Aký alkohol ochutnať na dovolenke vo svete?

Spoznávať kultúru krajín možno aj cez ich typický alkohol

Čas dovoleniek je v plnom prúde a aká by to bola dovolenka bez ochutnávania miestnych špecialít?Áno, myslíme teraz na tie tekuté s niekoľkými percentami alkoholu. Časy, kedy sme si na dovolenku so sebou ťahali basu piva a nejakú tú domácu sú dávno za nami, hor sa radšej objavovať miestne špeciality!

Na Balkáne sa pije rakija

Dovolenka v Chorvátsku, Čiernej Hore, Bulharsku alebo v iných krajín na Balkánskom polostrove sa nezaobíde bez rakije. Tento národný poklad si Balkánci cenia asi tak my našu slivovicu či borovičku, vďaka čomu si ju môžete dopriať takmer v každej reštaurácii či bare. A na čo sa pripraviť? Nuž, to závisí od regiónu, alebo od toho, čo bude mať ten-ktorý bar v ponuke. Aj tu totiž platí paralela s našimi ovocnými destilátmi - nejde o nápoj z jednej konkrétnej suroviny, rakija označuje celý rad páleniek.


Môžeme naozaj povedať, že sa vyrába zo všetkého možného - z ovocia, najčastejšie sliviek alebo hrozna, orechov, medu, ale aj z výťažkov z rôznych bylín (hľadajte pod názvom travarica). A ktorá je najlepšia? Zdá sa, že vám neostáva nič iné, len sa do toho pustiť a začať ochutnávať. Za zmienku ešte stojí to, že predávaná rakija má zvyčajne okolo 40%, tie vypálené doma však majú často 50-60%.

Grécke ouzo

Dovolenka na gréckych ostrovoch dokáže byť obrovským gastronomickým zážitkom - a ako to už býva, poriadnu porciu morských plodov je ideálne zapiť niečím ostrejším. V žiadnej gréckej taverne nebude chýbať ouzo, 40-percentná pálenka, ktorej základom je matolina, teda zvyšky hrozna po vylisovaní šťavy, ochutená anízom, feniklom, škoricou či mätou. Výrobou tohto nápoja je známy najmä ostrov Lesbos, kde sa nachádza viac ako 60 liehovarov, kde sa ouzo vyrába - čo je na ostrov s celkovou rozlohou 1 633 km2 celkom slušné číslo. Ouzo sa pije najčastejšie v pomere 1:1 s vodou a tento mix sa vďaka prítomnosti byliniek zvykne jemne mliečne zakaliť - nemusíte sa báť ani sťažovať, nejde o žiadnu chybu, takto pijú ouzo aj samotní Gréci.

Rakija nie je raki - alebo áno?

Národným alkoholickým drinkom v Turecku je raki. Pripomína vám to svojim názvom rakiju? Tam podobnosť nekončí, rakisa takisto vyrába z hrozna a pri druhom kole destilácie sa doň pridáva aníz, výsledný nápoj má zvyčajne 45-50 % alkoholu a podáva sa zriedený s vodou a ľadom, čo vytvára typickú mliečnu farbu... Ak budete aj po ochutnaní tvrdiť, že ide o niečo podobné ako rakija alebo dokonca ouzo, Turkom to radšej nespomínajte. Radšej na to choďte ako pravý fajnšmeker a vyberte sa preskúmať všetky odtienky chutí, ktoré tento turecký drink ponúka.  

Mimochodom, veľmi podobný nápoj je typickým aj pre arabské krajiny, tam ho však hľadajte pod názvom arak.

Za vínom do Francúzska, Talianska a Španielska


Ak sa riadite heslom, že dovolenku treba vyberať podľa kvality lokálneho vína, určite stavte na Taliansko, Francúzsko či Španielsko. K letu sa hodia ľahké perlivé vína, preto si v Taliansku určite nezabudnite popriať kvalitné proseccoa v španielsku šumivú Cavu, ktorej sme sa venovali aj v samostatnom článku. A kde inde ako vo Francúzsku sa buchnúť po vrecku a dopriať si pravé Champagné? Minimálne tak docielite to, že na tú dovolenku len tak skoro nezabudnete. (Teda za predpokladu, že to s tým alkoholom naozaj nepreženiete.)


Všade dobre...

Chystáte sa tento rok stráviť leto „na malte“, užívať krásy Slovenska alebo šetríte na rumovú dovolenku v Karibiku? Chuť zahraničných drinkov si predsa môžete vychutnať aj v pohodlí svojho domova – či si už chcete dopriať chuť slnečného Mexika v podobe tequily, okúsiť exotickú Kubu alebo sa „schladiť“ škótskou whiskye-shop drinkexpert so širokou ponukou alkoholu zo Slovenska i celého sveta je tu pre vás 24/7.  



Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu