Grilovacia sezóna klope na dvere, vychutnajte si ju so všetkým, čo k tomu patrí!

Tipy

Stúpajúce teploty a predlžujúce sa dni znamenajú len jedno: grilovacia sezóna sa môže pomaly začať. Ktorý alkohol najlepšie podčiarkne chuť opekaných dobrôt z grilu? 


Prípravu na grilovaciu sezónu netreba podceniť: okrem vyčisteného grilu, mäsa naloženého v marináde a nakrájanej zeleniny netreba, samozrejme, zabúdať na pitný režim a dobrý prípitok.

Aperitív a digestív nepodceňujte ani pri grilovačke

Tak, ako je aperitív „povinným“ začiatkom každej slávnosti, nemal by chýbať ani na záhradnej párty v kruhu rodiny či priateľov spojenej s grilovaním či opekaním. A to nielen kvôli oficiálnemu prípitku, ktorým vyjadríte svoju radosť z toho, že môžete takýmto príjemným spôsobom tráviť spoločný čas.  

Vhodne zvolený aperitív dokáže pomôcť správne poštekliť chuťové poháriky, zapojiť do činnosti slinné žľazy a tak naštartovať trávenie, čo sa pri hodoch s opekaným mäsom, klobáskami, pečivom a pochutinami môže hodiť. Malo by ísť o svieži drink, ktorý nezanechá v ústach výraznú pachuť. Určite preto nič nepokazíte poctivými ovocnými destilátmi: slovenská hruškovica, slivovica či borovička môžu byť skvelým prípitkom na otvorenie grilovacej sezóny.


Dobrou voľbou môžu byť aj horké bylinné likéry ako je Demänovka. Tie sa zvyčajne podávajú ako digestív na podporu trávenia po jedle, ich príjemne horká chuť však môže dokonale podčiarknuť chuť pečeného mäsa a iných delikates z grilu.

Pivo do ruky aj do jedla

Aj vám sa pri predstave opekačky, grilovačky či inej podobnej akcie pod holým nebom automaticky vybaví predstava partie postávajúcej pri ohni s fľašou piva v ruke? Takáto skupinka nesmie chýbať hádam na žiadnej väčšej grilovacej akcii. A presne takáto skupinka vie, čo robí – slad a chmeľ skvelo podčiarknu chuť pečeného mäsa. Pre dokonalý efekt dolaďte grilované tmavé mäso pivnými špeciálmi typu IPA, chuť hydiny či syrov na grile podčiarkne pivá typu ALE.

Pri grilovaní môžete pivo využiť aj na samotnú prípravu jedla. Vyskúšať môžete poliať pivom mäso či zeleninu priamo na grile, čo môže priniesť úplne nečakaný výsledok a zvýraznenie chuti grilovaných pokrmov. Využiť pivo môžete však aj pri príprave marinády, do ktorej si mäso naložíte ešte deň pred samotnou grilovačkou. Na prípravu marinád s použitím piva existujú desiatky receptov, záleží už len od vašich chutí, prípadne typu mäsa, ktorý sa chystáte grilovať. Bravčovú krkovičku môžete napríklad naložiť do marinády z čierneho piva, dijonskej horčice, worcesterskej omáčky, cesnaku a oleja a dochutiť to čiernym korením a mletou rascou. Ak máte radi sladšie chute, vyskúšať môžete medovo-pivnú marinádu, na ktorú budete potrebovať svetlé pivo, med, sójovú omáčku, cesnak, mletú červenú papriku a vetvičku rozmarínu.

Aké víno zvoliť?

Počas letných dní či večerov skvele padne aj pohár vychladeného vína. Aj v tomto prípade platí, že pokiaľ ho k jedlu doladíte správne, výsledok bude skutočným potešením pre vaše chuťové poháriky. Nič rozhodne nepokazíte šumivým vínom ako je prosecco či cava, ktoré zjemnia chuť mäsa, skvele sa hodia aj ku grilovaným rybám či morským plodom. Ku kuraciemu mäsu môžete podávať aj suché biele či ružové víno, bravčové a hovädzie si žiadajú skôr červené víno. A ak budete mäso podávať so sladkou omáčkou alebo v sladšej marináde, vhodne ich môžete doladiť sladším bielym vínom.

Miešané drinky? Prečo nie!

Záhradná párty je ideálnym časom na prípravu miešaných drinkov. Namiešať a následne vychutnať si môžete prakticky čokoľvek podľa svojej chuti, ak sa však chystáte dopriať si poriadne množstvo grilovaných dobrôt, vyhnite sa ťažším drinkom typu piňacolada. Naopak, ideálnou voľbou môže byť Gin&Tonic – okrem toho, že je jednoduchý na prípravu a spolu s ľadom dobre padne počas teplých letných dní či večrov, jeho ľahká horkosť bude v príjemnom kontraste s mastnejším grilovaným mäskom.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu