7 mýtov o víne, ktorým možno veríte aj vy

Zaujímavosti

Víno patrí medzi obľúbené alkoholické nápoje a o tom, aké by malo byť, sa hovorí pomerne veľa – a to nielen v kruhu ľudí, ktorí sa vo víne skutočne vyznajú. A ako to už býva, mnohé z týchto tvrdení nie sú tak úplne pravdivé. Ktorým mýtom o víne veríte aj vy? 

Mýtus č. 1: Čím je víno staršie, tým je lepšie

Mnoho ľudí sa domnieva, že čím starší dátum ukazuje etiketa vína, tým kvalitnejšie a chutnejšie je samotné víno. Tu sa však stretávame hneď s dvomi problémami. Po prvé, neexistuje jednoznačná definícia pre najchutnejšie víno, každému predsa chutí niečo iné. No a po druhé, nie je víno ako víno. Každá odroda vína je jedinečná: kým niektoré archívne vína potrebujú k plnému rozvinutiu svojich chutí dozrievať niekoľko rokov, iné sú vhodné na vychutnanie hneď v roku, kedy boli nafľaškované. Kúpa vína mladšieho ročníka nemusí byť krokom vedľa, práve naopak!

Mýtus č. 2: Vyššia cena znamená vyššia kvalita

Nielen v oblasti vína má veľa ľudí pocit, že to, čo je drahšie je automaticky aj kvalitnejšie. Samozrejme, kvalita surovín, technológie a poctivá práca sa na cene určite odrazia, na cenotvorbu má však vplyv množstvo ďalších faktorov. Skúsme si to však otočiť – rozhodne totiž neplatí, že lacnejšie víno musí byť automaticky menej kvalitné. Dobrým príkladom sú naše vína od značky Slovenské vinice, ktoré vznikajú zo starostlivo vybraných odrôd o slovenských vinárstiev, no kúpite ich za príjemnú cenu. O ich kvalite svedčí aj niekoľko prestížnych vinárskych ocenení – naposledy si zlato z vinárskej súťaže Concours Mondial de Bruxelles odnieslo ich Veltlínske Zelené z edície FOLK


Mýtus č. 3: Dobré víno spoznáte podľa hlbšej diery na dne fľaše

Určite ste už niekedy aj sami počuli, že čím je hlbší otvor v spodnej časti fľaše, tým kvalitnejšie víno sa podáva. Ide však opäť o mýtus, aj keď pomerne rozšírený. Je pravda, že takáto úprava fľaše napomôže efektnejšiemu servírovaniu a mnoho výrobcov vína si na tom skutočne dáva záležať – napríklad španielske vinárstvo Vilarnau, ktoré vyrába poctivé šumivé vína cava. Hlboká jamka by však pri výbere vína rozhodne nemala byť indikátorom kvality.

Mýtus č. 4: Skrutkovacie uzávery sú len pre lacné vína

Predstava kvalitného vína sa nám zväčša spája aj s korkovou zátkou. Opäť to však nemusí byť pravidlom. Korkový uzáver sa používa pri dozrievajúcich vínach, pri iných typoch vín však mnoho výrobcov volí praktickejší variant vo forme skrutkovacieho uzáveru. Na kvalitu vína to ale nemá žiaden vplyv. 


Mýtus č. 5: Kvalitné vína majú ťažšiu fľašu

Mohutná ťažká fľaša môže mať bezpochyby vplyv na výslednú cenu vína. Výroba menej bežného typu fľaše je predsa samozrejme o niečo drahšia. S kvalitou vína, ktoré sa v takejto fľaši nachádza, to však opäť nemá žiaden priamy súvis.

Mýtus č. 6: Červené víno sa má podávať pri izbovej teplote

Optimálna teplota, pri ktorej sa odporúča podávať červené víno, je 16 – 18 °C, čo je pravdepodobne o niekoľko stupňov menej než teplota, ktorú máte bežne doma. Pri vyššej (ale rovnako aj nižšej) teplote môžeme senzorickým vlastnostiam červeného vína uškodiť. 

Mýtus č. 7: Víno sa nehodí do miešaných nápojov 

S názorom, že dobré víno nepotrebuje k svojej chuti nič navyše sa určite stotožní mnoho milovníkov vína. Dovolíme si však tvrdiť, že víno by si mal každý vychutnávať tak, ako mu najviac chutí – čo je mimochodom aj mottom značky Slovenské vinice. Nevidíme dôvod, prečo by ste si nemohli vychutnať červené víno v rámci horúcich miešaných drinkov, alebo si naopak, dopriať trochu osvieženia vďaka kokteilom so šumivými vínami či proseccom


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu