Robte radosť sebe aj ostatným a spríjemnite si tak jesenné dni

Dávate (si) darčeky a robíte (si) radosť „len tak“? Máme pre vás niekoľko dôvodov a tipov na to, prečo je to skvelý nápad!  

Jeseň hýriaca farbami je pre mnohých obľúbeným ročným obdobím. A pre niektorých, ktorí viac vnímajú jej šeď a skracujúce sa dni práve naopak. Existuje veľa možností ako si toto obdobie spríjemniť. My určite odporúčame robiť si radosť! Sebe alebo ostatným, zážitkami alebo darčekmi.

Prečo si ľudia dávajú darčeky?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako vznikla tradícia dávania darčekov? História na to nemá jasnú odpoveď, táto aktivita však ľudstvo sprevádza od svojich počiatkov natoľko, že sa mnohí nazdávajú, že to máme zakorenené v našej DNA. Dávanie darčekov bolo bežné už v primitívnej kultúre jaskynných ľudí, kedy symbolizovalo prejav vzájomnej lásky a náklonnosti, ale aj ako symbol postavenia, ktorým si poddaní uctievali svojho panovníka. Samozrejme, ako by sme povedali dnes, aká doba-také darčeky, takže ako dary v dávnych dobách slúžili aj pekne tvarované kamene, kôra zo stromu či zvierací zub, ktorými by ste sa dnes asi nikomu len tak nezavďačili...


Dávanie darčekov má navyše psychologický efekt. Podľa odborníkov ide o obohacujúcu činnosť, ktorá prináša pozitívne emócie a pocit uspokojenia, pomáha nadväzovať hlbšie vzťahy. Potešiť dokáže rovnako darcu i obdarovaného. Aj preto je dnes dávanie darčekov rozšírené vo všetkých kultúrach na celom svete, či už pri príležitostiach ako sú oslavy narodenín, výročí alebo samozrejme, Vianoce. Darčeky dávame členom rodiny, priateľom či kolegom... Alebo aj sebe.

Nezabúdajte robiť radosť sami sebe

Ozaj, zvyknete obdarovať a urobiť radosť aj sami sebe? Možno poznáte sviatok Singles Day, Sviatok nezadaných. Čínsky sviatok, ktorý si pripomíname 11. novembra, mal pôvodne poukázať na množstvo ľudí, ktorí nemajú stáleho partnera. Dnes môže slúžiť aj ako pripomienka toho, že obdarovať môžete aj sami seba – niečím, po čom dlho túžite, pekným predmetom alebo chutným jedlom alebo skrátka tým, čo máte radi. My v Drinkexperte, samozrejme, odporúčame urobiť si radosť napríklad objednaním si fľaše dobrého vínakvalitného rumu či prémiovej whisky, ktorú si neskôr môžete vychutnať v kruhu priateľov. Alebo sa potešte tekutým darčekom, ktorý vám bude robiť radosť aj po vypití: napríklad darčekové balenie ginu London Gin No.1 v tvare ikonickej londýnskej telefónnej búdky či balenie rumu Bumbu Original s dvojicou pohárov na rum.

Práve pochmúrnejšie jesenné večery totiž môžu byť skvelou príležitosťou na strávenie príjemných chvíľ v kruhu svojich najbližších – bez ohľadu na to, či máte stáleho partnera alebo nie. Pripravte si s priateľmi filmový večer, zorganizujte tematickú párty (napríklad s mexickými či karibskými drinkmi) alebo si pripravte horúce drinky, ktoré sú ako stvorené na chladné noci. Jesennú atmosféru vždy dotvorí príjemná hudba, zaujímavá výzdoba a svetielka...

Vidina blížiacich sa Vianoc

... čím sa dostávame k obdobiu Vianoc, ktoré tiež priamo súvisí s darčekmi a obdarovávaním sa navzájom. Práve nákup darčekov je pre mnohých strašiakom a dôvodom na stres. Na to, aby to tak nebolo a mohli ste si predvianočný pokoj a pohodu užívať naozaj do sýtosti, je len jedno riešenie. Určite ho poznáte (a každý rok naňho opätovne zabúdate), takže vám ho len pripomenieme: nenechávajte si nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu. Na Drinkexpert.sk môžete vianočné darčeky pre rodinu aj kamarátov vybaviť už aj teraz – aby sme vám to uľahčili, máme pre vás aj výber produktov, ktoré budú ideálnymi darčekmi.


A ešte jeden tip: myslite na to, že obdarovávania nie je povinnosťou, ktorú si treba odškrtnúť. Ako sme si v úvode povedali, obdarovávanie má podporovať upevňovanie vzťahov a prinášať pozitívne emócie, preto na to myslite aj pri výbere darčekov pre svojich blízkych alebo pre seba. Nesnažte sa ich ohromiť cenou či množstvom darov, stavte radšej na niečo, čo má zmysel a obdarovaného určite poteší. (To isté aplikujte v prípade, že ide o darčeky pre vás.) 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu