Zaujímavosti zo sveta ginu, ktoré možno prekvapia aj vás

Zaujímavosti

Gin a  miešané drinky z tohto nápoja sú veľmi obľúbené najmä počas letných mesiacov. Pripravili sme preto pre vás niekoľko zaujímavostí, s ktorýmizažiarite (nielen) pri každej párty, kde sa bude podávať gin.


Gin bol pôvodne liečivom

Ak náš blog čítate pravidelne, určite vám už nie je neznáma informácia, že mnoho druhov alkoholu postupne vzniklo na zdravotné účely – až časom si ľudia uvedomili, že im to liečivo nielen chutí, ale je im po ňom aj akosi veselšie. Tak to bolo aj s ginom, ktorý pôvodne slúžil na zahriatie organizmu. Anglickí námorníci ho na dlhých námorných cestách skombinovali s ďalším liečivom, tonikom, až vznikol legendárny, a podľa mnohých úplne prvý, miešaný drink, Gin&Tonic. Viac o histórii ginu a toniku si môžete prečítať v samostatnom článku, kde sa dozviete aj to, ktorý z týchto nápojov vznikol skôr.


Ginové šialenstvo

Ginové šialenstvo by nebol zlý názov pre miešaný drink, v skutočnosti sa však tento termín používa na opis reálneho historického obdobia. Hovoríme o 18. storočí v Anglicku, kedy dosiahlo pitie ginu v Anglicku obrovskú popularitu. A tým myslím naozaj obrovskú – len v Londýne bolo okolo roku 1730 viac ako 7000 obchodov s ginom, takže sa dal kúpiť doslova na každom kroku. Obľúbený bol nielen u bohatej časti obyvateľstva, ale aj u chudobných, keďže ceny ginu boli v tom čase veľmi nízke – oveľa nižšie ako ceny piva. Hoci sa nám ako milovníkom ginu môže zdať, že to musel byť raj na zemi, v skutočnosti to viedlo k zvýšenej kriminalite a nebezpečnej úrovni závislosti u obyvateľstva.


Gin s 80% alkoholu?

V časoch ginového šialenstva v Londýne 18. storočia ešte ostaneme. Dôvodom, prečo bol gin v tom čase pre chudobnejšie vrstvy obyvateľstva pomerne nebezpečný, bolo aj to, že mohol pokojne obsahovať 80 % alkoholu. Predaj ginu totiž nebol nijako limitovaný, obchodníci si ho z liehu destilovali sami a obchod s ginom si mohol otvoriť ktokoľvek. Napriek jeho sile sa pil v obrovskej miere – keďže dovtedy Angličania holdovali najmä pivu, často boli schopní vypiť aj rovnaké množstva tohto silného ginu. Pýtate sa, ako to mohli prežiť? Pravda je žiaľ taká, že často to ani neprežili. Tieto smutné incidenty viedli k regulácii ginu v nasledujúcich rokoch –  aby sme si ním dnes mohli štrngnúť úplne bez výčitiek.


Gin iba z Londýna?

Hoci prvý gin údajne vznikol v Holandsku, výrazne sa spája s Anglickom. Určite vám tiež neušlo, že mnoho ginov je označených ako London Dry. Vedeli ste však, že nemusí ísť len o gin, ktorý je vyrobený priamo v Londýne? London Dry Gin totiž označuje metódu, ktorou sa konkrétny gin vyrába: ide o neutrálny obilný destilát, ktorý sa opätovne destiluje po pridaní rastlinných látok (borievky a rôznych bylín) a nepridáva sa doň cukor. Tento typ ginu je ideálny na prípravu miešaných nápojov. Ak chcete dokonalý londýnsky zážitok, odporúčame gin London No1. v dizajnovom obale v tvare ikonickej londýnskej telefónnej búdky!



Gin za tisícky eur

Čo vám napadne pri slovnom spojení „gin, ktorý by vám bolo ľúto vypiť“? Áno, hovoríme o cene najdrahšieho ginu na svete. Ten vznikol, ako inak, vo Veľkej Británii v roku 2017. Ide o Bombay Sapphire Revelation za 181 500 eur, ktorý vyzerá ako veľký flakón parfumu z francúzskeho krištáľu s uzáverom ozdobeným drahými kameňmi. Asi nás neprekvapí, že z neho vyrobili len 5 kusov. Nemusíte sa však trápiť, že z najdrahšieho ginu na svete asi naozaj neochutnáte – v ponuke Drinkexpert nájdete jeho mladšieho lacnejšieho brata: Bombay Sapphire v darčekovom balení si môžete dopriať aj za menej ako 20 eur.



Zaujímavé giny

Ak by naozaj existoval niekto, kto si myslí, že giny sú nudné a všetky vyzerajú a chutia rovnako, v Drinkexperte ho radi vyvedieme z omylu. Okrem klasických ginov u nás nájdete napríklad Simsala Gin pre tých, ktorí sa neboja experimentovať: gin totiž po zmiešaní s tonicom mení farbu z modrej na fialovú. Jedinečnú modrú farbu ponúka London No1., ružový gin MOM LOVE sa líši nielen svojou farbou, ale aj jemnou ovocnou chuťou. Vyskúšať tiež môžete remeselný slovenský gin Toison v elegantnej fľaši, za ktorého výzor a chuť sa v zahraničí vôbec nemusíme hanbiť.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu