Alkohol a chudnutie: Viete, koľko kalórií obsahujú vaše drinky?

Zaujímavosti

Či už bolo „schudnúť“ jedno z vašich novoročných predsavzatí alebo sa o zloženie svojej stravy zaujímate celoročne a kontinuálne, netreba zabúdať, že kalórie sa nachádzajú aj v alkohole. Viete, ktoré druhy alkoholu obsahujú najviac a ktoré najmenej kalórií? 

Mnoho ľudí, ktorí si strážia svoju váhu, si dáva pozor na kalórie v jedle, no pokiaľ ide o nápoje, tu už takí striktní nie sú. Aj v drinkoch – rovnako alkoholických i nealkoholických – sa však môže nachádzať väčšie množstvo kalórii, ktoré sa na vašej postave dokážu podpísať, najmä, ak ich konzumujete vo väčšom množstve. V prípade alkoholických nápojov ide navyše o tzv. prázdne kalórie – nezasýtia vás, neobsahujú totiž vitamíny, minerály či vlákninu (hoci v menších množstvách ich nájdete vo víne či v pive). 

Neznamená to, že pri diéte sa alkoholu musíte vzdať úplne. Aj v tomto prípade platí, že najlepšie urobíte, ak ho budete konzumovať s rozumom v primeraných množstvách, nezabudnete popri drinkoch zároveň popíjať aj čistú vodu a dáte si pozor na pochutiny, ktoré pri popíjaní „zobkáte“. A samozrejme, najdôležitejšie je vedieť, koľko kalórií daný druh alkoholu obsahuje.  


Kalórie v  alkohole 

Kým pri nealkoholických drinkoch sa množstvo kalórií uvádza v prepočte na 100 ml, pri alkohole sa to najčastejšie prepočítava na gramy, pričom jeden gram alkoholu obsahuje priemerne 7 kalórií. Často sa môžete stretnúť aj s prepočtom na štandardné jednotky alkoholu – pod jednotkou si môžete predstaviť minimálne množstvo, ktoré si pri danom alkoholu klasicky objednáte, teda jeden panák (30 ml) pri destilátoch, 100 ml vína alebo 250 ml piva. Tieto množstvá zodpovedajú približne desiatim gramom alkoholu.  

Toľko teória, teraz k tomu, ako to vyzerá v praxi. S jedným panákom vodky, ginu či whisky prijmete cca 70 kcal, pohár vína obsahuje cca 125 kcal a malé pivo cca 106 kcal (prejavujú sa rozdiely v závislosti od typu piva). Asi vás neprekvapí, že najviac kalórií nájdete v sladkých krémových likéroch, kde môže jeden panák obsahovať aj viac ako 150 kcal.  

Pozor na miešané drinky 

Komplikácie prichádzajú pri miešaných koktailoch, ktoré kombinujú hneď niekoľko druhov alkoholických i nealkoholických nápojov. Najkalorickejšie sú tie, do ktorých sa pridáva smotana, cukor, ovocné džúsy či sladké sirupy. Napríklad taká piňa colada môže pokojne obsahovať aj viac než 500 kcal, čo sa hravo vyrovná celému hlavnému jedlu. A to by ste museli ostať len pri jednej... 

Pre menej kalorické varianty kokteilov sa zamerajte na tie, ktorých hlavnými ingredienciami sú gin alebo vodka. Vyskúšali ste už naše inšpirácie na zimné drinky s Nicolaus Vodkou? Diétnejšími verziami sú tiež drinky s tonicom či minerálkou namiesto sladkých džúsov.  


Na rozdiel od podnikov, kde sa presnú receptúru drinkov asi nedozviete, je v prípade, že sa snažíte schudnúť, výhodnejšie pripraviť si ich vlastnoručne doma. Budete mať lepší prehľad o tom, čo presne pijete a navyše si v niektorých prípadoch môžete zvoliť menej kalorické varianty. Napríklad limonády a toniky od značky Franklin&Sons majú na 100 ml priemerne iba 40 kcal, vďaka čomu môžu byť ľahšou ingredienciou ako ich kalorickejšie náprotivky.  

Bez alkoholu neznamená bez kalórií  

Nahradiť alkoholické drinky nealkoholickými však nemusí byť tiež úplnou výhrou. Nealko varianty kokteilov napríklad často nahrádzajú alkoholovú zložku sladkými sirupmi, ktoré sú v konečnom dôsledku ešte kalorickejšie. To isté platí v prípade piva – sladké radlery určite nie sú jeho ľahším variantom. Ak však ako milovníci piva hľadáte niečo s menším množstvom kalórii, siahnite napríklad po nealkoholickom pive Paulaner Weissbier. Celá pollitrová fľaša má menej ako 100 kcal a predsa si zachováva rovnako bohatú pšeničnú chuť.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu