Na prípravu kávy nepotrebujete drahý kávovar. Vyskúšajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Považujete sa za milovníka dobrej kávy? Potom určite viete, že káva sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, ktoré jej chuť dokážu ešte podčiarknuť. K väčšine z nich dokonca nepotrebujete ani drahú výbavu. Viete, ako pripraviť french press, džezvu či chemex? 

Alternatívne spôsoby prípravy kávy nie sú žiadnymi novinkami, práve naopak, vo väčšine prípadov ide o metódy, ktoré sa na prípravu tohto obľúbeného nápoja používali často už pred desiatkami či stovkami rokov. A hoci dnes si už espresso z dobrej zrnkovej kávy dokážete pripraviť stlačením jedného tlačidla kávovaru, praví kávičkári vedia, že proces prípravy a vychutnávania si kávy je hotový rituál, ktorý si pokojne zaslúži aj viac času. Veď posúďte sami.  

Moka kanvička alias koťogo 

S nápadom moka kanvičky prišiel v roku 1933 Alfonzo Bialetti, ktorý priniesol ľuďom možnosť pripraviť si silné talianske espresso rýchlo a lacno aj doma. Na prípravu kávy v moka kanvičke, ktorú možno poznáte aj pod názvom koťogo , budete potrebovať kávu namletú na strednú hrúbku (asi 8 g). Do spodnej nádobky kanvičky nalejte dostatok vody a do sitka zas kávu, nasaďte vrchnú časť kanvičky a umiestnite ju na rozohriaty sporák. Keď začne káva bublať, dajte ju dolu z plameňa, počkajte, kým sa všetka káva pretečie do hornej nádobky a podávajte. Jej chuť silná a vyvážená.  


French press – rýchla káva bez námahy 

Metódu prípravy kávy, ktorú dnes označujeme ako French press, poznal svet už asi od 19. storočia, kedy bol populárny najmä vo Francúzsku. Typickú sklenenú nádobu s rukoväťou a so sitkom však vymyslel Američan Thompson, ktorý ju predstavil širokej verejnosti – a zožal úspech, za ktorým určite stojí aj jej nenáročné použitie, s ktorým zvládne kávu pripraviť aj úplný začiatočník. Na 100 ml vody budete potrebovať 6-7 g kávy. Kávu zomeľte nahrubo a vo French Presse ju zalejte horúcou, no nie vriacou vodou, poriadne premiešajte a nechajte 3 až 4 minúty lúhovať. Následne lyžičkou rozbite vzniknutú krustu, vložte piest s filtrom a pomaly ho stlačte na dno. Nápoj hneď servírujte, usadená káva na dne by pri dlhšom odstáti pokazila jej chuť.  

Aeropress – vzduchom filtrovaná káva 

Zariadenie na výrobu aeropressu je popri ostatných spôsoboch pomerne novinkou: vznikol v roku 2005, kedy Američan Alan Adler ponúkol svetu možnosť pripraviť si kvalitnú šálku kávy takmer kdekoľvek, pokojne aj na cestách. Na prípravu kávy v Aeropresse budete potrebovať najemno namletú kávu (16 až 20 g). Plastový valec s filtrom umiestnite na šálku či hrnček, nasypte doňho kávu, zalejte ju vodou (horúcou, nie vriacou) a premiešajte. Na valec nasaďte piest a stlačte ho, káva pritom bude vytekať priamo do šálky. Toto je tradičný postup. Existuje aj obrátený postup, pri ktorom však kávu nameliete nahrubo, piest nasadíte na valec, do ktorého nasypete kávu a zalejte vodou. Aeropress následne otočíte, postavíte na pohár a zatlačením kávu extrahujete. Výsledná káva má čistú a intenzívnu chuť.  


Džezva – turecká káva nemusí byť len klasický „turek do skla“ 

Jednou z najstarších metód prípravy kávy je džezva, ktorá má svoj pôvod na Arabskom poloostrove. Využíva sa pri nej typická medená kanvička s dlhým držadlom. Zrnkovú kávu (približne 6 g) si v tomto prípade zomeliete úplne najemno, môžete ju prípadne aj následne podrviť v mažiari. V kanvičke na horúcej platni zmiešate malé množstvo studenej vody, cukor, prípadne aj koreniny či sirup, a vytvoríte z nich karamel, ku ktorému pridáte namletú kávu  a kanvičku do dvoch tretín dolejete studenou vodou. Kávu varíte, až kým sa na jej okraji nezačne tvoriť pena, vtedy ju stiahnete z ohňa, malé množstvo peny odoberiete do šálok, kávu opäť privediete k varu a celý proces dvakrát zopakujete. Chuť tejto kávy je veľmi špecifická a nemusí vyhovovať každému, ak však budete mať možnosť, určite ju vyskúšajte.  

Chemex – kávová chémia

Chemex je vynálezom amerického doktora Petra Schlumbohma, ktorý, ako už názov napovedá, priniesol na trh hotové chemické zariadenie: upravenú Erlenmeyerovú nádobu z borosilikátového skla. Samotná príprava kávy tak vyzerá ako hotová alchýmia, ale až také komplikované to v skutočnosti nie je. Na prípravu chemexu sa káva (ideálne 100 % Arabica, vyskúšajte napríklad Smit & Dorlas Delicato) nahrubo namelie – na 360 ml vody budete potrebovať 30 g kávy. Následne do hornej časti chemexu umiestnite filter, do ktorého príde káva. Zalejte malým množstvom horúcej, nie vriacej, vody a počkajte, kým začne bublať. Zvyšok vody prilievajte pomalým krúžením. Káva sa pritom začína lúhovať a prekvapkávať do spodnej časti nádoby. Tento proces by mal trvať maximálne 4 minúty. Kávu krúživým pohybom zamiešajte a nalejte do šálok.  


Dripper – rýchla káva rovno do šálky 

Počiatky metódy dripper siahajú až do minulého storočia, kedy bol populárny najmä v Ázii, dnes zažíva renesanciu a pomôcky na jeho prípravu si môžete vybrať v mnohých dizajnových prevedeniach. Nájdete ich aj pod názvom V60. Na prípravu kávy budete potrebovať nahrubo namletú kávu - na 120 ml použite 9-10 g kávy. Do dripperu vložíte filter, nasypete doňho kávu a umiestnite nad šálku alebo nádobu na kávu. Pomaly zalievajte krúživými pohybmi s horúcou, nie vriacou vodou. Hneď po zaliatí obsah premiešajte. Káva sa začne lúhovať do hrnčeka. Zaujme vás svojou príjemnou chuťou.  

Náš tip: Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia, množstvom kávy či vody, alebo značkou a zložením kávy. Časom sa naučíte pripraviť si kávu presne tak, ako vám to najviac vyhovuje. Množstvo kávy však neporciujte len tak “od oka”, ale precízne si ju odvážte.  

Zaujali vás kávové tipy? Prečítajte si viac o tom, ako káva vlastne vznikla a spoznajte základné kávové pojmy.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu