všetkými ľudovými zvykmi je, najmä vo väčších mestách, už trochu na ústupe, v regiónoch a menších obciach sa však väčšina z nich stále zachováva a dodržiava. Či už je to maľovanie veľkonočných vajíčok, príprava tradičných pokrmov, ale aj šibačka či oblievačka na Veľkonočný pondelok. O zvykoch z našej domoviny  nám pre značku Domovina niekoľko zaujímavostí prezradil aj majster ľudových remesiel Ján Petruška.  


Hádam najznámejším zvykom, ktorý spomína aj pán Petruška, je tradičná veľkonočná šibačka a oblievačka, s ktorými sa spája aj následné pohostenie šibačov. V rámci neho nesmie chýbať prípitok, najčastejšie kvalitnými ovocnými destilátmi: borovičkou, slivovicou či hruškovicou. Odporúčame napríklad značku Domovina, ale určite sa pozrite aj po ostatných produktoch v kategórií pravých ovocných destilátov.

A nemusíte ostávať len pri prípitku! Aj tradície predsa možno trochu okoreniť a namiesto prípitku s poldecákmi pálenky (alebo po ňom) si môžete štrngnúť miešanými drinkmi pripravenými z Domoviny. Milovníkov borovičky poteší napríklad jednoduchý, no zato efektný a veľmi chutný drink DETVAN! 

Ako si namiešate DETVAN? Potrebovať budete 5 cl borovičky DOMOVINA, rozmarínové vetvičky, borievky a Franklin & Sons natural light tonic. Borovičku s tonicom si zmiešate vo vysokom pohári highball, doplníte ľadom a na ozdobu pridáte borievku a vetvičky rozmarínu. Žiaden šibač určite nepovie nie!  


Špeciálna veľkonočná výslužka 

Keďže oslavy Veľkej noci by sa tento rok mali robiť len v úzkom rodinnom kruhu, kúpačov či šibačov môžete potešiť aj niečím špeciálnym. My máme skvelý tip na výslužku pre tých dospelých. Sú to naše obľúbené miniatúrky, ktoré dozaista nikoho neurazia. Siahnite po značke Domovina, ktorá vo svojom mini packu ukrýva tri 50 ml fľaštičky s obľúbenými destilátmi; alebo darčekové balenie Exclusive Collection s päticou 0,04l fľaštičiek s tým najlepším z radov EXCLUSIVE destilátov St. Nicolaus. Hruškovica, slivovica, dulovica, malinovica a slivovica odležaná na ovocí prekvapia svojou jemnou chuťou pravého ovocia a ulahodia aj tým najväčším fajnšmekrom.  

Veľká noc v kruhu najbližších 

A keď je reč o posedení v kruhu najbližších, na ktorej oslave by mohla chýbať obľúbená Demänovka? Horký bylinný likér je obľúbeným digestívom, ktorý mnohí používajú na pretrávenie, čo pri nie práve najzdravších veľkonočných klobáskach, šunkách a syroch padne určite vhod. Pre milovníkov Demänovky, ktorí sa neboja experimentovať, je tu zas Demänovka brusnica so sladkastou ovocnou chuťou, ktorú môžete piť samostatne, ale aj v miešaných drinkoch.  


No a nemožno opomenúť klasiku, ktorú nájdeme hádam na každej rodinnej oslave. Vaječný PARTY likér je zaručenou nostalgiou, ktorá sa bude skvelo hodiť k veľkonočným cukrovinkám a tortám.    

Slovenské Vinice pre výnimočné i  všedné chvíle 

Nezabudli sme ani na tých, ktorí žiadne špeciálne oslavy Veľkej noci nechystajú, no zato chcú oceniť čaro oddychových nepracovných dní a večerov. Suché biele či ružové víno od značky Slovenské Vinice spríjemní chvíľky oddychu, no neurazí ani prípadné návštevy. Nenechajte sa zmiasť nižšou cenou, také Veltlínske zelené 2019 z kolekcie FOLK má na konte nejednu cenu z prestížnych vinárskych súťaží! 



Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu