Aký alkohol zvoliť ako aperitív a digestív?

Tipy

Aperitív a  digestív sú neodmysliteľnou súčasťou každej väčšej slávnostnej večere či oslavy. Viete, aký je ich význam, ako ich servírovať, no predovšetkým, aké nápoje zvoliť? 

Pravidlá správneho stolovania nie sú prežitkom dôb minulých, svoje opodstatnenie majú aj dnes, minimálne pri formálnejších akciách či väčších spoločenských udalostiach a oslavách. Patrí k nim aj správne poradie podávaných jedál a nápojov, kde majú svoje osobité miesto aperitív a  digestív.  

Aperitív sa podáva na začiatku stolovania ako prvý chod pri stole a jeho úlohou je stimulovať chuťové poháriky a navodiť pocit hladu. V zásade ide o prípitok na začiatku oslavy či posedenia, ktorý môže sprevádzať krátky príhovor a „otvorenie“ udalosti. Digestív sa zas podáva po jedle, kedy by mal pomôcť s lepším trávením.  

Pri otázke ideálneho aperitívu a digestívu sa názory barmanov, lekárov i odborníkov na gastronómiu rozchádzajú. Ich výber závisí od ročného obdobia, príležitosti i zvykov v danej krajine či regióne, určite by ste ich však mali prispôsobiť aj preferenciám vašich hostí a zladiť s podávaným jedlom.  


Na čo slúži aperitív? 

Aperitív sa považuje za samostatný chod, ktorý predchádza podávaniu jedál. Má slúžiť k poštekleniu chuťových pohárikov a naštartovaniu činnosti slinných žliaz, preto by malo ísť ideálne o svieži a nie príliš hustý nápoj, ktorý nezanechá na jazyku povlak, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť chuť podávaného jedla.  

Aperitív sa tradične servíruje a pije za stolom, netreba si ho preto mýliť s  welcome-drinkom, ktorý sa na niektorých spoločenských udalostiach zvykne podávať zväčša pri vchode, teda v inej miestnosti ako tej, kde sa stoluje. K aperitívu sa obvykle nepodáva žiadny snack, hneď po ňom sa servíruje predjedlo.  

Správny alkohol na úvod urobí dobrý dojem 

V minulosti sa ako aperitív podávali najmä cinzano a vermút, dnes sú obľúbenejšie suché šumivé vína, ktorých bublinky príjemne pošteklia na jazyku predtým, ako sa pustíme do jedla. Bublinkové aperitívy sú vhodné najmä v lete, keďže pôsobia veľmi osviežujúco.  

Obľúbeným druhom aperitívu, predovšetkým na Slovensku, sú však aj ovocné destiláty či kvalitná vodka. Pravými ovocnými destilátmi určite nič nepokazíte – typická slovenská slivovica, hruškovica či marhuľovica od značky DOMOVINA určite zachutia aj zahraničným hosťom! Podávajte ich v elegantnom pohári na stopke.  


Digestív ako správna bodka na záver 

Podávanie digestívu – predovšetkým v našich končinách – nie je také rozšírené ako aperitív, v koncepte viacchodovej večere však plní svoju úlohu. Podáva sa po jedle, rozšírené je však aj podávanie určitých druhov digestívu spolu s dezertom. Správne zvolený digestív napomôže lepšiemu tráveniu, tvorbe pepsínu a podporí činnosť žlčníka a slinivky.  

Nápoj podávaný ako digestív môže mať aj vyšší obsah alkoholu, neodporúča sa však podávať ten istý druh alkoholu ako pri prípitku. Najčastejšie sa stretneme s digestívom v podobe kvalitného koňaku, whisky či rumu, vhodné a obľúbené sú aj bylinné likéry ako napríklad Demänovka s medom. V prípade servírovania spolu s dezertom sa niekedy ako digestív volí portské víno alebo cherry (hoci pre časť odborníkov na gastronómiu je táto kombinácia prinajmenšom kontroverzná).  


Digestív však nemusí byť nutne iba alkoholický! Úlohu digestívu môže plniť aj káva, ktorá sa zvykne podávať po jedle, v niektorých oblastiach sa zas servíruje čaj. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, zvoľte kvalitnú kávu, v prípade čaju sa nemusíte báť zaujímavého servírovania. Okrem prípadov podávania digestívu s dezertom sa už tento nápoj nespája so žiadnym jedlom, chuť kvalitného brandy či whisky však možno podtrhnúť kockou kvalitnej horkej čokolády či cigarou.  


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu