Deň svätého Patrika - spoznajte jeho históriu a tradície

Zaujímavosti

17. marec patrí každoročne bujarým oslavám Dňa svätého Patrika, počas ktorého sa ulice nielen írskych miest zaplavia symbolickou zelenou, trojlístkami, pompéznymi sprievodmi a veselou hudbou. Viete však, prečo sa tento sviatok oslavuje a s akým druhom alkoholu sa spája?

Deň sv. Patrika sa síce spája s Írskom, čoraz častejšie si ho však pripomíname aj v našich končinách. Ide o deň, kedy sa veľká časť sveta odeje do zelena, symbolicky si vychutnáva írsku whiskey či pivo a oslavuje, nie každý však tuší, čo sa za týmto sviatkom skrýva a ako vznikol. Pozreli sme sa teda na jeho históriu trochu bližšie.

Kto bol svätý Patrik?

Svätý Patrik sa narodil okolo roku 400 n.l. v niekdajšej rímskej provincii Británia v rodine bohatého mestského radcu. Keď mal 16 rokov, piráti ho uniesli do Írska a predali do otroctva. Počas rokov v zajatí sa Patrik utiekal k náboženstvu. Neskôr sa mu podarilo utiecť do Francúzska, kde vstúpil do kláštora, po niekoľkých rokoch sa však na údajné božie volanie vrátil do Írska a šíril tam kresťanstvo. Stal sa biskupom, založil mnoho kostolov a pokrstil tisícky ľudí, vrátane vtedajšieho kráľa Aengusa.

Zomrel 17. marca 461, legendy obklopujúce jeho život však v írskej kultúre zostali zakorenené aj naďalej. Azda najznámejšou legendou spájajúcou sa s jeho menom je tá, že vysvetlil Svätú Trojicu (Otca, Syna a Ducha Svätého) pomocou troch listov írskej ďateliny, čo vysvetľuje jeden z hojne používaných symbolov počas Dňa sv. Patrika...


Kedy a kde sa začal Deň sv. Patrika oslavovať?

Približne od 9. alebo 10. storočia si ľudia v Írsku 17. marca pripomínajú rímskokatolícky sviatok svätého Patrika. Prvý sprievod na Deň svätého Patrika sa však nekonal v Írsku, ale na Floride v Amerike. V roku 1601 ho tam prvý raz zorganizoval írsky farár Ricardo Artur v dnešnom meste St. Augustine. O viac ako storočie neskôr sa 17. marca 1772 v New Yorku konal pochod írskych vojakov slúžiacich v anglickej armáde na počesť írskeho patróna.

Postupne sa tento zvyk ujal vo viacerých amerických mestách a neskôr, vďaka Írom utekajúcim pred hladomorom do iných krajín, aj v niektorých ďalších, predovšetkým anglicky hovoriacich častiach sveta. Z pôvodne kresťanského írskeho sviatku sa stal Deň sv. Patrika symbolom boja za írsku nezávislosť a oslavou írskej kultúry.

Ako vyzerajú oslavy Dňa sv. Patrika?

Hoci pôvodom ide o kresťanský sviatok, ktorí si veriaci pripomínajú v rámci bohoslužieb, a jeho termín pripadá na pôstne predveľkonočné obdobie, práve 17. marec tú predstavuje akúsi „výnimku“, kedy je povolené porušiť pôst od jedla a alkoholu a vybrať sa za zábavou – napríklad do sprievodov, ktoré sa konajú nielen v írskych, ale aj v mnohých zahraničných mestách.


Počas Dňa sv. Patrika sa ľudia obliekajú do zelenej farby, ktorá je spojená s Írskom (nazývaným aj Smaragdový ostrov). Okrem zeleného oblečenia sú populárne aj vysoké zelené klobúky či iné doplnky. Ak sa vyberiete oslavovať do írskych ulíc, určite tento farebný výber nepodceňte: na mnohých miestach platí, že človeka, ktorý na sebe nemá zelenú farbu, je dovolené uštipnúť! Do zelenej sa neobliekajú ľudia, ale aj mestá – na zeleno býva 17. marca nasvietený London Eye, zafarbená rieka v Chicagu aj fontána v Bielom dome.

Zelenú farbu má aj trojlístok, jeden z najvýraznejších symbolov tohto sviatku, ktorý ľudia nosia namaľovaný na tvárach alebo pripnutý na hrudi, hrdo visí aj na mnohých budovách či puboch. V minulosti bolo populárne aj „utopenie“ trojlístka, čo bol rituál spojený s pitím alkoholu. Na dno pohára si ľudia vložili trojlístok, následne pohár naplnili whiskey, pivom alebo ciderom, pripili si na počesť svätého Patrika alebo na Írsko a trojlístok buď prehltli, alebo ho vybrali a prehodili si ho cez rameno, aby im priniesol šťastie.

Táto tradícia je dnes už menej častá, zato štrngnutie si pohárikom poctivej írskej whiskey alebo tmavým – alebo zeleným – pivom nesmie pri oslavách chýbať. Rovnako ako dobrá hudba, tanec a zábava, ktoré k Dňu sv. Patrika patria už dlhé roky.


Ste fanúšikmi írskej whiskey? Prečítajte si viac o rozdieloch medzi írskou a škótskou whisky v samostatnom článku.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu