Oslávte MDŽ podľa vlastného gusta!

Tipy

Medzinárodný deň žien sa nám tradičné spája s ružičkami a kyticami venovanými ženám. Viete však, kedy a prečo sa začal pôvodne oslavovať? A keď sme už pri tých oslavách, nezabudli sme ani na niekoľko tipov, ako si tento deň pripomenúť. 

Medzinárodný deň žien (MDŽ) sa po celom svete každoročne oslavuje 8. marca. Hoci sviatok má svoj historický a politický kontext, malým darčekom v tento deň vyjadrujeme vďaku a úctu dôležitým ženám  v našom živote. V našich končinách si mnoho ľudí jeho oslavy spája s minulým režimom, a preto ho dnes niektorí vnímajú ako prežitok. Jeho myšlienka je však dodnes dôležitá a zároveň ponúka dámam mnoho príležitosti na príjemné pripomenutie si svojho dňa – tak, ako sa im to samým najviac páči.

Čo si pripomíname na MDŽ?

Medzinárodný deň žien vznikol na počesť sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a politických úspechov žien na celom svete. Zároveň pripomína pokračujúci boj za rodovú rovnosť a presadzovanie práv žien. Pôvod MDŽ siaha do začiatku 20. storočia, keď ženy začali organizovať protesty a pochody, aby sa dožadovali lepších pracovných podmienok, volebného práva a ukončenia diskriminácie. Práve 8. marca 1908 sa uskutočnil významný štrajk 40 000 krajčírok v New Yorku, ktoré bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, protestovali proti nízkym mzdám a nevhodným pracovným podmienkam.


Dnes sa Medzinárodný deň žien oslavuje na celom svete, pričom sa konajú rôzne podujatia, aktivity a kampane zamerané na podporu rodovej rovnosti a zvyšovanie povedomia o ženských problémoch. Tento deň je príležitosťou oceniť prínos a úspechy žien vo všetkých oblastiach života vrátane politiky, podnikania, vedy, umenia a športu. V posledných rokoch sa čoraz populárnejšou platformou na oslavu MDŽ stávajú sociálne médiá, kde jednotlivci a organizácie používajú hashtagy a zdieľajú odkazy na podporu žien a povedomia problémov, ktorým čelia.

Mnoho mužov túto príležitosť využíva aj na to, aby ocenili ženy vo svojom živote, urobili im radosť kvetinami, darčekom či príjemnou spoločnou večerou s fľašou dobrého vína.

Romantická oslava vo dvojici

Pokiaľ sa páni chystajú na MDŽ potešiť a prekvapiť svoju polovičku, nemali by zabúdať, že najdôležitejšie je pekné gesto, ktoré z tohto dňa urobí niečo výnimočné. Pozvite svoju milovanú na romantickú večeru podľa jej gusta alebo ju potešte a pripravte večeru vlastnoručne u vás doma. Najmä v prípade, že bežne sa o varenie stará ona, to určite ocení ako milé gesto. Vyberte jedlo, ktoré ju poteší, a niečo špeciálne nesmie chýbať ani ako prípitok. Ideálne sú, samozrejme, bublinky. Siahnite napríklad po proseccu s romantickým názvom Hamlet alebo si spoločne doprajte elegantné šampanské Moet. Dokonalým detailom pri romantickej večeri bude tiež zladenie vína k vami zvolenému jedlu.


Mimochodom, nezabúdajte, že na MDŽ môžete potešiť nielen svoju partnerku, ale aj matku, sestru alebo priateľky. Môžete ich prekvapiť kvetmi, čokoládou alebo pokojne aj fľašou dobrého vína.

Deň žien - deň, ktorý ženy oslávia spoločne

Dámy, chceli by ste Deň žien vziať do vlastných rúk a osláviť ho so svojimi kamarátkami? Existuje mnoho zábavných a zmysluplných spôsobov, ako to urobiť. Usporiadajte babský večer s vínom, občerstvením a filmom alebo televíznym programom so silnými ženskými postavami. Môžete tiež zorganizovať spoločnú večeru alebo brunch, kde každá prinesie jedlo a drinky. Alebo si zorganizujte bláznivú dámsku jazdus originálnymi drinkmi (napríklad z ginu MOM Rocks určeného pre všetky rebelky?) a potom sa vyberte spoločne zatancovať si do podniku. Je to len na vás!


Nech už plánujete robiť na MDŽ čokoľvek, nezabudnite oslavovať úžasné ženy vo svojom okolí. 


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu