Rumová mapa sveta

Mnoho ľudí si rum spája s Kubou, v skutočnosti sa však tento alkoholický nápoj vyrába vo viacerých krajinách (nielen) Karibiku. Viete, kde všade sa vyrába rum a či sa dá naučiť poznať rozdiely medzi jednotlivými druhmi rumov? Avôbec, dá sa povedať, ktorý je ten najkvalitnejší?  

O rume sa už toho veľa popísalo a ešte viac sa ho skonzumovalo. Mnoho ľudí sa preto domnieva, že presne vie, odkiaľ tento nápoj pochádza a s ktorou krajinou je najviac spätý. Ak ste si aj vy bez zaváhania pomysleli, že to musí byť Kuba, v tomto článku vás mierne vyvedieme z omylu.   

Počiatky rumu

Prvý zaznamenaný rum vznikol v Západnej Indii okolo roku 1650. Ak ste si práve začudovane predstavili mapu sveta, dáme si malé historicko-geografické okienko. Ide totiž o oblasť, ktorú v 16. storočí objavili mnohí bádatelia pri hľadaní Indie – akurát, že na úplne inom konci sveta. Západnou Indiou dodnes nazývame Bahamy, Antily a ostatné ostrovy v Karibskom mori. Takže áno, rum pochádza naozaj z Karibiku!

Akurát, že prvá zmienka o ňom nepochádza z Kuby, ale ostrova BarbadosPôvodne bol známy ako "kill-devil" alebo "rumbullion", názov rum sa začal používať v roku 1667. Jeho začiatky  však spojené s temnou časťou tamojšej histórie. Otroci sa predávali do Západnej Indie za melasu a z melasy sa vyrábal rum, ktorý sa vymenil za ďalších otrokov... Avšak, boli to práve zotročení ľudia, ktorí si ako prví uvedomili, že melasa sa dá skvasiť na alkohol, takže za rum v skutočnosti vďačíme im.

Karibiku sa dnes vyrába 80 % všetkého rumu. Našťastie, v súčasnosti sa  vyrába a distribuuje spôsobom, na ktorý môžu byť všetci Karibčania hrdí. Mnohé liehovary a výrobcovia rumu prevádzkujú malé lokálne prevádzky, ktoré však vyrábajú svetový rum.

V ktorých krajinách či oblastiach sa teda rum vyrába?

Barbados 

Malý ostrovný štát je nielen rodiskom rumu, ale doteraz sa tam vyrába niekoľko značiek rumu obľúbených po celom svete. Jednou z nich je Mount Gay, najstaršia značka rumu na svete, ktorá receptúru svojho rumu nezmenila už od roku 1703. Prečo by to aj robila, keď podľa viacerých odborníkov ide o najlepší rum na svete. Mimochodom, Mount Gay pri svojej výrobe používa len čisto barbadoské ingrediencie, krajinu svojho pôvodu teda reprezentuje naozaj veľmi dobre. 

Ďalším zástupcom rumu z Barbadosu je obľúbený Bumbu, ktorý tiež veľmi dobre odkazuje na svoje karibské korene. Bumbu Original sa vyrába z najčistejšej vody na svete, ktorá je prirodzene koralovo filtrovaná vápencom na Barbadose. Destiluje sa z cukrovej trstiny z trvalo udržtaeľných zdrojov v Barbadose, Belize, Brazílii, Kostarike, Dominikánskej republike, Salvádore, Guyane a Hondurase. Destiluje sa v malých dávkach a mieša sa ručne.


Kuba 

Významnú tradíciu výrobu rumov má však aj Kuba. Ak by ste chceli siahnuť po nápoji práve z tejto krajiny, odporúčame rum Santiago de Cuba, ktorý (nielen) domáci označujú ako rum rumov a považujú ho za najlepší na svete. Určite sa v tomto tvrdení odráža istá dávka patriotizmu, ale jeho harmonická aróma a suchá nasladláchuť vanilky, kokosu a ľahkého korenia s dlhým záverom presvedčí aj nekubácov.  

Panama 

The Demon's Share Rum z Panamy je absolútna novinka, ktorá predtým ako uzrela svetlo sveta podliehala niekoľkoročným prípravám. Na rumovej mape Karibiku si však hneď našiel svoje miesto. Špičkový rum, v ktorom sa snúbia chute a vône o akých sa jeho konkurentom môže iba snívať, zaujme nielen svojím dizajnom, ale aj ozaj výnimočným obsahom vo fľaške.

Venezuela 

Venezuela teda predstavuje ideálne environmentálne podmienky navýrobu prémiovej cukrovej trstiny, niet sa teda čomu čudovať, že aj tam sa začal vyrábať rum. A nie hocijaký: Diplomático asi netreba špeciálne predstavovať. Diplomático je prémiový venezuelský rum, vytvorený zo 100% surovín z tejto krajiny. Výroba sa priamo na úpätí venezuelských Ánd, čo predstavuje ideálne miesto s úrodnou pôdou, bohatou vodou a priaznivým počasím. Diplomático s nezameniteľným charakterom, s neodolateľnou a jemnou arómou je dnes jedným z najcennejších rumov Venezuely, ktorý je mimoriadne populárny aj u nás. 

Karibský blend 

Poznáte ten typ ľudí, ktorých sa spýtate, odkiaľ pochádzajú a oni svoj dlhý monológ začnú povzdychom „To je komplikované...“? Ak by bol rum Professore človekom, nereagoval by inak. Jedinečný rum, ktorý vznikol na počesť všetkých našich životných učiteľov, v sebe totiž spája niekoľko výbraných rumov z Panamy, Jamajky, Nikaraguay a Dominikánskej republiky. Ešte komplikovanejšie to má Professore Rum Origins Venezuela s výraznou chuťou rumu z Venezuely.




Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu