Ako sa vyrába vodka a ktorá chutí Slovákom najviac? 

Zaujímavosti

Vodka patrí medzi najobľúbenejšie druhy alkoholu na svete a mimoriadne obľúbená je aj u Slovákov. Viete však, ako tento druh alkoholu vzniká a ako si ju najčastejšie vychutnávame? 

Hoci o vodke najčastejšie uvažujeme ako o typickom nápoji Rusov, jej pôvod je sporný – k jej objavu sa totiž rovnako hlásia aj Poliaci či Švédi. Rusko však bezpochyby patrí k jej najväčším konzumentom na svete – ročne sa tam (podľa údajov alcohol.org) vypije 38,3 litrov vodky na osobu. Na prvenstvo to však nestačí, to si drží Bielorusko so 48 fľašami na osobu. V prvej desiatke najväčších konzumentov vodky však nájdete aj Slovensko a Českú republiku.  

Ako vzniká vodka? 

Základom pre vznik vodky sú plodiny s vysokým obsahom cukru alebo škrobu. Najčastejšie sú to rôzne druhy obilnín alebo zemiaky, ale existujú aj druhy vodky, ktoré sa vyrábajú napríklad z kukurice alebo cukrovej repy. Vybraný druh suroviny sa pomelie na drobné kúsky a spolu s čo najčistejšou vodou prechádza procesom kvasenia, ktorý trvá niekoľko dní. Jeho výsledkom je produkt, ktorý však obsahuje len nízke percento alkoholu (16 %), preto prichádza následná destilácia. V praxi to znamená, že vykvasený alkohol sa ďalej zohrieva v destilačných nádobách a pri tomto procese sa alkohol oddeľuje od vody. Destilácia sa opakuje niekoľkokrát za sebou – vyšší počet destilácii zaručí vyššie percento alkoholu i lepšiu kvalitu samotnej vodky. Nakoniec dochádza k filtrácii, kedy sa vodka zbavuje prípadných nečistôt.  

Samotný proces destilácie sa, samozrejme, u každého výrobcu vodky trochu líši. Najčastejšie sa vodka destiluje trikrát, no napríklad vodka Russian Standard prechádza až štvornásobnou destiláciou – a následne je filtrovaná cez aktívne uhlie a strieborné filtre. Proces filtrácie je totiž pre jednotlivé značky rovnako špecifický a dotvorí výslednú chuť vodky. Ikonická je napríklad filtrácia striebrom v prípade Nicolaus Vodky, filtrácia pomocou platinových filtrov dokonca dala názov vodke Platinum 78

To, že každý výrobca si vodku doladí podľa seba je samozrejmosť, aj tu však platia isté štandardy. V súčasnosti platí, že ako vodku môžeme označovať liehovinu s minimálnym obsahom alkoholu 37,5 % v krajinách Európskej únie alebo 40 % v USA. Zároveň má väčšina krajín stanovenú minimálne trojnásobnú povinnú destiláciu vodky.  


Vodky s príchuťou 

Okrem klasických „čistých“ vodiek sú veľmi obľúbené aj ochutené vodky, najmä s ovocnými príchuťami. Pôvodne vznikli za účelom zlepšenia chuti vodky, resp. prekrytia jej horšej chuti, v súčasnosti však ochutené vodky vznikajú účelovo v tom najkvalitnejšom vyhotovení. Proces dochucovania zväčša prebieha po skončení destilácie, kedy sa do ešte neprefiltrovaného produktu pridávajú prísady zodpovedné za jej následnú chuť a arómu.  

Mnoho zaujímavých príchutí ovocne ochutených vodiek nájdete najmä v portfóliu najpredávanejšej slovenskej vodky Nicolaus – od klasických príchutí ako brusnica, broskyňa či čierna ríbezľa až po netradičnejšie ovocné kombinácie ako ananás-kokos, citrón-uhorka či sladký melón. Milovníkov prírodných ingrediencií a sviežich ochutených vodiek zas poteší edícia Nicolaus Herbal, ktorá prináša vodky ochutené bylinkami zo slovenskej prírody. Vyskúšať môžete napríklad vodku Baza & Mäta či ochutenú vodku Horec.  

Vychutnáte si ju čistú i v drinkoch 

Vodku sa najčastejšia podáva samostatne – bez ľadu a ďalších prísad, ale skvele chutí aj ako súčasť miešaných drinkov. Určite nikomu netreba dvakrát predstavovať kokteily ako Bloody Mary či Cosmopolitan, ktorých základ tvorí práve vodka. Vyskúšať však môžete aj netradičnejšie prevedenie drinkov s vodkou – pozrite si náš článok s receptmi na horúce drinky s Nicolaus vodkou


V našich končinách sa však najčastejšie pije vodka čistá – či už podávaná ako aperitív na oslavách a slávnostnejších udalostiach, alebo si ju vychutnávame ako drink na párty a pri zábave s priateľmi – najmä v prípade Nicolaus Vodky, ktorá je najpredávanejšou a najobľúbenejšou párty vodkou na Slovensku.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu