Halloweenska party so všetkým, čo k tomu patrí

Oslavy Halloweena sú čoraz populárnejšie aj u nás – a keď už tento sviatok oslavovať, tak so všetkým, čo k tomu patrí. Prezradíme vám, kedy a ako sa začal Halloween sláviť a neboli by sme to my v Drinkexperte, ak by sme vám neporadili, čím si na halloweenskych párty štrngnúť.

Hoci mnoho ľudí považuje Halloween za novodobý komerčný sviatok, jeho počiatky siahajú niekoľko storočí dozadu. Už v čase Keltov, pred viac ako 2000 rokmi,  patrila noc medzi 31. októbrom a 1. novembrom oslavám sviatku zvaného Samhain, ktorý mal symbolizovať koniec zberu úrody, a teda prechod z leta do zimy. Ľudia v tých časoch verili, že ide o magickú noc, kedy sa duše mŕtvych vracajú na zem. Obliekaním si strašidelných masiek ich chceli buď odstrašiť alebo sa im zapáčiť – každopádne verili, že ich vďaka tomu navrátené duše nechajú na pokoji. No a popri tom všetkom už vtedy dochádzalo k zábave a hodovaniu.

Aj tradičná halloweenska tekvica so sviečkou vo vnútri so sebou nesie svoj príbeh. Podľa írskej legendy je jej pôvodcom muž zvaný Stingy Jack, ktorý raz v predvečer Sviatku všetkých svätých oklamal samotného diabla, s ktorým sa na oplátku dohodol, že sa Jackova duša sa po smrti nedostane do pekla. Nedostala sa však ani do neba, preto mu diabol po smrti ponúkol žeravý uhlík, ktorým si mal Jack svietiť počas svojej nekonečnej cesty pri hľadaní svojho miesta na spočinutie. Jack si tento uhlík vložil do vydlabanej repy, ktorá sa na základe toho stala symbolom všetkých duší, ktoré sa počas Halloweena snažia nájsť svoje miesto na zemi. Áno, čítate správne, kedysi sa na tento účel vydlabávali červené repy, niekedy dokonca zemiaky, kvôli svojej praktickosti a efektnosti ich však postupne nahradili tekvice, ktoré sú dodnes symbolom Halloweena.


Halloween dnes - kostýmy a sladkosti?

Kým u nás oslavy Halloweena so strašidelnými kostýmami a dekoráciami začali byť populárne až v posledných rokoch, v iných, predovšetkým anglofónnych krajinách, majú dlhú históriu. Pôvod strašidelných kostýmov sme si už objasnili, ako však vzniklo navštevovanie domov susedov spojené so sladkými odmenami a frázou „Trick-or-Treat?“, ktoré hádam každý pozná z amerických filmov?

Pochádza z Anglicka, kde sa oslavy predvečera Sviatku všetkých svätých (okolo roku 1000) podobali keltským oslavám Samhainu. Chudobní ľudia vtedy navštevovali domy bohatších rodín, kde dostávali pečivo nazývané dušičky výmenou za sľub, že sa budú modliť za duše mŕtvych príbuzných majiteľov domov. Tento zvyk, známy ako "dušičkovanie", neskôr prevzali deti, ktoré chodili od dverí k dverám a žiadali o dary ako jedlo, peniaze a alkohol (keďže šlo o Anglicko, najčastejšie bolo výslužkou pivo). Postupne si tento zvyk osvojili mladí ľudia, ktorí namiesto modlitieb ponúkali piesni, vtipy alebo akékoľvek formy trikov. No a známa fráza „Trick-or-Treat“ pochádza z komiksu z produkcie Disney z roku 1951 s káčerom Donaldom.

Halloweenske párty s tematickým drinkom

Halloweenske kostýmy však, samozrejme, nepatria len k deťom. Rovnako populárne sú aj na párty pre dospelých, na ktorých ich namiesto sladkostí čakajú strašidelné halloweenske drinky. Vďaka svojej krvavočervenej farbe je na Halloweena najpopulárnejším drinkom asi Bloody Mary, ikonická kombinácia paradajkového džúsu, vodky,worcesterovej omáčky a Tabasca. Siahnuť tiež môžete po červenom vínealebo likéri DARK, ktorý je ako stvorený na temnú párty počas halloweenskej noci.


Viac tipov na halloweenske drinky nájdete aj článku venovanému originálnym drinkom, ktoré podčiarknu poriadnu strašidelnú párty.

Vytvoriť zaujímavý haloweensky drink však dokážete s akýmkoľvek obľúbeným alkoholom – či už pôjde o vodkutequilu alebo rum. Skúste sa pohrať s detailmi ako je servírovanie, napríklad v laboratórnych skúmavkách či originálnych pohároch so strašidelnými motívmi. Alebo si skrátka vychutnajte svoj obľúbený drink a nechajte ním podčiarknuť atmosféru dobrej párty. Pripravili sme pre vás aj výber alkoholu na vašu obľúbenú noc, ktorý vám uľahčí rozhodovanie.


Pri objednávaní sa oplatí myslieť už aj na Vianoce – nie nadarmo už dávni Kelti týmto sviatkom oslavovali prechod do zimnej obdobia, ktoré je tu ani sa nenazdáte. Pozrite si náš výber darčekových balení, ktoré sa oplatí zadovážiť v predstihu.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu