Aj vám sa tak zdá, že vyčarovať úsmev na tvár pri servírovaní jedla je hotová mágia? Nie je ľahké trafiť sa do chutí iných, ale poznáme fígeľ, ktorý vždy zaberie. Skúste k jedlu vhodne nakombinovať víno, a úspech je zaručený!
Chce to jasné pravidlá
Keď chystáte slávnostný obed alebo hoci len bežnú večeru počas pracovného týždňa, vždy je dobré mať poruke fľašu kvalitného vína. O zdravotnej prospešnosti vína sa toho popísalo už veľa, preto sa do jeho vychutnávania pustite bez výčitiek svedomia. Ak sa alkohol pije s mierou, neuškodí, a ani sa nemusíte obávať toho, že sa z vás do roka stane alkoholik. Párkrát do týždňa si zaslúžite stolovať na úrovni, so všetkým, čo k tomu patrí. S dezertom i fľašou kvalitného vína, ktoré ste k jedlu zladili. Dôležité je ale poznať pravidlá kombinovania jedál a nápojov. Víno môže s jedlom harmonizovať, ale aj ostro kontrastovať, no niekomu možno práve to vyhovuje.
Sladké alebo kyslé (suché) víno
Ak počas hostiny podávate viacero druhov vína, je vhodnejšie začať vínami jemnejšími a suchšími a stolovanie zakončiť ťažšími druhmi (od bieleho vína smerom k červenému). Zahoďte obavy, veľmi rýchlo si vytvoríte v stolovaní systém a zvyk, veď naši predkovia kombinovali jedlá a vína na dennom poriadku.
K sladkým jedlám napríklad podávame sladké alebo polosladké druhy vína (biele, ružové lebo šumivé), no sa netýka len dezertov, ale aj hlavných jedál s náznakom sladkosti (sladšia paradajková omáčka, mäso pečené s ovocím a pod.). Chuťové bunky sa vám poďakujú, ak k jedlám s obsahom ovocia popíjate aromatické ovocné vína. Šumivé vína sa okrem sladkých dezertov náramne hodia aj k slaným pokrmom, pretože im dodajú potrebnú dávku sviežosti. Vedeli ste, že husacie a kačacie hody by malo sprevádzať víno s vyšším obsahom kyselín, a rovnako tak aj pikantné pokrmy?
Biele, ružové alebo červené?
Pokiaľ chcete dosiahnuť výnimočnú kombináciu jedál a nápojov, hľaďte aj na farbu vína. I jednotlivé druhy mäsa majú svojich obľúbených vínnych partnerov. Bravčovina ľúbi silné biele vína či staršie červené, teľacina, jahňacina a kozľacina zasa slabé biele. Kým biele víno sa hodí k syrom (rovnako tak aj suché ružové vína), bielemu mäsu, morským plodom a rybám, červené víno poteší chuťové bunky v kombinácii s červeným mäsom (hovädzie, kačacie, zverina), tvrdými syrmi alebo hubovými pokrmami. Tu je však jeden háčik – červené vína si vraj nerozumejú so slanými a kyslastými jedlami, a to pre vysoký obsah trieslovín. Plánujete si vínom pripíjať pred jedlom? V tom prípade siahnite po jemnom bielom víne (veltlín, rizling) alebo po osviežujúcom šumivom víne.
Tým, že vznikajú stále novšie a novšie kulinárske špeciality, vznikajú aj nové kombinácie jedál a nápojov. Stačí len skúšať, ktorá vám vyhovuje najviac.