Vyhnite sa faux pas! Naučíme vás, ako správne piť tequilu, brandy či gin

Tipy

S ľadom, bez ľadu, pretrepať, krúžiť pohárom, držať za stopku, nedržať za stopku, zapíjať vodou alebo aj nie… Konzumácia rôznych druhov alkoholu v spoločnosti má svoje vlastné špecifiká. Dobrá správa je, že nie je také zložité sa ich naučiť. Prečítajte si naše zhrnutie toho, ako správne popíjať tequilu, rum či brandy.  

V prípade, že sa chystáte sami usporiadať oslavu, kde sa bude podávať alkohol a chcete sa zaskvieť ako skvelý hostiteľ, veľmi pravdepodobne sa okrem podávaného alkoholu zameriate aj na poháre, v ktorých ho budete servírovať. Správne zvolený pohár nielenže vyzerá efektne, ale dokáže aj podčiarknuť chuť nápoja. Výberu správneho typu pohára sme sa venovali v predošlom článku, kde nájdete odporúčania na vhodné poháre na víno, whisky, destiláty či ďalšie nápoje.  

Samozrejme, mať samostatnú sadu pohárov na každý druh alkoholu v bežných domácich podmienkach nie je možné, týmito pravidlami sa môžete riadiť len orientačne. Rovnako s rezervou možno brať aj naše ďalšie odporúčania, čo sa týka spôsobu konzumácie alkoholu. My v Drinkexperte totiž vyznávame názor, že v domácich podmienkach by ste si mali vychutnali svoje drinky tak, ako je vám to najpríjemnejšie. Ak sa však chcete naučiť niečo nové či predísť nekomfortným situáciám v spoločnosti, kde sa podáva alkohol, práve vám sú určené nasledujúce tipy.  

Ako piť tequilu? 

Vedeli ste, že tequila sa v jej rodisku podáva úplne iným spôsobom ako u nás? Mexičania si ju najčastejšie vychutnajú čistú a nechladenú, a ani jej pitie “na ex” nie je také bežné, práve naopak, v dobrej spoločnosti si zlatú či striebornú tequilu vychutnávajú po malých dúškoch. A ak ste počuli o typickej mexickej tequile so soľou, máte pravdu, ide o ďalší obľúbený spôsob jej pitia, vedzte však, že to nevyzerá tak, ako u nás - Mexičania si soľ pridávajú priamo do pohára s tequilou. Podotknúť treba aj to, že po poháriku tequily si takmer nevyhnutne doprajú pohár vody.  

To, čo mnohí mylne považujú za správny a originálny spôsob podávania tequily, je prevzaté z amerických zvyklostí a častejšie sa s tým stretnete práve v USA či v Európe ako v Mexiku. Aj u nás sa strieborná tequila najčastejšie podáva so soľou, ktorú si nasypete medzi ohnutý palec a ukazovák, obliznete, dáte si shot tequily a vzápätí si zahryznete do mesiačiku citróna. Rovnakým spôsobom sa u nás podáva zlatá tequila, miesto soli však ochutnáte zo škorice a na záver to zajete pomarančom. Netvrdíme, že tento spôsob konzumácie tequily je nesprávny, využíva sa však skôr pri neformálnejších oslavách. Odporúčame jedine vyhnúť sa tvrdeniu, že “v Mexiku sa to robí takto”. :)  

Ako piť brandy alebo koňak? 

Kvalitné brandy či koňak dokážu sami o sebe vyzerať veľmi efektne a luxusne. Nepokúšajte sa však umocniť tento efekt cinkajúcimi premieľajúcimi kockami ľadu v pohári. Pokazili by ste totiž chuť a vôňu brandy. Tie sa najlepšie uvoľňujú pri izbovej teplote, preto sa odporúča brandy zahrievať rukou, a to tak, že pohár nebudete pri pití držať za krátku stopku, ale dlaňou za spodnú guľatú časť pohára. Nebojte sa, nie je to žiaden prehrešok, práve naopak, takýto spôsob držania pohára ukáže, že si kvalitné brandy či koňak viete naozaj vychutnať! A ak si budete vychutnávať a degustovať viacero druhov brandy, odporúča sa medzi nimi neutralizovať svoju chuť v ústach, či už pohárom čístej vody alebo kúskom horkej čokolády.  


Ako piť whisky? 

Whisky s kockou ľadu alebo bez? Alebo dokonca s kvapkou vody? To je večná otázka, na ktorej sa na 100 % nezhodnú ani tí najväčší fajnšmekri. Isté však je, že whisky samotnú chladiť určite netreba. Podávajte ju pri izbovej teplote, pite ju po dúškoch, ktoré chvíľku prevaľujte na podnebí, aby vynikla jej chuť. Aby ste potešili všetky zmysly, nezabudnite ju ovoniavať. Nenechajte sa odradiť výraznejšou arómou alkoholu, ktorá vám môže udrieť do nosa pri prvom nádychu - pri druhom a treťom dokážete zacítiť jej skutočnú vôňu. 

Ak sú na váš vkus chuť a vôňa whisky až príliš intenzívne, môžete si do nej pridať zo dve kvapky odstátej vody. Ak si ju chcete vychutnať predsa len radšej vychladenú, choďte do toho. Myslite však na to, že chlad a voda zmenia (podľa niektorých dokonca zničia) chuť whisky, preto narábajte s kockami ľadu striedmo - pokojne vám postačí jedna.  

Ako piť rum?  

V kokteiloch alebo samostatný, s ľadom i bez, s pohárom vody i kvalitnou cigarou. Rum si skrátka môžete vychutnať na desiatky rôznych spôsobov. V kokteiloch sa najčastejšie používa biely rum, ale v mnohých drinkoch viac vynikne ten tmavý - napríklad v prípade kultového Cuba Libre. Rovnako ako v prípade whisky, aj rumu postačí len izbová teplota a pomalé vychutnávanie si na jazyku, na jeho zjemnenie však môžete použiť aj kvapku vody či kocku ľadu. Mnohí sa zhodujú, že rumy v kombinácii s fajčením cigary umocnia zážitok a dokážu vytvoriť neopakovateľné odtiene chutí.  


Ako piť gin? 

Na rozdiel od tmavého alkoholu, gin svoje odtienky chutí najlepšie ukáže vychladený, vďaka čomu je ideálnym letným drinkom. Možno si ho vychutnávať samostatne či plátkom citrónu, najznámejšie je však jeho spojenie s tonicom, ktorých chute sa v GinTonicu perfektne dopĺňajú.   


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu