Vyberte ten správny drink k valentínskemu menu

Tipy

Dokonalú valentínsku atmosféru podčiarkne aj správne zvolený drink. Siahnite po klasike v podobe vína či bubliniek alebo si namiešate koktail.

Romantická valentínska večera pri sviečkach, to si žiada štrngnutie si s pohárom dobrého vína. Ale akého – červeného, bieleho alebo staviť na bublinky? Toho, ktoré vám chutí najviac – natíska sa odpoveď. Určite však viete, že jednotlivé druhy vína dokážu podčiarknuť chuť jedla. Ak si teda na príprave valentínskej večere dáte naozaj záležať, stojí za to zistiť, ktorý druh vína jej chuť príjemne doplní, a ktorý môže výsledný dojem, naopak, pokaziť. Ladenie vín k jedlu dotvorí chuťový zážitok a ukáže, že ste si na príprave dali záležať.

Vo všeobecnosti platí, že k ľahším jedlám sa párujú svieže ľahšie vína (suché biele, ružové či šumivé vína), ťažšie červené vína s plnou chuťou sa zas zvyknú podávať k ťažším jedlám.


Čo sa bude podávať?

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že ku každému druhu mäsa sa hodí iné víno.  Ak by sme chceli ísť do úplných detailov, záleží dokonca nielen na type, ale aj na spôsobe jeho prípravy. Poďme si to teda zosumarizovať.

Kuracie mäso je chuťovo skôr menej výrazné a ozvláštniť ho môže práve správne doladené biele víno. Ak k nemu prichystáte fľašu Rizlingu rýnskeho, Rulandského šedého alebo pre milovníkov polosladkého vína aj Tramínu červeného, určite to nebude zlou voľbou. Valentínsku atmosféru dotvoríte aj dobrým ružovým vínom, ktoré k hydine skvele ladí tiež a v poslednom období je čoraz populárnejším.

Ak sa chystáte pripravovať pečené kačacie mäso, určite k nemu dolaďte dobré červené víno. Dunaj NZ od Slovenských Viníc sa ku kačke bude mimoriadne hodiť a na romantickú večeru je ako stvorený.


K bravčovému mäsu sa najlepšie hodí červené víno, ktoré bude skvelým doplnkom k jeho chuti. Ak však na Valentína pre svoju polovičku chystáte dusené bravčové so sladšou omáčkou, krokom vedľa nebudú ani sladšie biele vína.

Hovädzie mäso, napr. v podobe steakov, si tiež pýta červené víno. Frankovka modrá z edície FOLK z dielne Slovenské Vinice sa bude k steakom hodiť, ale svojou chuťou a dokonca aj etiketou zaujme aj samostatne.

A pokiaľ si zvolíte ryby a morské plody, odporúčame k nim doladiť ľahšie víno, napríklad šumivú cavu alebo prosseco.

Sladká bodka

Bude sa podávať aj dezert? Valentín si sladkú bodku priam pýta - a k nej zas vhodný drink. Pokiaľ ide o to, aký zvoliť, existujú dve skupiny ľudí: niektorí sa prikláňajú k tomu, že k dezertom patria sladké dezertné vína, iní radia, naopak, po dávke sladkého trochu odľahčiť pomocou bubliniek. Všetko je to, samozrejme, len na vašich preferenciách, my sa však predsa len trochu prikláňame k bublinkám.

Šumivé vína sú totiž ako stvorené na slávnosti a prípitky, čo sa ku Dňu zaľúbencov veľmi hodí. A samozrejme, pohár so stúpajúcimi bublinkami (prípadne aj lahodnou jahodou na okraji) vyzerá veľmi efektne, čo je niečo, čo od valentínskeho drinku všetci očakávajú. Aby však neostalo len pri vizuálnych dojmoch, vyberte osvedčený druh prosseca či cavy, ktorý bude chutiť. My určite odporúčame vyskúšať napríklad Prosseco Hamlet alebo ružovú Cavu od značky Vilarnau.

Rožový valentínsky gin

Nie ste vinári? Namiešajte si so svojou polovičkou gin tonic s využitím obľúbeného ružového ginu MOM LOVE. Kombinácia exotických ingrediencií s jahodami vytvára nezabudnuteľnú, sladkú harmóniu chutí a vôní, ktorá ulahodí dámam, ale určite aj pánom. Odporúčame podávať s tonicom a čerstvo nakrájanými jahodami.


Nezabúdajte na detaily

Každý druh vína – a alkoholu vo všeobecnosti – má tiež svoj odporúčaný typ pohára. Nejde o žiaden výmysel, aj v tomto prípade platí, že vhodne zvolený pohár dokáže podčiarknuť chuť a arómu, ktoré sa v pohári určitého tvaru môžu správne rozvinúť. Ak si dávate záležať na celom valentínskom večeri, určite nezabúdajte na tento detail a nechajte si poradiť v jednom z našich starších článkov.   


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu