Valentín pre romantikov aj domasedov

Tipy

14. február ako Deň sv. Valentína pozná asi každý. Viete však aj to, ako táto tradícia vznikla? A máte už predstavu o tom, ako tento sviatok v najbližších dňoch oslávite?

Sú len dva tábory ľudí: tí, ktorí sviatok zaľúbených milujú a radi sa obklopujú srdiečkami, symbolmi lásky a všetkým v ružovo-červených tónoch; a tí, ktorí ho považujú za obyčajný deň a nerozumejú, prečo je okolo neho taký rozruch. A my sme si prichystali valentínske tipy pre obidve skupiny ľudí. 

Prečo slávime Valentína?

Pôvod sviatku sv. Valentína siaha až do čias starovekého Ríma, kde sa v polovici februára konal festival s názvom Lupercalia na oslavu plodnosti a príchodu jari. Neskôr bol tento sviatok pokresťančený a zasvätený svätému Valentínovi, kresťanskému mučeníkovi, ktorý bol popravený práve 14. februára. Prečinil sa totiž tým, že tajne sobášil mladé páry v čase, keď to cisár Claudius mladým bojovníkom zakázal. Legenda hovorí aj to, že pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. Tam má počiatky tradícia valentínskych listov. Listy „valentínky“ a neskôr ozdobné pohľadnice sa vo veľkom začali v tento deň posielať už v 19. storočí v Spojených štátoch a tento zvyk sa rýchlo uchytil aj v ostatných kútoch sveta.


Nielen listy, ale aj čokolády, kvety či iné darčeky – takto aj dnes vyzerajú oslavy sviatku zaľúbencov dodnes. Okrem zamilovanej dvojice si dnes často takto náklonnosť vyjadrujú aj členovia rodiny navzájom alebo skupinky blízkych priateľov. Koho by predsa nepotešila drobnosť, ktorá ukáže, že vás má niekto rád? A to nielen na Valentína, ale aj po zvyšok roka.

Romantika aj domáca pohoda

Či ste už na Valentína naladení romanticky alebo ho príliš neprežívate, oslava s dobrou večerou a niečím na podčiarknutie atmosféry je vždy dobrým nápadom.


Večera pri sviečkach je klasický a nadčasový spôsob oslavy Valentína, ktorým nič nepokazíte, práve naopak. Uvarte si špeciálne jedlo doma alebo si rezervujte miesto v peknej reštaurácii. Nezabudnite sa pekne obliecť, pustiť si jemnú hudbu a vychutnať si spoločnosť toho druhého. Romantický večer podčiarknite niečím špeciálnym. Doprajte si fľašu perlivého vína alebo šampanského, ktoré máte radi, a ktoré je ako stvorené na výnimočné chvíle. Naším tipom je Moët & Chandon Brut Impérial – pokojne rovno s dvojicou zlatých pohárov.  Veď kedy ak nie na Valentína si popriať šampanské?  

Efektné bublinky a romantickú atmosféru však rovnako vyčarí aj kvalitné prosecco alebo cava. Šumivé Vilarnau Cava Brut Reserva Rose zaujme svojou chuťou, vôňou aj jemnou ružovou farbou.

Nechystáte na Valentína nič špeciálne, radšej si doprajete „papučkovú kultúru“ so zapnutým seriálom a jedlom z donášky? Skvelým parťákom na to budú Slovenské Vinice – víno, ktoré priam vyzýva na to, aby ste si ho vychutnali tak, ako ho máte najradšej! Typ vína si zvoľte podľa svojich preferencií, ak si však neviete rady alebo neviete, čím začať, vyskúšajte Frankovku modrú rosé.


Pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi vína, je tu gin MOM. Nápaditá fľaša, zaujímavá chuť a ružová farba poteší najmä dámy, ale po ochutnaní sa určite nechajú zlákať aj ich polovičky. Pre romantické duše odporúčame gin MOM LOVE, rebelky si budú pochvaľovať MOM ROCKS a pre všetky fanúšičky a fanúšikov klasiky je tu originál MOM gin v ikonickej čiernej fľaši.

A pre tých ostatných...

Chystáte sa Valentína odignorovať úplne? Alebo chcete namiesto večere s polovičkou žúrovať? Nech sa páči, z ponuky Drinkexpert si vyberiete drink presne podľa vášho gusta a (nielen) valentínskych plánov.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu