Z Mexika nepochádza len tequila, ale aj mezcal - viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Zaujímavosti

Tequila so slnečného Mexika by mohla byť tým správnym letným drinkom! Viete, ako sa vyrába a ako rozlíšiť tú pravú tequilu a nepomýliť si ju s mezcalom? 

Tequila je obľúbeným alkoholickým nápojom, ktorý k nám prišiel z Mexika. Tam je nielen jeho pôvod, ale dodnes aj jediným miestom, kde sa tequila smie vyrábať. A aj to nie hocikde. Rovnako ako v prípade pravej škótskej whisky či francúzskeho champagne, aj tequila má svoje špecifiká, ktoré jasne vymedzujú, čo možno týmto názvom označovať: vždy ide o alkoholický nápoj vyrobený z modrej agávy, ktorá bola vypestovaná a celý následný proces destilácie prebehol v jednej z piatich mexických oblastí: Jalisco, Guanajuanto, Nayarit, Michoacán alebo Tamaulipas. Pravú tequilu spoznáte aj podľa toho, že viac ako polovica cukru použitá na jej výrobu pochádza z modrej agávy - pokiaľ je obsahu agávy menej, nejde o tequilu, ale mescal.   

Ako sa vyrába tequila? 

A keď sme už načali ten výrobný proces, pozrime sa naňho trochu bližšie. Agáve, ktoré sú vhodné na výrobu tequily dozrievajú v teplom mexickom prostredí 8 až 12 rokov. Mimochodom, viete, ako agáva vyzerá? Nejde o žiadnu obilninu, ale obrovský plod, ktorý patrí do kategórie sukulentov a jeho plody vážia aj 100 kg! Namáhavý je nielen zber plodov, ktoré sa ukrývajú pod pevnými listami, ale aj ich následné spracovanie. Plody agávy sa totiž sekajú, varia a následne pečú, a až potom z nich možno lisovať šťavu, ktorá bude základom nápoja, ktorý si vychutnávame pod názvom tequila.   


Nepredbiehajme však, vylisovaná šťava si najprv musí prejsť procesom fermentácie, z ktorej vznikne nápoj s obsahom alkoholu cca 10 %, ktorý sa následne destiluje. Výsledná tequila s obsahom alkoholu 38-40 % je už vhodná na fľaškovanie, ale podľa potreby a špecifík jednotlivých značiek môže ešte rôzny čas dozrievať v sudoch. Rovnako ako pri whisky či brandy, aj dobu zrenia tequily môžete spoznať už podľa jej názvu - tequila dozrievajúca menej než jeden rok sa označuje ako Tequila Reposado, pri zrení 1-3 roky hovoríme o Tequile Aňejo a tie, ktoré zrejú ešte dlhšie nájdete pod názvom Tequila Extra Aňejo.  

Tequila vs. mezcal - aký je medzi nimi rozdiel? 

Ako sme už spomenuli, rozlišovať tiež môžeme medzi tequilou a mezcalom. Zjednodušene možno povedať, že ide o ten istý typ alkoholického nápoja z agávy, v prípade mezcalu však neplatia rovnaké kritéria, ktoré vymedzujú tequilu. Najzásadnejším rozdielom je typ agávy. Mezcal možno pripraviť z ktoréhokoľvek z minimálne 30 druhov agávy, pričom každý z nich má svoju špecifickú chuť a vôňu, čo sa môže prejaviť aj v odlišnej aróme a chuti výsledného mezcalu. Proces spracovania plodov agávy v prípade mezcalu zahŕňa aj údenie, čo sa podpíše na jeho typickej dymovej aróme. Nemožno povedať, že mezcal by bol “menej kvalitnou tequilou”, práve naopak, aj pri mezcale môžete nájsť značky ponúkajúce prvotriednu kvalitu a tomu náležitú chuť - vyskúšať môžete napríklad náš mezcal Ojo de Dios.  

Najmä v Mexiku môžete mezcal spoznať podľa typického červíka na dne fľaše (mescal, ktorý môžete kúpiť aj u nás, sa však zaobíde aj bez neho). Mexičania dlho verili, že mescal, ktorého názov v preklade znamená nápoj bohov, pôsobí ako účinné afrodiziakum a má moc liečiť choroby a možno aj preto je v jeho rodnej krajine dodnes taký obľúbený. 

 

Ako piť tequilu? 

Väčšina z nás pozná dve základné typy tequily - zlatú a striebornú - a aj ich typický spôsob konzumácie: zlatú tequilu zvykneme piť so škoricou a pomarančom, striebornú zas so soľou a mesiačikom citrónu. V skutočnosti tento spôsob pitia tequily nevznikol v jej rodisku, ale pravdepodobne v Spojených štátoch, odkiaľ sa rozšíril do zvyšku sveta. Mexičania si svoj národný nápoj vychutnávajú najradšej čistý a nechladený. A keď hovoríme, že vychutnávajú, myslíme to doslova, tequilu totiž nezvyknú piť “na ex” v podobe shotov, ale po malých dúškoch. A ak už so soľou, tak tú si najradšej pridávajú rovno do pohára! My v Drinkexperte však veríme, že alkohol by ste si mali vychutnať tak, ako to najviac chutí vám - či už to bude, v prípade tequily, typickým mexickým alebo našim podomácneným spôsobom.  

Viac o odporúčaných spôsoboch pitia tequily, ale aj iných druhov alkoholu si môžete prečítať v našom staršom článku.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu