Spoznajte rozdiel medzi koňakom a brandy a vyberte si pre vás to pravé!

Zaujímavosti

Tiež si zamieňate názvy koňak a brandy? Naučíme vás nielen ako medzi nimi rozlišovať, ale aj ako si ich najlepšie vychutnať.  

V predošlých článkoch sme si povedali o rozdieloch medzi liehovinami a destilátmi či borovičkou a ginom, dnes zabrdneme do trochu inej kategórie alkoholu. Brandy a koňak – ide o ten istý alkoholický nápoj? Môže a nemusí. V zásade totiž platí, že každý koňak je brandy, no nie každé brandy je koňak.  

Brandy je vínny destilát 

Názov brandy pochádza z holandského brandewijn, teda pálené víno, čo je v podstate presnou charakteristikou tohto nápoja. Označujeme ním teda destiláty z vína, ktoré majú obsah alkoholu menší ako 60 %. Víno na výrobu brandy nemusí pochádzať len z hrozna, ale pokojne aj z iných druhov ovocia. Podľa pôvodu brandy rozlišujeme vínne brandy, brandy z hroznových výliskov alebo ovocné brandy.  

Všetky druhy vznikajú fermentáciou ovocných štiav, ktoré sa následne destilujú. Väčšina druhov brandy potom dozrieva v sudoch niekoľko rokov. Tak ako pri whisky, aj tu platí, že nápoj dozrieva iba v sudoch, nie vo fľašiach. Vek nápoja sa preto určuje práve podľa doby, ktorú si „odležal“ v sude.  

Brandy má svoj pôvod vo Francúzsku, no obľúbené je aj na juhu Európy, čoho dôkazom sú aj populárne španielske brandy Lepanto či Soberano. Svojich zástupcov brandy máme aj doma na Slovensku – kto by nepoznal Karpatské brandy?  


Koňak má svoje špecifiká 

Koňak (alebo cognac) je špeciálny druh brandy a používanie tohto názvu má svoje prísne špecifiká, ktoré zahŕňajú pôvod i spôsob výroby. Označovať sa ním môžu len nápoje, ktoré vznikli vo francúzskom regióne Cognac, konkrétne v mestách Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires alebo Borderies. Pravý koňak sa vyrába len z hrozna, aj to len zo špeciálnych odrôd (Ugni Blanc, Colombard, Montils a Foll Blanche). Nazberané hrozno sa lisuje a fermentuje, po čom nasleduje dvojitá destilácia. Koňak na záver dozrieva v dubových sudoch. Asi vás neprekvapí, že špeciálne kritériá musia spĺňať aj samotné sudy či destilačné nádoby. 

Možno ste si všimli, že koňaky (ale často aj brandy vo všeobecnosti) bývajú označované skratkami ako VS, VO či XO. Tieto písmená označujú dobu ich dozrievania v sudoch. VS alebo Very Special označuje koňak s dobou zrenia minimálne dva roky, VO, prípadne VSOP alebo very (Superior) Old (Pale) zreje 2-4 roky a koňaky XO, teda Extra Old, dozrievajú najmenej 10 rokov. Koňaky XO bývajú najkvalitnejšie najvzácnejšie, s čím súvisí aj ich vyššia cena.  

Ako piť brandy? 

Brandy alebo koňak sa najčastejšie podáva z pohárov v tvare tulipánu alebo tzv. koňakoviek, pri teplote približne 19 °C. Aróma brandy sa najlepšie uvoľní pri zahriatí, neodporúča sa však brandy zahrievať pred podávaním, ale radšej priamo v pohári, a to svojou dlaňou. Pohárik brandy totiž nedržíme za stopku, ale spodnú guľatú časť pohára nad stopkou chytíme pekne celou dlaňou, a tak nápoj pomaly zahrievame. Následne si ho vychutnávame po malých dúškoch, ktoré pomaličky necháme rozplynúť v ústach.  


Encyklopédia koňakov 

Zaujali vás špecifiká koňakov a chceli by ste sa o tejto kategórii alkoholu dozvedieť viac? Do ponuky nášho e-shopu sme čerstvo pridali exkluzívnu encyklopédiu koňakov, kde sa o ich výrobcoch a značkách dozviete množstvo zaujímavostí.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu