Jedlá a vína v harmónii

Tipy

Aj vám sa tak zdá, že vyčarovať úsmev na tvár pri servírovaní jedla je hotová mágia? Nie je ľahké trafiť sa do chutí iných, ale poznáme fígeľ, ktorý vždy zaberie. Skúste k jedlu vhodne nakombinovať víno, a úspech je zaručený!

Chce to jasné pravidlá

Keď chystáte slávnostný obed alebo hoci len bežnú večeru počas pracovného týždňa, vždy je dobré mať poruke fľašu kvalitného vína. O zdravotnej prospešnosti vína sa toho popísalo už veľa, preto sa do jeho vychutnávania pustite bez výčitiek svedomia. Ak sa alkohol pije s mierou, neuškodí, a ani sa nemusíte obávať toho, že sa z vás do roka stane alkoholik. Párkrát do týždňa si zaslúžite stolovať na úrovni, so všetkým, čo k tomu patrí. S dezertom i fľašou kvalitného vína, ktoré ste k jedlu zladili. Dôležité je ale poznať pravidlá kombinovania jedál a nápojov. Víno môže s jedlom harmonizovať, ale aj ostro kontrastovať, no niekomu možno práve to vyhovuje.



Sladké alebo kyslé (suché) víno

Ak počas hostiny podávate viacero druhov vína, je vhodnejšie začať vínami jemnejšími a suchšími a stolovanie zakončiť ťažšími druhmi (od bieleho vína smerom k červenému). Zahoďte obavy, veľmi rýchlo si vytvoríte v stolovaní systém a zvyk, veď naši predkovia kombinovali jedlá a vína na dennom poriadku.

K sladkým jedlám napríklad podávame sladké alebo polosladké druhy vína (biele, ružové lebo šumivé), no sa netýka len dezertov, ale aj hlavných jedál s náznakom sladkosti (sladšia paradajková omáčka, mäso pečené s ovocím a pod.). Chuťové bunky sa vám poďakujú, ak k jedlám s obsahom ovocia popíjate aromatické ovocné vína. Šumivé vína sa okrem sladkých dezertov náramne hodia aj k slaným pokrmom, pretože im dodajú potrebnú dávku sviežosti. Vedeli ste, že husacie a kačacie hody by malo sprevádzať víno s vyšším obsahom kyselín, a rovnako tak aj pikantné pokrmy?


Biele, ružové alebo červené?

Pokiaľ chcete dosiahnuť výnimočnú kombináciu jedál a nápojov, hľaďte aj na farbu vína. I jednotlivé druhy mäsa majú svojich obľúbených vínnych partnerov. Bravčovina ľúbi silné biele vína či staršie červené, teľacina, jahňacina a kozľacina zasa slabé biele. Kým biele víno sa hodí k syrom (rovnako tak aj suché ružové vína), bielemu mäsu, morským plodom a rybám, červené víno poteší chuťové bunky v kombinácii s červeným mäsom (hovädzie, kačacie, zverina), tvrdými syrmi alebo hubovými pokrmami. Tu je však jeden háčik – červené vína si vraj nerozumejú so slanými a kyslastými jedlami, a to pre vysoký obsah trieslovín. Plánujete si vínom pripíjať pred jedlom? V tom prípade siahnite po jemnom bielom víne (veltlín, rizling) alebo po osviežujúcom šumivom víne.

Tým, že vznikajú stále novšie a novšie kulinárske špeciality, vznikajú aj nové kombinácie jedál a nápojov. Stačí len skúšať, ktorá vám vyhovuje najviac.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu