Ako vybrať dobré ružové víno?

Tipy

V kategórií vín už historicky patria medzi najpopulárnejšie biele a červené vína, čoraz viac sa však na ne doťahuje aj ružové. Ako sa vyrába, aká je jeho chuť, a hlavne, ktoré mýty o ružovom víne treba vyvrátiť? 

Ružové víno alebo rosé dlho hralo popri červených a bielych vínach druhé (alebo tretie?) husle. Mnoho ľudí sa dodnes nesprávne domnieva, že vzniká zmiešaním bieleho a červeného vína a automaticky ho považujú za menej kvalitné. Tento mýtus môžeme vyvrátiť už hneď na začiatku: ružové víno sa miešaním bieleho a červeného vína nevyrába, resp. len v minimálnej miere, pri niektorých špecifických typoch ružových vín.  No a pokiaľ ide o kvalitu, tá sa môže - rovnako ako pri iných druhoch vína, resp. alkoholu vo všeobecnosti - líšiť na základe výrobcu či surovín, no určite nemožno povedať, že ružové víno by bolo vo všeobecnosti menej kvalitné. Jeho výroba je rovnako precízna, ako to býva pri inom type vína.  

Okrem toho, ružové vína sú nielen obľúbené, ale ich kvalita býva oceňovaná aj odborníkmi na súťažiach - a práve ružové vína zo Slovenska patria medzi svetovú špičku. Aj značka Slovenské Vinice, ktorá ponúka starostlivo vybrané vína od slovenských vinárov, si potrpí na kvalitu svojich vín - a tých ružových nevynímajúc. Niektoré z nich si dokonca vyslúžili aj prestížne ocenenia zo svetových vinárskych súťaží!  

Výroba ružového vína 

Ďalší mýtus, ktorý sa s výrobou ružového vína spája je to, že na jeho výrobu sa používa hrozno nedostatočne dozreté alebo také, ktorého kvalita nespĺňa štandardy na výrobu červeného vína. Nie je to pravda. Ružové víno sa vyrába z modrého hrozna s vysokou kvalitou, akurátnou cukornatosťou a vyšším obsahom kyselín.  


Z modrého hrozna so šupkou sa ružové víno vyrába maceráciou (alebo tzv. nakvášaním), čo môže trvať niekoľko hodín či dní. Práve šupka hrozna ma na svedomí ružové zafarbenie vína - čím dlhšie sa hrozno maceruje, tým má víno tmavšiu a sýtejšiu ružovú farbu. Po dosiahnutí požadovanej farby prebiehajú ďalšie nevyhnutné procesy: lisovanie a odkalenie muštu, po ktorých nasleduje fermentácia, stáčanie a zrenie vína, až po filtráciu a plnenie do fliaš.  

Ako vybrať ružové víno? 

Aj pri ružových vínach môžeme uplatňovať štandardné delenie na suché, polosuché, polosladké a sladké vína. Medzi obľúbené patria suché vína, ktoré sú svieže a ovocné, podčiarknuté jemnými kyselinkami. Odporučiť vám môžeme napríklad suché ružové víno Slovenské Vinice Frankovka modrá Rosé 2019.  

Slovenské vína zvyčajne kvôli svojim vlastnostiam obsahujú istý zvyškový cukor, čo im v kombinácii s ovocnou arómou dodá jemne sladkastú chuť, vďaka čomu patria k najvyhľadávanejším vínam z tejto kategórie okrem suchých práve polosuché rosé. Dobrou voľbou bude napríklad Slovenské Vinice Folk Cabernet Sauvignon rosé 2020, ktorého kvalitu ocenili aj odborníci a z prestížnej súťaže vín SAKURA Japan Women´s Wine Awards si odnieslo ocenenia Diamond Trophy a Double Gold.  

Pozor na ročník ružového vína! 

Aby sme vyvrátili ďalší mýtus, pri ružovom víne neplatí, že starší ročník je kvalitnejší a lepší. Ružové víno rokmi nedozrieva a nezlepšuje sa jeho chuť, práve naopak, piť ružové víno staršie ako dva-tri roky sa neodporúča. Odradila by vás aj jeho farba, ktorá časom oxiduje a nadobúda nevábny tehlový nádych. Preto nad ružovými vínami z aktuálnych či minulých ročníkov neohŕňajte nosom, ich chute sú dostatočne vyladené a pripravené na konzumáciu.  


Chuť rosé je ideálna na letné dni  

Ružové víno najlepšie chutí jemne vychladené, preto sa zvykne podávať pri teplote 5°C až 7°C Je ideálnym nápojom práve na aktuálne teplé letné večery. Jeho ľahká chuť a príjemná ovocno-kvetinová aróma z neho robia aj ideálny nápoj k hlavným jedlám či dezertom, určite si ho však vychutnajte aj samostatne, pri príjemnej atmosfére a vo vychladenom pohári.  


Zažite niečo víNové

Tiež ste pri čítaní článku dostali chuť na príjemne vychladený pohár rosé? V tom prípade vám odporúčame pozrieť sa na našu ponuku, ktorá je zameraná najmä na vína od slovenských vinárov pod značkou Slovenské Vinice. Vybrať si však môžete aj z viacerých druhov dovozových vín. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu