Vianočné trhy vo svete: Aké nápoje môžete na cestách ochutnať?

Atmosféra vianočných trhov je plná farieb, vôní a chutí. Ochutnávať a ovoniavať sa neoplatí len typické vianočné jedlá, ale aj nápoje. Pozreli sme sa na to, aké typické drinky nájdete na vianočných trhoch v rôznych kútoch Európy.  

Za typický nápoj vianočných trhov môžeme bezpochyby považovať varené víno, ktoré si v rôznych prevedeniach môžete vychutnať vo viacerých európskych krajinách: najväčšiu tradíciu má v nemecky hovoriacich krajinách, ale lokálne varené vína nemôžu v predvianočnom období chýbať ani v Taliansku, Španielsku či u nás na Slovensku. V mnohých krajinách si však môžete vychutnať aj ďalšie špeciality – spomeňme si napríklad na našu medovinu.  


V Nemecku dostanete varené víno aj netradičnejšie drinky 

Tradícia vianočných trhov začala v Nemecku, kde sa v Drážďanoch prvý raz konali už v roku 1434. Odvtedy sa Christkindlmarkt, ako ich tam nazývajú, začali konať aj v ďalších nemeckých mestách a postupne sa rozšírili aj do zvyšku Európy. Práve nemecké vianočné trhy dodes patria medzi tie najnavštevovanejšie a najznámejšie, za čo určite vďačia aj typickým jedlám a nápojom. Najznámejším nápojom nemeckých vianočných trhov je Glühwein, teda varené víno. Vychutnať si ho však môžete aj v rôznych netradičnejších prevedeniach -  silu mu dodá napr. tvrdý alkohol, najčastejšie rum či amaretto. Populárny je aj Eierpunsch, teda varené biele víno dochutené vaječným likérom. Odpustiť si nemožno ani nemeckú špecialitu, Feuerzangenbowle. Ide o kúsok cukru v tvare kužeľa namočený v rume, ktorý postupne kvapká do vareného vína.  


A aké by to boli nemecké trhy bez piva? Samozrejme, pivo nie je najideálnejší nápoj na vychutnávanie pri teplotách pod bodom mrazu, Nemci to však vyriešili po svojom, a tak na ich vianočných trhoch nájdete aj varené pivo. Podáva sa teplé a dochutené aromatickým korením, často aj zmiešané s čerešňovou šťavou, čo mu dodá vzhľad podobný varenému vínu.  

K švédskym Vianociam patrí glögg, ale aj vianočné pivo 

Vo Švédsku, ale aj ďalších škandinávskych krajinách, na vianočných trhoch či akejkoľvek predvianočnej párty, nemôže chýbať glögg. V zásade ide o varené červené víno, v tomto severskom prevedení je však dochutené špecifickou kombináciou korenín a tiež mandľami a sušenými hrozienkami, ktoré sa tradične umiestnia na dno pohára a zalejú sa horúcim vínom. A samozrejme nesmie chýbať ani štedrá dávka tvrdého alkoholu, napríklad bourbonu či whisky, ale napríklad aj vodky. Glögg by sa mal v ideálnom prípade pripravovať aj niekoľko dní v predstihu, aby sa chute poriadne premiešali.  


Existuje však ďalší nápoj, ktorý sa Švédom neodmysliteľne spája s vianočnými sviatkami. Nazýva sa julmust a niekedy býva označovaný ako vianočné pivo, hoci presnejšie je pomenovanie vianočná sóda. Ide totiž o sýtený nealkoholický nápoj na báze sladu, ktorý sa v Švédsku získal popularitu v období prohibície – no drží si ju dodnes. Chuťovo pripomína sladké koreňové pivo, každý Švéd by však jednoducho skonštatoval, že „chutí ako Vianoce“.  

Vianočná chuť remeselného piva vo Francúzsku  

Vo Francúzsku si atmosféru vianočných trhov najlepšie vychutnáte v Alsaskuvianočné trhy v Štrasburgu patria medzi tie najkrajšie v Európe. Okrem vareného vína je tu populárnym nápojom tmavé vianočné pivo Ale. Ide o jantárové, robustnejšie pivo s tónmi korenia a citrusov, ale bez horkej chuti, všetko z miestnych remeselných pivovarov, na ktoré sú v regióne právom hrdí. Podobne ako v Nemecku, aj tu môžete ochutnať aj varené pivo, dochutené korením a medom.  

Nechystáte sa na návštevu vianočných trhov? Pripravte si chutné horúce vianočné drinky doma - inšpirujte sa v našom článku.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu