Najobľúbenejší tvrdý alkohol Slovákov je rum

Zaujímavosti

Kedysi nápoj námorníkov a pirátov, dnes obľúbený alkohol všetkých vekových kategórií. Milujú ho vysokoškoláci, starší muži, dokonca aj ženy. Viete, prečo záujem o rum stúpa?

Prvá zmienka o ňom pochádza z ostrova Barbados, kde sa jeho úvodná príprava pravdepodobne nepodarila podľa predstáv – aj preto ho nazývali „kill-devil“. Čo však vieme určite je, že bol vyrobený z cukrovej trstiny. Okrem toho bol vyhľadávaným lupom pirátov už v novoveku, kedy Európa začala loďami objavovať nepoznaný svet.


Je pre všetkých

Popularita rumu spočíva v jeho širokej ponuke. Na trhu nájdete rôzne druhy líšiace sa procesom výroby, typom cukrovej trstiny aj dĺžkou fermentácie. Odlišujú sa tiež farbou, ktorá sa mení použitím rôznych prísad ako sú med, melasa, ale aj spôsobom filtrácie.

Aj keď lacnejší rum vyrobený zo zemiakového škrobu alebo derivátov cukrovej repy má svojich zástancov, záujem o kvalitný rum na Slovensku stúpa. Avšak, iba alkohol vyrábaný z cukrovej trstiny, prípadne z jej šťavy sa môže označovať ako rum – preto lacnejší, ale stále obľúbený Tuzemský Um je Um a nie rum. Tento alkoholický nápoj má však skvelé využitie, pretože okrem pitia vám ho nebude dať ľúto ani do koláčov či punču. Kvalitné rumy „zrejú“ aj 12, 20 či 25 rokov ako napríklad Santiago de Cuba Extra Aňejo 25, ktorý vznikol na oslavu 490. výročia založenia mesta Santiago de Cuba, ktoré sa považuje za centrum rumu. Vďaka svojej sladkej aróme a delikátnej chuti pocítite vôňu Kuby na vlastnom jazyku.

Má imidž

Ďalší z dôvodov, prečo sa jeho výrobcom darí je, že rum je trendy a má šmrnc. Len si spomeňte na Pirátov z Karibiku, či iné filmy, kde sa popíjal a hneď by ste si jeden dali. Má pachuť darebáctva, rebélie a je v ňom niečo sexi. Nie nadarmo patrí ku Karibským ostrovom, kde sa vzduchom nesie vôňa lásky a dobrodružstva. Je sladký, ale ostrý, dá sa vychutnávať, dlho o ňom hovoriť, ale aj nechať sa ním „opiť“. Patrí na divoké večierky, nóbl firemné degustácie, ale aj večery vo dvojici.


Oživí „suché“ drinky

Môžete ho nazvať aj kamarát do dažďa, pretože stačí trochu coly, ľad a limetka a máte miešaný nápoj Cuba Libre ako vyšitý. Skúste vymeniť colu za sprite a pridať biely rum a úplne nový drink je na svete. Ďalším kráľom večierkov je nepochybne Mojito, kde sa ľad, mäta, limetka, sóda, prípadne citrón, a kvalitný rum spoja v skvelý nápoj. Menej známy je Coco Loco, kde zamiešate okrem tmavéhobieleho rumu aj vodku, banánový likér, ananásový džús a kokosový sirup. Nesmie chýbať ani Pina Colada, na ktorú budete potrebovať ananásový džús, kokosový sirup, smotanu a samozrejme rum.



Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu