Slovenský alkohol, ktorý nás hrdo reprezentuje aj v zahraničí

Zaujímavosti

Jedna z vecí, na ktorú sú Slováci (právom) pyšní a radi sa ňou hrdia aj v zahraničí či pred medzinárodnými návštevami je práve alkohol. Typický alkohol však nie je len ten doma vypálený, mnoho slovenských značiek vyniká svojou chuťou, zložením či dokonca obalom. Akým slovenským alkoholom sa pokojne môžeme pochváliť v zahraničí? 

Slováci o sebe radi hovoria ako o pohostinnom národe – a čím iným pohostiť cudzincov ako naším typickým alkoholom? Dôstojne nás budú reprezentovať kvalitné ovocné destiláty, ale aj naše víno či remeselné pivo. A to nielen medzi našimi známymi – veľa slovenských značiek alkoholu pravidelne získava ocenenia aj na prestížnych vinárskych či alkoholových súťažiach.  

Borovička je unikát 

Borovička je typický slovenský výrobok, ktorý sa vďaka ochrannej známke EÚ dokonca inde ako na Slovensku vyrábať ani nemôže. Nejde o nijakú slovenskú napodobeninu ginu, ako by sa mohlo zdať. Okrem odlišného spôsobu výroby (borovička vzniká fermentáciou a následnou destiláciou borievok, viac si o rozdieloch medzi týmito dvoma druhmi alkoholu môžete prečítať v samostatnom článku) borovička omnoho viac priznáva svoj borievkový základ: jej chuť a aróma pochádzajú len z borievok. Takto chutí a vonia aj naša Domovina.  


Borovička Domovina využíva namiesto tradičných čiernych borievok červené, ktoré sú menej sladké, zato však aromatickejšie. V kombinácii s tatranskou ľadovcovou vodou, jemným liehom a vyše 150-ročnou tradíciou pálenia borovičky na Liptove, je chuť borovičky Domovina skutočným unikátom. Ešte viac to podčiarkuje minimalistická, no originálna fľaša využívajúca perokresbu z dielne slovenského ilustrátora, sochár a akademického maliara Rudolfa Cigánika, čo robí z borovičky Domovina skutočne reprezentatívny kúsok.  

Poklady zo slovenskej prírody 

A keď už je reč o značke Domovina, za zmienku – no predovšetkým za ochutnanie –  stoja aj ostatné kvalitné ovocné destiláty s ovocím zo slovenských sadov. Marhuľovica, hruškovica aslivovica svojou chuťou ulahodia hádam každému a vďaka ich krásnemu darčekovému baleniu z nich bude aj skvelý darček.  

Úplne iný poklad zo slovenskej prírody ponúka Demänovka. Jej príjemne horká chuť je výsledkom rokmi overenej receptúry so 14 starostlivo vybranými druhmi bylín, medu a podtatranskej pramenitej vody. Typická fľaša a ešte typickejšia chuť Demänovky je už roky oceňovaná odborníkmi doma i v zahraničí, no tým najlepším ocenením jej kvality je fakt, že je už roky a súčasťou významných príležitostí a rodinných osláv po celom Slovensku.  


Kvalitné víno od slovenských vinárov, ktoré si môže dopriať každý 

Nielen tvrdý alkohol má na Slovensku svoju tradíciu. Hrozno zo slovenských vinohradov je základom pre kvalitné vína. Slovenské Vinice sú unikátnym projektom, ktorý pod jednou značkou prináša odborníkmi vybrané vína od rôznych slovenských vinárov z vinohradníckych oblastí po celom Slovensku. Pod hlavičkou Slovenské Vinice sa skrývajú kvalitné vína so 100 % slovenským pôvodom, ktoré nás úspešne reprezentujú aj na svetových vinárskych súťažiach, ale vďaka ich výhodnej cene si ich aj tak môže dovoliť dopriať každý. Odporúčame ochutnať napríklad Cabernet Sauvignon rosé z edície FOLK, ktoré získalo ocenenie Diamond Trophy a Double Gold na prestížnej súťaži vín SAKURA Japan Women’s Wine Awards 2021. Pre fanúšikov bieleho vína je tu zas Veltlínske Zelené z kolekcie FOLK, ktoré si odnieslo zlatú medailu z medzinárodnej súťaže Concours Mondial de Bruxelles 2020.  


Slovenská IPA 

O obľúbenosti piva na Slovensku netreba pochybovať. Okrem „klasiky“ sa však môžeme hrdiť aj remeselnými pivovarmi a ich poctivými pivnými špeciálmi. Jedným z nich je aj Kaltenecker s viac ako 20-ročnou tradíciou a množstvo medzinárodných ocenení. Svoje limitované pivné špeciály prináša minimálne 4-krát ročne a nebojí sa v nich podčiarknuť obľúbené chute Slovákov. Vyskúšať to môžete napríklad v špeciále IPA Kaltenecker Tokaj spájajúci polotmavú IPA s  tradičným výrobcom tokajských vín Tokaj Macik Winery.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu