Spoznajte najlepšiu pálinku roku 2021!

Zaujímavosti

Najlepší alkohol je, samozrejme, vždy ten, ktorý vám najviac chutí. Pokiaľ však dáte na názor expertov, potom by ste mali určite siahnuť po ovocných destilátoch z pálenice Várda Distillery, ktoré boli na národnej súťaži v Maďarsku ocenené ako najlepšia pálinka roku 2021. V čom sa ukrýva tajomstvo jej chuti? 

Čo je pálinka?

Na úvod si ozrejmime termín „pálinka“. Nejde o obyčajné označenie alkoholických nápojov z Maďarska, ale o tzv. chránené označenie, ktorým možno označovať len nápoje, ktoré presne spĺňajú určité kritériá (podobne ako napr. v prípade prosecca či whisky). Pálinka je teda pravým ovocným destilátom, ktorý je vyrobený bez pridaného cukru a arómy a ani žiadneho pridaného liehu – ten vzniká len kvasením ovocia. Toto všetko platí pre celú skupinu pravých ovocných destilátov, ako pálinku však možno označovať len tie, ktoré kompletne vznikli na území Maďarska alebo v štyroch regiónoch Rakúska, a to od vypestovaného ovocia, až po všetky procesy výroby.

Kvalita páliniek Várda pochádza z dôležitých detailov

Práve v Maďarsku, v regióne s tými najoptimálnejšími podmienkami, vznikajú aj pálinky Várda. Šťavnaté ovocné plody totiž pochádzajú z oblastí z povodia Tisza a Szamos, ktoré je vďaka náplavovým pôdam bohatým na živiny a podnebím s dostatočným množstvom zrážok a slnečných dní, mimoriadne úrodným. Ovocné stromy, ktoré sa v tejto oblasti pestujú ponúkajú šťavnaté plody s výrazne bohatou chuťou. O tom, že ide o naozaj výnimočný región svedčí aj fakt, že až tri pálinky z tohto regiónu majú aj chránené zemepisné označenie: Satmárska slivovica, Sabolčská jablkovica a Višňovica z regiónu Újfehértó.


Značka Várda sa však nespolieha iba na kvalitu regiónu, na precíznosť si potrpia aj pri samotnom zbere ovocia. Na výrobu ich páliniek putujú len tie najlepšie plody, ktoré následne starostlivo zberajú a opatrne prepravujú do pálenice vo Vásárosnamény. Tam sa spracúvajú a putujú do kvasných nádob, kde prebieha riadené kvasenie pod dohľadom skúseného majstra páleničiara.

Následná destilácia prebieha dvojakým spôsobom – destiláty s chráneným zemepisným označením (Sabolčská jablkovica a Satmárska slivovica) sa pália tradičným dvojkotlovým postupom, ostatné destiláty sa pália moderným jednokotlovým postupom.

Dva spôsoby sa uplatňujú aj pri samotnom dozrievaní. Pri destilátoch z produktovej línie Extra Delicious sa využíva odležanie na ovocí, ktoré ovplyvňuje chuť destilátu aj jeho výslednú farbu. Marhuľovicu a slivovicu, ktoré vznikli týmto postupom jednoducho  spoznáte podľa označenia „odležaná na ovocí“. Iné destiláty dozrievajú v sudoch, ani v tomto prípade však majstri páleničiari nič nenechávajú na náhodu a drevo sudov, vek a objem prechádza starostlivým procesom výberu. Tieto faktory totiž ovplyvnia dobu zrenia aj výslednú chuť. Kvalitu destilátov pravidelne kontroluje degustačná komisia, ktorá určí, kedy je destilát súci na vybratie zo suda.

Výnimočné pálinky, ktoré si vychutnáte všetkými zmyslami

Precízna výroba sa odráža aj v chuti páliniek Várda. Ich výnimočnú chuť a výrazne ovocná vôňa vám zmení pohľad na klasické ovocné destiláty. Okrem tradičnejších príchutí ako je slivovica, hruškovica či čerešňovica, určite za ochutnanie stoja aj zriedkavejšie druhy ako oskoručovica, hroznovica či dulovica.


Najlepšie si ich vychutnáte pri izbovej teplote (určite ich nemrazte ani nechladťe) z pohárov v tvare malý tulipán (na stopke). Nepite ich ,,na ex'', ale vychutnávajte po dúškoch, vďaka čomu dokážete ešte intenzívnejšie cítiť ovocnú chuť a arómu tejto ocenenej pálinky.

Tip na reprezentatívny darček

Ovocné destiláty Várda Exclusive Edition sú aj skvelým tipom na darček, ktorý rozhodne nikoho neurazí. Veď predsa ide o najlepšie pálinky roka, ktoré musia oceniť aj tí najväčší fajnšmekri!

Reprezentatívny kúsok z nich okrem výnimočnej chuti robí aj fľaša. Nájdete ich v elegantných vysokých a úzkych fľašiach z tmavého skla - alebo v priesvitnom skle v prípade destilátov odležaných na ovocí. Na každej fľaši je vkusná etiketa s motívom ovocného stromu a podpis majstra páleničiara, číslo fľaše, prípadne ročník.



Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu