Vždy sa nájde dôvod na oslavu. Toto sú medzinárodné dni spojené s alkoholom

Iste ste už zaregistrovali, že existuje obrovské množstvo medzinárodných dní. Svoj „sviatok“ si pripomínajú významné udalosti, všetky bežné veci a situácie, ale aj množstvo bizarností. Alkohol nie je žiadnou výnimkou. Okrem medzinárodného dňa alkoholu, ktorý pripadá na 2. októbra (a nasleduje ho medzinárodný deň bez alkoholu 3. októbra) existuje množstvo ďalších dní spojených s konkrétnymi druhmi alkoholu, čo z nich robí skvelú príležitosť na oslavu!  

Kalendár medzinárodných dní alkoholu 

Zapíšte si do kalendára dni spojené s vašim obľúbeným druhom alkoholu či drinkom!  

3. marec – Deň írskej whiskey  

O pôvode tohto nápoja sa už medzi Írmi a Škótmi viedlo množstvo sporov a skutočnú pravdu sa možno nikdy nedozvieme. Každý národ má okrem vlastnej receptúry aj svoj vlastný „sviatok“, kedy si tento nápoj pripomína. V prípade írskej whiskey je to 3. marec.  

27. marec – Medzinárodný deň whisk(e)y  

Whiskey alebo whisky? Nejde o gramatickú dilemu, tieto dva názvy pomenúvajú nápoj z dvoch rôznych oblastí: írsku whiskey a škótsku whisky. 27. marca si môžete pripomenúť obidva druhy, zdegustovať a zistiť, aké rozdiely sa medzi nimi okrem jedného písmenká nachádzajú


25. máj – Svetový deň vína  

Všetci milovníci vína si svoj obľúbený nápoj pripomínajú 25. mája. Štrngnite si na to pohárikom bieleho, červeného či ružového, tak, ako vám najviac chutí! 

4. jún – Svetový deň koňaku 

Vedeli ste, že koňak (alebo aj cognac) je špeciálny druh brandy a týmto pomenovaním sa môžu hrdiť len nápoje, ktoré vznikli vo francúzskom regióne Cognac, konkrétne v mestách Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires alebo Borderies? Pripomeňte si to na začiatku júna a pripite si týmto nápojom gentlemanov! 

8. jún – Svetový deň ginu  

Najznámejší anglický alkoholický nápoj za svoju popularitu vďačí nevtieravej horkastej chuti, ktorá je výsledkom kombinácie zmesí bylín a korenín. Počas jeho sviatku si ho doprajte čistý alebo v rámci obľúbeného gin tonicu. Ten má svoj medzinárodný deň, mimochodom, tiež – 19. októbra. 

13. jún – Svetový deň rosé  

Ružové víno alebo rosé v posledných rokoch zažíva veľký boom a práve Slováci patria spomedzi jeho výrobcov medzi svetovú špičku. Oslávte svetový deň rosé ako patrioti a doprajte si 13. júna ružové víno od značky Slovenské vinice. Odporúčame ochutnať napríklad Cabernet Sauvignon rosé z edície FOLK, ktoré získalo ocenenie Diamond Trophy a Double Gold na prestížnej súťaži vín SAKURA Japan Women’s Wine Awards 2021.  


24. jún – Medzinárodný deň borovičky 

Hoci na vymýšľanie špeciálnych dní sú expertmi Američania, ani Slováci sa nedali zahanbiť a vymysleli deň nášmu tradičnému destilátu, borovičke, alebo ako sa jej zvykne hovoriť „pomste z lesa“. Tá oslavuje spolu so všetkými Jánmi, v deň spojený s typickými svätojánskymi ohňami, čo je skvelou príležitosťou na prípitok s nádychom prírody.  

24. júl – Deň tequily  

Tequilu si v jej špeciálny deň môžete vychutnať ako praví Mexičania: vychutnávať si ju po malých dúškoch, čistú a nechladenú. Nikoho však určite neurazí ani keď si ju vychutnáte u nás zaužívanejším spôsobom: ako shot zlatej tequily so škoricou a pomarančom či striebornej so soľou a mesiačikom citrónu.  

27. júl – Deň škótskej whisky  

Vedeli ste, že prívlastok škótska môže používať len whisky, ktorá vznikla kompletne na území Škótska? Vychutnať si ju už môžete, samozrejme, kdekoľvek a kedykoľvek, nielen na sklonku júla, na kedy pripadá jej medzinárodný deň.  

4. august – Medzinárodný deň bieleho vína  

K jedlu, do jedla, ako prípitok alebo na spríjemnenie večera. Pohár bieleho vína padne vhod nielen počas jeho medzinárodného dňa.  

6. august – Deň piva IPA  

Milovníci pivných špeciálov si môžu prísť na svoje 6. augusta, čo môže byť skvelou príležitosťou vyskúšať niečo nové - napríklad aj z dielne Kalteneckeru, ktorý svoje „limitky“ prináša minimálne 4-krát ročne. Nevyznáte sa v pomenovaniach jednotlivých pivných špeciálov? Prečítajte si článok, ktorý sme venovali stručnému prehľadu názvov a špecifík jednotlivých typov.  


7. august – Medzinárodný deň piva  

Fanúšikovia poctivého „tradičného“ čapovaného piva zas slávia o deň neskôr – určite sa vtedy nesluší povedať nie jednému orosenému!  

16. august – Svetový deň rumu  

Rum už dávno nie je len nápojom karibským pirátom, ale patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje na svete. Pripomenúť si to môžeme práve 16. augusta.  

28. august – Deň červeného vína  

O červenom víne sa toho hovorí veľa a predovšetkým v dobrom: jeho pitím (samozrejme, v odporúčanom množstve) môžete predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení či cukrovky, má antioxidačné účinky, podporuje tvorbu červených krviniek a dobré trávenie. Vychutnajte si ho aj v jeho špeciálny deň – doslova na zdravie!  


4. október – Deň vodky  

Vodka, najobľúbenejší druh alkoholu na svete, ale aj u nás na Slovensku, si svoj deň pripomína 4. októbra. Klasická alebo ochutená, ruská či slovenská, čistá či ako súčasť miešaných nápojov, vychutnajte si ju tak, ako vám najviac chutí.   

21. október – Svetový deň mezcalu  

Ešte ste nepočuli o mezcale? Podobne ako v prípade tequily, ide o typický mexický nápoj z agávy – jediným rozdielom je už konkrétny druh tejto plodiny. Kým pri tequile sú presne stanovené odrody aj oblasti, z ktorých môže agáva pochádzať, mezcal možno vyrobiť z každého z minimálne 30 druhov mexickej agávy. Pokiaľ ste mezcal ešte nevyskúšali, možno práve jeho sviatok na to bude tou vhodnou príležitosťou. Prečítajte si viac v samostatnom článku o výrobe mezcalu a tequily


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu