IPA, APA, ležiak? Poradíme vám, ako sa zorientovať pri výbere pivných špeciálov

Zaujímavosti

Milovníci piva už dávno vedia, že vyberať si nemusíte len medzi svetlým a tmavým, desiatkou alebo dvanástkou. Ako sa však aj ako začiatočník zorientovať v nevšedných názvoch a vybrať si pivo, ktoré ulahodí vašej chuti? Prinášame vám krátky slovník pivných pojmov, ktorý vám ozrejmí, čo sa skrýva pod skratkami i ďalšími pivárskymi výrazmi. 

IPA (Indian Pale Ale)

IPA pôvodne pochádza z Anglicka, preto výraz “Indian” v jeho názve nenaráža na jeho pôvod, ako sa možno mylne domnievať, na minulosť však predsa len odkazuje. Ide o pivo, ktoré bolo vďaka svojim vlastnostiam určené na vývoz do Indie a ďalších anglických kolónií. Neobsahuje totiž toľko konzervantov, zato má vyšší obsah chmeľu a alkoholu. Jeho chuť býva viac horká, práve kvôli vyššej dávke chmeľu - pivo sa dochmeľuje metódou zvanou dry hopping, ktorá označuje proces pridávania chmeľu hneď po fermentácii

Pivá IPA sa v posledných rokoch stali veľmi populárnymi a vyhľadávanými, najmä vďaka zaujímavým chutiam a jemným prelínajúcim sa tónom. Aj preto sa výrobcovia snažia prinášať stále nové špeciály, v ktorých sa doslova vyhrajú s kombináciami chutí a aróm, takže nájsť si svojho favorita spomedzi IPA pív si dokáže hádam každý. My odporúčame vyskúšať napríklad Kaltenecker Tokaj IPA pivo 13°, ktoré vzniklo ako výsledok jemne experimentálnej spolupráce s vinárstvom Tokaj Macik Winery. Vôňa a chuť s tónmi mladého vína v kombinácii s príjemnou horkosťou IPY určite stoja za vyskúšanie.


APA (American Pale Ale) 

Aj APA má svoj pôvod v Anglicku, používa však americkú odrodu chmeľu, čomu vďačí za svoj názov. Vyznačuje sa sladšou chuťou, ktorú má na svedomí špeciálny druh kvasníc. APA vzniká fermentáciou pri vyšších teplotách (nad 25 °C), tzv. vrchným kvasením. Vyššie teploty pri procese fermentácie zároveň výslednému pivo dodávajú originálny ovocný nádych. APA je skvelou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú menej horkú chuť. Zároveň bývajú pivá APA spravidla menej silné, zvyčajne majú 12 - 13 stupňov. 

EPA (English Pale Ale)

Pre, azda o niečo menej známu EPA, je typické použitie výsostne anglických surovín. Ide o výrazne horkejšie pivo vyvážené sladovými chuťami. Spoznať ho tiež môžete podľa zlatistých až medených tónov. 

Ležiak (lager)

Ležiak je pivo, ktoré na prvý pohľad spoznáte vďaka jeho čírej farbe a príjemnej sviežej chuti. Odlišuje ho použitie odlišných kvasiniek v procese fermentácie. Jeho fermentácia zároveň prebieha pri nižších teplotách (8-14 °C), ide teda tzv. dolné kvasenie. Po skončení tohto procesu pivo pre ustálenie svojich vlastností ostáva ležať - vďaka čomu dostalo aj svoj názov. Okrem svetlých ležiakov si môžete vychutnať aj tmavý ležiak, napríklad Kaltenecker Brokát Dark s harmonickou chuťou kávy a horkej čokolády.


IPL a APL (Indian Pale Lager a American Pale Lager)

Znie vám IPL tak trochu ako kombinácia IPA a Lager? Zdá sa vám správne, pretože ide doslova o hybrida týchto dvoch typov. A ako to už pri takýchto kombináciách býva, výrobcovia sa snažia “vytiahnuť” z nich to najlepšie: v zásade ide o spodne kvasený ležiak s väčším množstvom chmeľu, čo mu dodáva výraznú arómu typickú pre IPA a APA špeciály. 

Pšeničné pivá

Základom pšeničných pív je pšeničný slad, ktorý sa postará o okamžite rozpoznateľnú chuť takéhoto špeciálu. Chutí výrazne kvasnicovo a nie je takmer vôbec horké. Pšeničné pivo ľahko spoznáte aj podľa zakaleného vzhľadu. 

Porter 

Porter je dlhodobo obľúbeným nielen v Írsku a Británii (ktoré sa o jeho pôvod sporia), ale aj v iných častiach sveta. Ide o tmavé pivo, ktoré vzniká vrchným kvasením so sladovou chuťou prechádzajúcou do jemnej kyslosti. Možno ho označiť ako stredne horké. Jeho tmavú, často až čiernu farbu, má na svedomí špeciálny farbiaci slad - čokoládový, údený či karamelový, ktorý zároveň dodáva pivám špecifickú arómu. 

Stout

Názov stout v zásade označuje silný porter. Vzniká rovnakým spôsobom, má však vyšší podiel sladu i alkoholu. Jeho výsledná farba je svetlejšia, väčšinou hnedá. 


Pivné špeciály si vďaka svojej jedinečnej chuti získavajú aj u nás čoraz viac fanúšikov - ulahodia tým, ktorí radi skúšajú nevšedné príchute, aj konzervatívnejším pivárom. O ich obľube na Slovensku svedčí aj pribúdajúci počet pivovarov, ktoré sa špecializujú práve na pivné špeciály. Jedným z nich je aj rožňavský Kaltenecker s viac než 20-ročnou tradíciou, ktorý svoje pivá pripravuje výlučne bez stabilizátorov a snaží sa stále prichádzať s novými kombináciami chutí. Limitované pivné špeciály preto prinášajú vždy minimálne 4-krát ročne. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu