Máte už plány na piatok? Piatok trinásteho?

Tipy

V piatok trinásteho môžete ostať bojazlivo sedieť doma... alebo vystrojiť skvelú párty! Pozreli sme sa na to, čo o tomto dni vedia experti. A Drinkexperti.  

Prvý z dvoch piatkov trinásteho tohto roku pripadol hneď na január. Pozreli sme sa preto na to, ako povery o tomto dni (možno) vznikli, ale i na niekoľko zaujímavosti, ktoré sa s ním spájajú. A neboli by sme to my, ak by sme nepridali aj niekoľko párty tipov na to, ako si ho spríjemniť.   

Pôvod neznámy, fóbia skutočná

Nedá sa jednoznačne určiť dôvod, prečo ľudia považujú piatok trinásteho za nešťastný. Existuje totiž viacero vysvetlení a ani jedno nie je úplne podložené. Každopádne v tom má prsty číslo trinásť, ktoré bolo odjakživa považované za nešťastné. Z biblického hľadiska sa trinástka spája s počtom apoštolov, ktorí sa zúčastnili Poslednej večere – a práve kvôli tomu trinástemu apoštolovi a jeho zrade hneď potom nasledoval piatok, kedy Ježiša ukrižovali.

Iný príbeh o pôvode piatku trinásteho pochádza zo stredovekého Francúzska. V roku 1307 tam v piatok trinásteho októbra začalo masové likvidovanie rytierov rádu templárov. V piatok trinásteho (13. septembra) v roku 1940 bol zas zbombardovaný Buckinghamský palác, čo k popularite tohto dňa tiež neprispelo. A vedeli ste, že v piatok trinásteho (1996) nešťastne zahynul aj raper Tupac Shakur? Alebo že to bol práve piatok trinásteho, kedy bola v roku 2020 oficiálne ohlásená svetová pandémia?


Strach z toho, že by sa počas tohto dňa malo prihodiť niečo zlé, je u niektorých ľudí natoľko zásadný, že fóbia z tohto dňa má aj svoje meno: paraskevidekatriafóbia. Podľa expertov táto fóbia postihuje milióny ľudí, čo sa prejavuje nielen v ich opatrnosti. Prieskumy hovoria, že ľudia počas piatkov trinásteho minú v priemere o 39 % menej ako v akýkoľvek iný deň. Ľudia v tento deň obmedzujú vychádzanie z domu, výlety a dovolenky či akékoľvek iného „pokúšanie osudu“. A zdá sa, že celkom bezdôvodne...

Nejde o nešťastnejší deň

Tento fenomén, samozrejme, nedal pokoja ani vedcom. Tí však zistili, že napriek vyššie spomenutým nepríjemným udalostiam, ktoré sa udiali práve v piatok trinásteho, nemajú tieto dni štatisticky žiadne zvýšené riziko nehôd, nešťastí či prírodných katastrof.

Z toho, zdá sa, vyplýva, že ide o typický piatok – a nezabudnuteľný či výnimočný môže byť, naopak, v tom pozitívnom zmysle. Piatok trinásteho sa každý rok vyskytne minimálne jeden a maximálne tri razy. A to už vyzerá ako príležitosť na párty, či nie?


Nalaďte sa s kamošmi na pretancovanú noc v klube s najobľúbenejšou párty vodkou na Slovensku, zorganizujte tematickú párty alebo si pripravte filmový večer s fľašou vína či kvalitným remeselným pivom. Pokiaľ máte odvahy na rozdávanie, máme pre vás aj tematický tip na film počas trinástej januárovej noci – a nebude to nič iné ako hororová séria Piatok trinásteho. Kto povedal, že strašidelný môže byť len Halloween?

Hlavne bezpečne

Pokiaľ na sebe cítite známky paraskevidekatriafóbie, zásobu alkoholu si vďaka e-shopu Drinkexpert môžete zadovážiť aj bez toho, aby ste vychádzali z domu. V pohodlí domova si v  kruhu svojich blízkych doprajte pohár chutného slovenského vína alebo si pripravte drinky podľa našich receptov. V zime dobre padnú napríklad originálne horúce drinky!

Čo sa týka piatku trinásteho a bezpečnosti, inšpirovať sa môžeme napríklad Fínmi. Tí tento deň každoročne venujú šíreniu povedomia o bezpečnosti na cestách, v domovoch či na pracovisku. O to obozretnejší buďte v prípade, že sa rozhodnete piatok trinásteho stráviť na párty. Tá najlepšia zábava totiž prebieha vždy s rozumom.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu