Hľadáte darček na Deň matiek? Máme tipy!

Tipy

Skvelé darčeky na Deň matiek nájdete aj na Drinkexperte. Poradíme vám, čo zvoliť, ale dozviete sa viac aj o tom, ako tento sviatok vznikol.  

Ako vznikol Deň matiek?

Deň matiek má ako sviatok dlhú a pestrú históriu. Počiatky jeho osláv sa datujú až do antiky, kedy išlo o oslavu bohyne Rhea, matky bohov. V priebehu storočí sa oslavy matiek rozšírili aj do rôznych ďalších kultúr a civilizácií. V Anglicku sa napríklad v stredoveku slávila "Mothering Sunday", nedeľa matiek, kedy sa deti z chudobných rodín mohli ísť pozrieť svoje matky do ich práce – teda do bohatej rodiny, kde matky pracovali ako služobníctvo.

Sviatok Deň matiek ako ho poznáme dnes však vznikol až v 19. storočí v Spojených štátoch. Zásluhu na jeho zavedení má Ann Maria Reeves Jarvisová, ktorá v roku 1858 založila organizáciu Mothers' Day Work Clubs s cieľom pomáhať matkám s chorými deťmi. Tieto kluby mali vzdelávací charakter a pomáhali ženám zdokonaľovať sa v starostlivosti o deti. Po smrti Ann Marie Reeves Jarvisovej jej dcéra Anna Jarvisová začala usilovať o zavedenie oficiálneho sviatku Dňa matiek, ktorý by bol uznaný štátom. To sa jej v roku 1914 podarilo a prvý oficiálny Deň matiek sa slávil v Spojených štátoch 9. mája. Od tej doby sa sviatok postupne rozšíril po celom svete. Na Slovensku sa Deň matiek slávi od roku 1923, no oficiálne sa stal sviatkom až po roku 1950.

Myšlienka ostáva, dátum sa mení

Zaujímavosťou je, že Deň matiek sa nie všade oslavuje v rovnakom čase. V niektorých krajinách má pevne určený dátum, inde je stanovené len časové obdobie. Takto je to napríklad aj na Slovensku, kde si Deň matiek pripomíname v druhú májové nedeľu. V tom istom čase sa tento sviatok oslavuje vo viacerých európskych krajinách, v USA či Kanade. V Austrálii a Novom Zélande sa však Deň matiek oslavuje v prvú májovú nedeľu, v Spojenom kráľovstve v nedeľu pred Veľkou nocou a v Japonsku či Mexiku 10. mája. V Rusku a Poľsku sa slávi 8. marca, kedy sa oslavuje aj Medzinárodný deň žienHoci sa jeho dátum mení, myšlienka ostáva rovnaká: pripomenúť si všetky matky a poďakovať sa im za ich lásku a starostlivosť.


Oslavy na verejnosti aj v súkromí

Deň matiek sa často spája s rôznymi druhmi osláv a vystúpení – často v podaní detí, ktoré chcú svojim mamičkám dať verejne najavo, čo pre nich znamenajú a aké dôležité miesto majú v ich životoch.  Okrem milého poďakovania, či už takto verejne, alebo v súkromí, sa Deň matiek často spája s darčekmi, ktoré našim milovaným mamám venujeme. Či už ide o kyticu kvetov, čokoládu, víno alebo akúkoľvek inú drobnosť, dôležité je venovať ju s dobrým úmyslom a tak, aby to mamu čo najviac potešilo. My v Drinkexperte vám, samozrejme, najlepšie poradíme v prípade, že sa svojej matke rozhodnete urobiť radosť fľašou kvalitného alkoholu. Ideálnym darčekom, ktorý poteší čo najviac dám, je vínoPri výbere vína by ste mali zvážiť chuť a preferencie vašej matky. Ak je vaša matka milovníčkou vína, potom by ste mohli vybrať jej obľúbené víno alebo naopak, vyskúšať niečo nové a zaujímavé, ideálne aj s oceneniami na konte. Takéto vína nájdete aj medzi vínami Slovenské Vinice, napríklad suché biele víno Slovenské Vinice Folk Cuvée 2020.


Ak vaša matka nie je odborníčkou na víno, môžete jej darovať niečo ľahké a osviežujúce. Nielen u dám sú v posledných rokoch veľmi populárne šumivé vínaprosecco či cava. Staviť môžete aj na istotu a vybrať jej typ vína, ktorý sama uprednostňuje. Výborné biele, červené aj ružové vína za dobrú cenu nájdete u značky Slovenské ViniceA samozrejme, nezabúdajte, že najlepším darčekom pre vašu mamičku bude, keď si tým víno spolu štrngnete a spoločne pri tom strávite príjemný čas.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu