Nie je vodka ako vodka. Spoznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi?

Zaujímavosti

Chutí každá vodka rovnako? Rozhodne nie – to určite potvrdí každý znalec. Aj ich jedinečnosť si môžeme pripomenúť počas Dňa vodky, na ktorý sa môžeme tešiť 4. októbra.

Deň vodky si už od roku 2009 pripomíname 4. októbra – čo je, mimochodom, pomerne krátka doba vzhľadom na to, že vodka sa na celom svete konzumuje už stáročia. Ako to pri podobných medzinárodných dňoch býva, neskrýva sa za ním veľká história, o to väčšie možností osláv ponúka – štrngnutie pohárikom dobrej vodky pritom, samozrejme, nemôže chýbať. To, pre aký druh vodky sa rozhodnete, ostáva už len na vás. My v Drinkexperte však radi pripomenieme, že nie je vodka ako vodka a radi vás prevedieme ich špecifikami, ktoré ich robia výnimočnými. Jedinečné receptúry jednotlivých vodiek sa totiž premietnu do jedinečných chutí.


Pôvod vodky treba hľadať v prírodnom bohatstve

Hoci v našich končinách sa najčastejšie stretávame s vodkou z obilnín, na jej výrobu možno použiť aj zemiaky, kukuricuči cukrovú repu. Inak povedané, jej základom sú plodiny s vysokým obsahom škrobu alebo cukru. Tie sa zmiešajú s vodou a následne prechádzajú procesmi kvasenia a neskôr destilácie. (Toto je, samozrejme, veľmi zjednodušený opis, bližšie sme sa výrobe vodky venovali v samostatnom článku).

Zdá sa vám, že pri tomto postupe neostáva miesto na nijaké inovácie či možnosť odlíšenia sa? Práve naopak. Stačí si zobrať spomínanú vodu – kým sa napríklad Russian Standard hrdí použitím čerstvej vody čerpanej z jazera Ladoga, naša Nicolauska sa zas vyrába z krištáľovo čistej ľadovcovej vody z našich hôr. Aj malé detaily dokážu zohrať úlohu pri výslednej chuti – a to vie predsa každý, kto si už pri pobyte v prírode niekedy tíšil smäd takouto osviežujúcou vodou... Kvalitná vodka z takejto vody vyrobená síce smäd netíši, ale to ešte nikoho nepresvedčilo, aby sa o to prestal pokúšať.

Spracovanie, ktoré robí rozdiely

O rozdiely vo výslednej chuti a sile sa postará i proces destilácie. Nie nadarmo si viacerí výrobcovia alkoholu dávajú záležať práve na zdôraznení toho, koľkokrát bola ich vodka destilovaná... Tam to však stále nekončí.

Okrem množstva cyklov destilácie však možno experimentovať aj s následnou filtráciou. V tomto je odborníkom značka St. Nicolaus, ktorá svoju najpredávanejšiu vodku filtruje striebrom. Limitovaná edícia Nicolaus Vodka Zafir Edition je zas filtrovaná cez zafírové kryštály a minerál šungit, čo jej dodáva výnimočnú čistotu a jemnosť. Nicolaus Ultra Jemná Vodka je zas výsledkom 5-násobného prevzdušnenia, dlhšieho odležania a prístupu kyslíka – o jej najväčších kvalitách napovedá už samotný názov.


Ochutená vodka nie je menej kvalitná

O vodkách s príchuťou si niektorí ľudia mylne myslia, že ide o menej kvalitné či slabšie verzie klasických neochutených vodiek. Mohlo tomu tak byť v minulosti, kedy sa niektorí výrobcovia pokúšali pridaním arómy zakryť nevábnu arómu nekvalitnej liehoviny, pri dnešných výrobných procesoch však už nič také nehrozí. Neochuteným vodkám sa môžu rovnať aj v množstve alkoholu – ochutené vodky Nicolaus obsahujú zhodných 38 %. 

Ochutené vodky sú dnes populárnym základom miešaných drinkov, ale ich sladkastá ovocná či bylinková chuť stojí aj za ochutnanie samostatne. Vyskúšať by ste rozhodne mali aj novinku, vodku Nicolaus Chocolate, spájajúcu chuť jemnej vodky a sladkej čokolády. Keď už maškrtiť, tak poriadne!


Keď obal predáva

Pri alkohole síce stále platí, že dôležité je to, čo je vo vnútri (o čom vás hádam dostatočne presvedčili predchádzajúce riadky), aj zaujímavá etiketa či fľaša však dokáže urobiť vítaný rozdiel. A to nielen v prípade, že vodku kupujete ako darček. V tom prípade by vašej pozornosti rozhodne nemala ujsť limitovaná edícia Russian Standard či spomínaná Nicolaus Zafir Edition. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu