Osláv Svetový deň rumu ako pravý pirát!

Zaujímavosti

9. júl patrí tento rok rumu, nezabudni si preto tento deň pripomenúť pohárikom alkoholu, ktorý nepijú len námorníci či piráti, ale obľúbený je vo všetkých kútoch sveta.  

 

Aj ty snívaš o dovolenke v Karibiku so všetkým, čo k tomu patrí? Horúce júlové dni už priniesli karibské teploty a atmosféru týchto exotických ostrovov si môžeš vyčarovať, aj keď leto tráviš na Zlatých pieskoch alebo pokojne aj doma na záhrade. Napríklad aj pohárikom kvalitného rumu. Nie nadarmo si totiž počas druhej júlovej soboty pripomíname sviatok, ktorý patrí práve tomuto nápoju z  cukrovej trstiny s rodiskom v slnečnom Karibiku.  


Svetový deň rumu

O histórii tohto sviatku ti toho až tak veľa neprezradíme, sláviť sa totiž začal až v roku 2019 na podnet Paula Jacksona, žurnalistu a vášnivého milovníka rumov, ktorý chcel touto cestou dostať rum, jeho výrobu a rôzne druhy a príchute do širšieho povedomia verejnosti. Sviatok sa udomácnil vo viacerých krajinách sveta, a tak v posledných rokoch patrí práve mesiac júl rumu vo všetkých podobách – na svoje si prídu puristi, ktorí si ho najradšej vychutnajú čistý, ako aj tí, ktorí jeho chuť radi zjemnia ďalšími ingredienciami. Preto si júli okrem druhej júlovej soboty, ktorá v roku 2022 pripadá na 9. júl, môžeme štrngnúť aj na oslavu ďalších sviatkov súvisiacich s rumom: 10. júl je Svetový deň Piňa Colady11. júla slávime Svetový deň mojita a 19. júla zas Svetový deň Daiquiri. Tak tomu sa hovorí mať každý deň dôvod na oslavu!


Rum a piráti - to naozaj?

Je rum naozaj nápoj pirátov alebo sa to ako povera začalo tradovať len na základe filmov Piráti z Karibiku, kde bol kapitán Jack Sparrow ochotný za fľašu svojho rumu riskovať čokoľvek? V tomto prípade naozaj nejde o žiadne legendy či špekulácie, niekoľko storočí dozadu bol totiž rum naozaj súčasťou každej námornej výpravy, a nielen tej pirátskej. Dôvody to však malo skôr praktické: v tomto období totiž neboli známe žiadne spôsoby konzervovania potravín a keďže zásoby jedla sa po nejakom čase kazili a voda nebola pitná, začali námorníci do vody pridávať destilované alebo fermentované nápoje, aby ju mohli piť a nezomreli od smädu. No a potom do vody skúsili pridať rum, čo im nielenže zachutilo, ale začali si všímať, že to má možno aj ďalšie pozitívne vlastnosti, napríklad odstránenie stresu a podľa niektorých dokonca prevenciu voči chorobám . v tomto prípade je však otázne, koľko toho rumu už mali vypitého v momente, keď k tomuto zisteniu prišli...


Výhodou rumu bolo aj to, že bol pomerne lacný, čo bolo hlavným dôvodom na to, aby ho do sudov „tankovali“ v každom prístave. Možno ťa však prekvapí, že rum, ktorí vo veľkom popíjali námorníci a piráti, bol o poznanie slanší ako ten, ktorý si vychutnávame dnes. Skladoval sa totiž vo veľkých sudoch, ktoré sa po vypití rumu dopĺňali morskou vodou, aby si loď stále zachovala stabilitu. Ty však nebuď ako pirát a doplň svoju zásobu rumov z našich zásob, ktoré nájdeš na Drinkexperte – sľubujeme, že ich chuť bude o poznanie príjemnejšia!


Mimochodom, vedel si, že kedysi sa rumu hovorilo Kill Divil, teda pekelný alkohol? Ani sa nečudujeme, že si u temných pirátov získal takú popularitu! Ak máš aj ty chuť na kúsok temnoty v podobe rumu, odporúčame vyskúšať novinku, rum The Devil’s Share. „Démonská daň“ z Panamy zaujme zaujímavou intenzívnou chuťou s tónmi vanilky, citrusov a jablka, ale aj originálnou fľašou.


Tmavý alebo biely, čistý alebo v miešaných drinkoch? Je to na tebe!

V jednej veci si totiž z pirátov môžeš vziať príklad: môže ti byť jedno, čo si kto o tvojich rozhodnutiach myslí. Ak si rum najradšej vychutnáš čistý a v čo najvyššej kvalite, skvelé! Siahni po fľaši kvalitného Santiago de Cuba priamo zo srdca slnečnej Kuby alebo si vychutnaj barbadoský Bumbu XO v štýlovej fľaši, ktorú by ti nejeden pirát z Karibiku závidel!

Ak si však rum radšej vychutnáš zjemnený kolou či inými nápojmi v miešaných drinkoch, aj tak skvelé! Sleduj Drinkexpert a nechaj sa inšpirovať tipmi na originálne koktaily. Ak máš chuť na niečo naozaj jemné, vyskúšaj rumový likér Bumbu Cream. A ak si ešte stále nie si istý, ktorý druh rumu si vybrať, prečítaj si článok, kde sme sa pozreli na výhody a nevýhody bieleho a tmavého rumu. Nájdeš ho tu.


P.S.: Ak náhodou sleduješ kalendár všetkých medzinárodných, svetových a národných dní veľmi pozorne, všimni si, že rum si pripomíname aj 16. augusta. Sám si teda môžeš vybraťm kedy budeš oslavovať - my v Drinkexperte sa určite prihovárame za obidva dni, pre istotu. A ak by sa ti dôvodov na oslavu málilo, odporúčame prečítať si náš starší článok, kde sme sa všetkým svetovým dňom spojených s alkoholom venovali podrobnejšie. Nájdeš ho tu.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu