Nový rok vo svete: Čím si o polnoci štrngnú Rusi, Španieli či Japonci?

Zaujímavosti

Nielen na Vianoce, ale aj na Silvestra a Nový rok má každá krajina svoje osobitné zvyklosti a tradície. My sme sa zamerali najmä na (ne)tradičné drinky, ktoré si ľudia v rôznych častiach sveta symbolicky vychutnávajú pri vítaní Nového roka.  

Päť, štyri, tri, dva, jeden... prvé sekundy Nového roka väčšina ľudí víta otvorením fľaše šampanského či iného bublinkového sektu – v posledných rokoch sa veľkej obľube teší najmä prosseco. Bublinky v pohári nielenže efektne vyzerajú, ale majú symbolizovať radosť a hojnosť v nasledujúcom roku. Štrngnutie si šampanským je tradíciou vo väčšine krajín sveta, niet preto divu, že 25 % z celosvetového predaja šampanského sa udeje práve v období medzi Vianocami a Silvestrom.  

Rusko: Prípitok s vlastnými želaniami, a  to doslova 

Ako tradičný prípitok by sme v Rusku možno očakávali vodku, aj tu sa však Nový rok víta tradičným štrngnutím si šampanským. Nie však hocijakým! Pred polnocou si Rusi na papierik napíšu svoje priania do nového roka, následne tento papierik spália a popol z neho vsypú do pohára so šampanským, z ktorého sa napijú presne o polnoci. Nuž, novoročné priania môžu mať aj jemne trpkú príchuť...  


Španielsko: Zlato v pohári 

Aj Španieli si svoj novoročný prípitok niečím „okorenia“, na rozdiel od Rusom však niečím príjemnejším a akiste aj chuťovo neutrálnejším. No Nový rok sa v Španielsku podáva ich tradičný nápoj cava, teda svieže šumivé ovocné víno, s kúskom zlata, napríklad zlatým prsteňom či mincou, ktoré vhodia do pohára. Takýto prípitok má do ďalšieho roku priniesť bohatstvo a šťastie, ale to len v prípade, že ho vypijete správne. Prípitok sa totiž musí vypiť až do dna a až potom si možno z pohára zlatý predmet vytiahnuť. Hlavne ho omylom neprehltnúť, to by nový rok nezačal práve šťastne!  

Škótsko: Na novoročnú párty len s whisky 

Škóti si na oslave Nového roka dávajú naozaj záležať – oslavy, ktoré nazývajú Hogmanay, u nich totiž trvajú až tri dni, od 31. decembra do 2. januára, ktorý je ich štátnym sviatkom. Ich oslavy sú často veľkolepé, s veľkým počtom hostí, pričom dôležitý je práve ten hosť, ktorý ako prvý prekročí prah domu – ideálne by to mal byť vysoký muž s dlhými vlasmi. Podľa zvyklostí musí priniesť typické dary, ktoré zahŕňajú zlatú mincu, chlieb, soľ, uhlie a predovšetkým whisky, ktorou si pripije s ostatnými. Tento rituál by mal priniesť šťastie v nasledujúcom roku.  

Zaujímavosti o whisky si môžete prečítať aj v našom predošlom článku

Nemecko: Rumové šišky i  varené víno 

Typickým nápojom nemeckých silvestrovských osláv je horúci drink, ktorý nazývajú feuerzangenbowle. Ide o varené červené víno zmiešané so škoricou, klinčekmi a pomarančovou kôrou. Osladia ho tak, že veľký kúsok cukru v tvare kužeľa nasiaknutý rumom vložia do držiaka nad vínom a zapália, vďaka čomu cukor skaramelizuje a rozpustí sa vo varenom víne. O polnoci si aj Nemci štrngnú šampanským, ktoré zajedajú tradičnými plnenými šiškami. Najčastejšie sú naplnené rumom alebo džemom, niekedy však medzi nich zamiešajú „čierneho Petra“ naplneného napríklad horčicou, čo vraj človeku, ktorý si takúto šišku vytiahne, prinesie smolu.  


Japonsko: Prípitok s najstaršími 

Japonci si na oslovu Nového roka vyhradzujú nápoj otoso, špeciálny druh ryžového vína saké, ktorý nepijú v žiadny iný deň v roku. Nový rok je pre nich rodinným sviatkom a podľa toho prípitok s otoso aj prebieha: servírujú ho v troch pohároch, ktoré si rodina medzi sebou podáva (a postupne z nich upíja) od najmladšieho po najstaršieho člena rodiny. Takýto rituál má tým najstarším pomôcť načerpať životnú vitalitu od svojich potomkov.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu